Diyalog Gazetesi

Gerilim tırmanıyor

KIBRIS

ABD, Fransa, İsrail, Mısır ve Ermenistan, Türkiye’yi sondaj konusunda uyardı; Çavuşoğlu “garantörlerin dışından gelen açıklamalar yersiz” dedi

Türkiye’ye ait ‘Yavuz’ sondaj gemisinin Karpaz açıklarına gelerek sondaj çalışması için hazırlık yapması karşısında ABD başta olmak üzere 5 ülkeden ‘uyarı’ mesajları geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye’nin tavrını ‘kışkırtıcı bulduklarını iddia ederek, sondaj faaliyetlerinin sonlandırılması çağrısında bulundu. Fransa, İsrail, Mısır ve Ermenistan Dışişleri bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarda, Rum Yönetimi’nin sözde ‘egemenlik haklarına’ destek belirtilirken, Türkiye’nin tavrından kaygı duyulduğu ifade edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada “Garantörlerin dışındaki ülkelerden gelen açıklamaları yersiz buluyoruz” dedi.

Ne dediler?..

ABD’nin açıklaması:

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin sondaj çalışmaları yapması için Yavuz gemisini Kıbrıs’ın Karpaz Yarımadası’na göndermesinin ‘kışkırtıcı bir adım’ olduğunu ifade etti ve Türk yetkililerden bu faaliyetlere son vermelerini istedi.  Yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Amerika Birleşik Devletleri’nin Kıbrıs karasularında sondaj çalışmaları yapma girişimlerinden büyük endişe duyduğunu, bu kışkırtıcı adımın bölgede gerginliği artırdığını söyledi.
Açıklamada şöyle denildi:
“Türk yetkililerden bu faaliyetlere son vermelerini ve tüm tarafların bölgede gerginliği artıracak faaliyetlerden kaçınmalarını ve itidalle hareket etmelerini istiyoruz. Doğu Akdeniz’de enerji kaynağı gelişimi, iki toplum ve bölgedeki komşu ülkeler arasında diyalogu artırmalı, işbirliğini hızlandırmalı, sağlam enerji güvenliği ve ekonomik refah için bir temel oluşturmalıdır.
Biz adanın petrol ve gaz kaynaklarının diğer kaynakları gibi, kapsamlı bir çözüm bağlamında iki toplum arasında eşit şekilde paylaşılması gerektiğine inanmaya devam ediyoruz.”

Fransa’nın açıklaması:

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki bölgeler dahil Doğu Akdeniz’de yeni sondaj faaliyetlerine başlayacağını duyurduğunu açıkladı.  Dışişleri Bakanlığı, “Bu bağlamda Fransa, Avrupa Birliği Yüksek Komiseri Federica Mogherini’nin hatırlattığı Kıbrıs’ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğini ve Güney Kıbrıs’la dayanışma içinde olduğunu ve Deniz Hukuku’na saygıda kesin taahhüdü bulunduğunu, hatırlatır” denildi. 
Bakanlık, Türkiye’ye hukuka ters her türlü faaliyetten ve bölge istikrarını tehlikeye sokacak faaliyetlerden kaçınması çağrısı yaptı.

İsrail’in açıklaması

İsrail, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin karasularındaki egemenliğinin çiğnenmesi girişimlerine karşı olduğunu belirterek Türkiye'nin adanın kuzeydoğusunda attığı adımlardan kaygı duyduğunu açıkladı.  İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahshon Twitter hesabına yazdığı mesajda İsrail'in Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğu sularında attığı adımları kaygı ile izlediğini belirterek Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi deniz alanında egemenlik haklarını kullanmasına tam destek verdiklerini ifade etti.
İsrail, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin’ egemenlik haklarının ihlali girişimlerine karşı olduğunu vurguladı.

Mısır’ın açıklaması:

Mısır Arap Cumhuriyeti, Türkiye’nin; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yakınlarında sondaj çalışmaları yapmasından endişe duyuyor. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan açıklamada, bunun Doğu Akdeniz bölgesinde gerginliğin artmasına hizmet eden tek taraflı eylemlerin devamı anlamına geldiği belirtildi.
Açıklamada, gerginlikten kaçınılması, uluslararası hukuktan gelen yasa ve hükümlerin uygulanmasının gerektiği kaydedildi.

