Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusuna değindi ve önümüzdeki hafta İsviçre’de gerçekleştirilecek müzakerelerden beklentilerini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak İsviçre’ye; “Gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisine gideceklerini” belirterek, “Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz. Gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisine onların da gelmesini istiyoruz. ‘Sıfır asker sıfır garanti hiçbir şey kabul etmeyiz’ anlayışıyla bir çözüme gidilmeyeceğini Onların da kavramasını istiyoruz” dedi.
Akıncı, “Biz o duyarlılık makuliyet ve gerçekçilik içinde gidiyoruz… Bizim de isteyebileceklerimizin bir sınırı olduğunun biz de farkındayız. Ancak Onlar da empati yapabilmeli, bizim kaygılarımızı anlayabilmeli. Eğer birbirimizin kaygılarını anlar ve bu adada eşit özgür ve güvenlik içinde toplumlar olarak eşit iki kurucu devlet olarak federal yönetimde de etkin bir paylaşımla geleceğe yol alabilirsek bu herkesin yararına olacak olan bir senaryo olacak” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, İsviçre’nin kendi gözünde bir son olmadığını ama “sona giden bir önceki merhale” olduğunu belirterek, “Eğer bir sonuca varamadan oradan ayrılacaksak artık Kıbrıs sorununda da 2017 ile birlikte herkesin şapkasını önüne koyup düşünme zamanı gelmiş olacaktır. Belki de federal çözüm arayışlarının da son denemesi haline gelebilir” ifadelerini kullandı.
Akıncı, İsviçre’de Kıbrıs müzakereleri kapsamında önemli bir hafta geçireceklerini belirterek, hedefin; “Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapıyı, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı bir yapıyı, iki tarafın da ‘evet’ diyebileceği bir yapıyı sonuçlandırabilmek” olduğunu vurguladı.
“10 yıl sonra artık federal bir çözüm imkansız…”
Akıncı, müzakerelerin, kendi nesillerinin son denemesi olduğuna inanç belirterek, “Belki de federal çözüm arayışlarının da son denemesi haline gelebilir çünkü eğer bu olanak da yitirilirse eğer yine bir çıkmazla karşılaşılırsa bizden sonraki kuşakların artık başka yollar deneyeceğini öngörebiliyoruz. Çünkü bu kadar yıllık ayrılık zaten çok zor hale getirdi bir çözümü, 12 yıl önceki noktadan daha zor bir durumdayız bu bir gerçekliktir ama bir 10 yıl sonra artık nerdeyse federal bir çözüm imkansız bir hale gelecektir” ifadelerini kullandı.