Suna ERDEN
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları dün gece geç vakitte Diyalog’a yaptığı açıklamada bugünkü eylemin daha da kalabalık olacağını söyledi. Naimoğulları, dün 500 araç ile Lefkoşa’ya geldiklerini bugün ise birçok bölgeden eylem için insan ve araç takviyesi yapılacağını ifade etti.
“Bizim muhatabımız Tarım Bakanıdır” diyen Naimoğulları, bu nedenle sadece Tarım Bakanlığı’na gittiklerini söyledi. Naimoğulları, “Bugün Başbakan Türkiye’den dönecek. Başbakanlığa gidip, Sayın Erhürman ile de görüşmeyi düşünüyoruz ”dedi.
Eylemde sonra bakanlığın arpa fiyatlarında kısmi bir iyileştirme yaptığını, Eylül ayında 1, 50, Ekim ayında 1,60, Kasım ayında 1,70 ve Aralık ayında ise 1, 80 liradan üreticiye verme kararı aldığını ifade eden Naimoğlu, “Bu iyileştirme yeterli değil” dedi.
Naimoğullu, taleplerini şöyle sıraladı.
“Arpa’nın kilo fiyatının 1, 10 kuruşa çekilmesini istiyoruz. Küçükbaş hayvancıya verilen arpa hibesinin artırılmasını talep ediyoruz. Kuraklıktan dolayı kaba yemde sıkıntı yaşanmaktadır. Kaba yemde kilo başına 30 kuruş destek istiyoruz. Eğer yem, arpa fiyatlarında istediğimiz doğrultuda düzenleme yapılmayacaksa çiğ süt fiyatlarına daha fazla artış talep ediyoruz.”
Naimoğulları, hükümetin de ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu ancak hayvancının da bitme noktasına geldiğini ifade ederek, “Taleplerimiz yerine gelinceye kadar eylemlerimiz sürecek” şeklinde konuştu.
Bakanlık: Bazı iyileştirmeler yapıldı
Bu arada eylemden sonra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda bir dizi karar alındı. Maliye Bakanı Sayın Serdar Denktaş’ın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası bakanlık, ele aldıkları önerileri ve yapılan iyileştirmeleri açıkladı.
Açıklamada şunları ifade edildi:
“Arpa fiyatı 1.50 liraya çekilecek ve her ay 10 kuruşluk artışla Ocak ayında gerçek fiyatından satılmaya başlanacak.
Küçükbaş hayvan başı destek olarak açıklanan 60 kiloluk hibeye ek olarak Kasım, Aralık ve Ocak ayları için de 30’ar kilo olmak üzere toplam 90 kiloluk arpa alımı için faiz destekli ve Nisan ayı sonunda ödenmek kaydıyla kredi sağlanacak.
Kredi yüzde 10 faizli olup, takibi yüzde 15 dolayındaki faiz gideri devlet tarafından üstlenilecek.
3- 16 – 31 Ağustos dönemi süt bedelleri, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe giren tarifeye bağlı olarak üreticilere ödenecek.
Kabul edilmedi
Bakanlık, açıklamasının devamında ise ortaya koydukları önerilerin kabul edilmediğini belirterek, şunları kaydetti:
“Gelinen aşamada, kamu maliyesinin kaynaklarını aşırı zorlayarak hazırladığımız bu önerilerimiz maalesef kabul görmedi ve uzlaşı arayışımız sonuçsuz kaldı.
Bir kez daha belirtmekte yarar vardır ki, yaşamakta olduğumuz olağan dışı koşulları ortadan kaldırmak hemen mümkün değildir ve bu koşulların kaynağı ülkemiz dinamiklerinden de kaynaklanmamaktadır. Dahası, bu durumun oluşmasında KKTC hükümetinin doğrudan sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle, ne zaman durağan hale geleceği henüz öngörülemeyen bu olağanüstü koşullar karşısında yapılması gereken dayanışma içinde olmak ve asgari müştereklerde uzlaşarak üretim faaliyetinin devamına katkıda bulunabilmektir…"