Diyalog Gazetesi

“Gençler evlenmekten korkuyor”

KIBRIS

İşsizlik ve arsa yetersizliği yüzünden Sütlüce’nin sürekli göç verdiğini söyleyen muhtar Hüseyin Kaptan, 10 yıl sonra köyde kimsenin kalmayacağı endişesini yaşadıklarını dile getirdi

Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’ya bağlı Sütlüce, eski ismi ile İpsillat köyünde gençler ev yapacak arsa bulamadığından dolayı hızla şehirlere göç ediyor. Diyalog muhabirine içini döken Sütlüce Köyü Muhtarı Hüseyin Kaptan, 10 yıl sonra köyde kimsenin kalmayacağı endişesini yaşadıklarını dile getirdi.
Eski ismi İpsillat olan köy Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrıs’ı fethettiği 1571 yılından önce sadece büyük bir manastırdı.
Osmanlı’nın adaya gelmesinden sonra buradaki topraklarda taksim edilerek dağıtılmış ve nüfusun da çoğalması ile bir köy haline getirilmiş. Her zaman bir Türk köyü olan Sütlüce yani eski ismi ile İpsillat, bir de adada ün salmış olan ve sırtı yere gelmeyen, köyde aynı zamanda bir dönem muhtarlıkta yapan İpli pehlivanı yetiştirmiş. 

“Gençlerimize sahip çıkan yok”
Diyalog muhabirine köy ile ilgili sıkıntıları aktaran Sütlüce köy muhtarı Hüseyin Kaptan, 275 olan nüfuslarının her geçen gün azaldığını söyledi. Türk köyü olması nedeni ile gençlere verilebilecek bir hali arazilerinin olmadığını, dolayısı ile ev yapabilecek bir arazi bulamayan gençlerin şehirlere göç ettiğini belirterek, “10 yıl sonra köyümüzde kimse kalmayacak” şeklinde konuştu.

Gençlerimiz evlenmekten korkar oldu
Ev yapacak arsa bulamayan gençlerin bu sıkıntılarına bir de işsizliğin eklendiğini söyleyen Kaptan, köydeki gençlerin evlenmekten korkar duruma geldiğini savundu. Devletin gençlere nasıl sahip çıkacağı konusunda kendilerine bir fikir vermesini isteyen Kaptan, “Gerekirse bundan sonraki seçimlerde köyümüze sandık sokmayız” uyarısında bulundu.

Hayvancılığı da bitirdiler
Köyün geçmiş yıllardaki tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu anlatan Kaptan, yıllar öncesinde ikinci etap mandıra bölgesine elektrik götürüleceğine dair kendilerine söz verildiğini ancak seçimden sonra bu sözün unutulduğunu söyledi. İnsanların elektrik sözü ile yatırım yaptığını ancak verilen sözün tutulmaması ile yatırımlarının boşa gittiğini söyleyen Kaptan, köyde hayvancılığın bu şekilde bitirildiğini belirterek, köylülerin, özel sektörde çalışarak hayatlarını devam ettirmeye çalıştığını kaydetti.

Dernek binası dökülüyor
Köylerinde Sütlüce Kalkınma ve Dayanışma Derneği kurulduğunu belirten Kaptan, dernek sayesinde önümüzdeki Haziran ayı içerisinde tüm Sütlüce köylülerinin büyük buluşmasını gerçekleştirmeyi ve Eylül ayında ise büyük bir Eko-Gün düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi. Ancak dernek binasının döküldüğünü ve acilen tamirata ihtiyacı olduğunu belirten Kaptan, yetkililerden yardım istedi.

Yeni genişletilecek bölgeye elektrik direği gerekli
Köylerinde genişletilecek bir bölgeye yaklaşık 5-6 tane ev inşa edileceğini belirten Kaptan, bölgede elektrik direği olmaması nedeni ile bu çalışmanın başlayamadığını söyledi. Bölgede bir tane evin inşasının tamamlandığını anlatan Kaptan, elektrik olmaması nedeni ile ev sahibinin evi kullanamadığını aktardı.

Köylüler ne dedi

Cemal Ustaoğlu: Gençlerimiz köyden hızla kaçıyor, büyük bir arsa sorunumuz vardır. Ev yapacak arsa bulamayan gençler kasabalara göç ediyor. Daha önce köyümüzde 3 tane kahvehane vardı, bunların üçü de hınca hınç dolardı, şimdi sadece bir tane kahvehanemiz kaldı doğru dürüst dolmuyor bile… Her evde küçükbaş hayvan vardı, hayvancılıkla insanımız bir şekilde geçiniyordu şimdi hayvancılıkta bitti.
Hüseyin Cengiz Arca: Gönendereli olmama rağmen zamanım bu köyde geçmektedir. Sütlüce’de öğretmenlik yaptım. Gözlemlediğim kadar en büyük sorunları köy gençlerinin arsa sıkıntısından dolayı şehirlere göç etmesidir. Aslında bu Mesarya bölgesi köylerinin birçoğunda da mevcut olan bir sorundur.

Mehmet Öğünçeri: Gençlerimizin arsası yok, ev yapamıyorlar, hayvancılık veya mandıracılık yapmak için devlet desteği yok. Mandıra bölgesinin ikinci etabına elektrik koyacaklarına dair siyasiler söz verdi ancak seçimden sonra bu sözlerini yerine getirmediler. Bozuk olan mandıra yolunun acilen tamirata ihtiyacı vardır. Gençlerimizin gelecek ile ilgili endişeleri var, ne yazık ki çocuklarımız evlenmekten korkar duruma geldi. Asgari ücret ile bu çocuklar nasıl yuva kuracaklar. Kuraklık kapıda, Tarım bakanımız bir gelip buraları incelesin, ondan sonra ne düşüneceğini çok merak ediyorum. Bir de son olarak neredeyse her bölgeye bir üniversite inşa edildi, neden Mesarya’ya da bölgeyi canlandırmak için bir üniversite inşa edilmiyor.


FOTO: HÜSEYİN KAPTAN CEMAL USTAOĞLU MEHMET ÖĞÜNÇERİ HÜSEYİN CENGİZ ARCA SÜTCÜLE KÖYÜ BU BÖLGEİN ELEKTRİK DİREĞİNE İHTİYACI VAR MANDIRA YOLLARI BOZUK DERNEK BİNASI TAMİR İSTİYOR MANDIRALAR BÖLGESİ İKİNCİ ETABINA ELEKTRİK GÖTÜRMEDİLER.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.