Ermenistan’ın açıklaması:

Ermenistan Türkiye`nin Kıbrıs`ın kuzeydoğusunda yeni sondaj girişimlerinden derin kaygı belirterek ‘Kıbrıs Cumhuriyeti`ne tam destek beyan etti. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Twitter hesabına Türkiye`nin Kıbrıs`ın kuzeydoğusunda yeni sondaj girişimlerinden derin kaygı duyduğunu yazdı. Mesajda Türkiye`nin devam eden provokatif eylemlerinin Doğu Akdeniz`de istikrar ve güvenliği riske soktuğu belirtilerek Kıbrıs Cumhuriyeti`ne tam destek belirtildi.

Çavuşoğlu’nun açıklaması:

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda, "Garantör ülkeler dışındaki ülkelerin açıklamalarını tamamen yersiz buluyoruz." dedi. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin kıta sahanlığında yaptığı sondaj faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Bu konuda herhangi bir ülkenin ya da uluslararası kurumun yorum yapma hakkı yoktur. Bu konuda ne yapmak istediğine, ne yapabileceğine ancak Türkiye karar verir." şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, söz konusu meselede adımlarını her zaman uluslararası hukuka uygun şekilde attıklarına vurgu yaparak şöyle devam etti:
"Türkiye, kıta sahanlığında sondaj çalışmalarını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir. Daha önce Barbaros Hayrettin Paşa ile sismik araştırmalar yapıyorduk. Şimdi Fatih gemimizden sonra Yavuz gemimiz de bölgeye gitti ve bu bölgede sondaj çalışmaları yapacak."
Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda "Garantör ülkeler dışındaki ülkelerin açıklamalarını tamamen yersiz buluyoruz." ifadesini kullandı.
"Ya zenginlikler hakça paylaşılır, ortak çözüm bulunur ya da Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) haklarını savunmaya devam edeceğiz." diyen Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği'nin (AB) bize yönelik attığı adımın faydası olmaz, ters teper." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konusunda "Avrupa Birliği (AB) sırf dayanışma uğruna yanlış adımlar atmaya devam ederse, bu konuya bir çözüm getiremeyiz. Sorunu çözmek için yapıcı yaklaşım içinde olursak, biz zaten varız. Esneklik gösteriyoruz." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, 2011'de dönemin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında bir komisyon kurulması teklifinde bulunduğunu ve bu ortak komisyon içerisinde müşterek çalışmalar yapıldıktan sonra sondaj ya da diğer faaliyetlerin devam etmesi gerektiğini anlattı.
KKTC'nin bu teklifinin bugüne kadar masada olduğunu ve hiçbir zaman geri çekilmediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Biz düşüncemizi herkesle paylaşırken, hiçbir kurum, AB, BM ya da Kıbrıs ile yakından ilgilenen garantör ülkeler ve AB bu konuda adım atmamıştır." dedi.

Yavuz, Karpaz’ın güneyine intikal etti
Öte yandan TC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yavuz sondaj gemisinin de Karpaz Yarımadası'nın güneyine intikal ettiği belirtilen açıklamada, Yavuz gemisinin KKTC'nin 2011 yılında Türkiye Petrollerine verdiği ruhsat sahaları içinde Kıbrıs Türkleri adına sondaj faaliyetlerinde bulunacağı kaydedildi. 
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın verdiği bir mülakata atıf yapılan açıklamada, "Ülkemizin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuka uygun olarak yürüttüğü faaliyetleriyle ilgili ifadelerini yadırgıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Yorumlar (2)

ALFAROMEO 5 Yıl Önce

GERİLİM DAHA DA TIRMANACAK........NEDENİNİ ŞİMDİ AÇIKLAMIYORUZ.

ALFAROMEO 5 Yıl Önce

BU İŞİ KAN MI TEMİZLER ???????

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.