Diyalog Gazetesi

‘Geri alınmalı’

KIBRIS

İkisi öğrenci, üç kişinin ölümüne neden olan tır şoförü Safa Güngör’ün Türkiye’ye iadesi kararı aileleri ayağa kaldırdı

Aytuğ TÜRKKAN
Girne-Değirmenlik dağ yolunda meydana gelen ve 2'si öğrenci 3 kişinin ölümüne neden olan kamyon şoförü Safa Güngör'ün Türkiye'ye iadesi, acılı aileler tarafından İçişleri Bakanlığı’nda protesto edildi.
6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Güngör'ün Türkiye'de daha az sürede hapis yatma ihtimaline tepki gösteren acılı aileler İçişleri Bakanlığı'nda kararı protesto etti, bu kararın geri alınmasını talep etti. 

Bugüne kadar 253 kişi iade edildi 

Bakanlık önünde eylem yapan acılı ailelerin yanına gelen İçişleri Bakanlığı Müdürü Hüseyin Amcaoğlu bir takım bilgiler paylaşarak aileleri müsteşar ile görüşmeye davet etti. Amcaoğlu, kısa konuşmasında 1990 yılında bu yana 253 kişinin iade edildiğini bunu bir takım yasal çerçevede yapıldığını belirtti. 
Daha sonra İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara bakanlık önünde eylem yapan aileleri kabul etti. Görüşme sonrasında konuşan ailelerin avukatı bakanlıktan iyimser bir yaklaşım gördüklerini belirterek, konuya hukuki bir formül bulup Safa Güngör’ün iadesinin önüne geçmek için çalışacaklarını söyledi. 
Gazetecilere açıklama yapan aileler, Müsteşar’ın kararın iptal için uğraşacağını söylediğini ve beklemekten başka bir şey yapamayacaklarını ifade ettiler. Aileler bu girişimden sonuç alınamaması durumunda çok daha büyük eylemler yapacaklarını ifade etti. 

“Bizi geri zekalı mı sanıyorlar?”
Sude Demirkıran’ın annesi Yeliz Manici yaptığı açıklamada hükümet yetkililerini eleştirdi: 
Bu kadar zamandır yolların yapılacağı sözü verildi. Kaza olduğunda Başbakan’ı ziyaret gittik, ocak ayında yola başlayacaklardı, hiçbir işlem yapılmadı. Biz bugün eylem yapacağımızı duyurduğumuzda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “eylül ayında yola başlanacak” açıklaması yaptı. Amaçları bizi susturmak mı? insanları geri zekalı sanmasınlar. Biz sonuç almadan eylemlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Türkiye’ye iadesini istemiyoruz

“Cezasını çeksin, görelim”

Vefat eden Denktaş Mutluel’in acılı annesi Naciye Mutluel de öfkeliydi
“Bu adamın gitmesine hiç razı değilim, cezası zaten az, tüm cezasını çeksin görelim. Bu suç hükümette ve şirketlerdedir. Hiç denemden büyük arabaları çocuklara veriyorlar. Bütün kazalar böyle oluyor. Bugün bizim canımız 7yandı yarın bir başkasının. Denetleme yok, şimdi kaza olan yere gidin gene ayni durumdadır.”

“Neden sessiz sedasız karar aldılar?”
İlayda Yeliz Öztürk’ün annesi Münevver Şahin de Bakanlar Kurulu’nun neden sessiz sedasız bu kararı aldığını sordu.
“Bu karar olmaz. Alsınlar beni karşılarına ve açıklasınlar neden sessiz sedasız bu kararı aldılar, söylesinler… Mahkeme bir karar aldı, sevindik, onu da kursağımızda bıraktılar. Neden gönderiyorlar bu adamı” 

Tır yolun sağına geçmişti 
Kaza Safa Güngör (E-25) yönetimindeki tır araç ile taş ocakları mevkiinden dağa doğru çıkarken Tüfekçi Taş Ocağı Şantiyesi yakınlarında yolun sağına geçmesi sonucu, o esnada karşı yönden gelen Denktaş Mutluel (E-57), yönetimindeki THP 570 plakalı minibüsle çarpıştı. Çarpışma sonrasında Sude Demirkıran (K-16) ve İlayda Yeliz Öztürk (K-17) ile minibüs şoförü Denktaş Mutluel hayatlarını yitirmişti. 

Mahkeme acımamıştı!
Kaza sonrası tutuklanan tır şoförü Safa Güngör, daha sonra mahkemeye çıkarıldı. 12 Nisan’da Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 farklı davadan suçlu bulunan Güngör, 6 yıl 8 ay cezaya çarptırılmıştı. Bu gibi davalarda yasa göre en çok 7 yıl hapislik cezası verilebildiğinden aileler mahkemenin açıkladığı cezayı yeterli bulmuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.