Diyalog Gazetesi

“Gelir yok gider çok”

KIBRIS

Gazimağusa’daki küçük esnaf, son dönemde dövizde yaşanan artışla birlikte, ekonomik krizin daha da derinleştiğini ve işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi

Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da işyeri çalıştıran küçük esnaf, son dönemde dövizde yaşanan artışla birlikte, ülkedeki ekonomik krizin daha da derinleştiğini ve işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi.
Kazançlarının vergi ve elektrik borçlarını dahi ödemeye yetmediğini belirten Gazimağusa esnafı, neredeyse siftah yapmadan gün geçirdiklerini anlattı. Geçmiş yıllara kıyasla resmen sıfır ile çarpıldıklarını belirten esnaf, piyasayı hareketlendirecek tedbirlerin hayata geçirilmemesi durumunda yüzlerce işyerinin kapanacağı uyarısında bulundu.

Terminal değil ‘ayyaş’ yuvası
Öte yandan Gazimağusa terminali esnafının durumu da içler acısı… Diyalog muhabirine konuşan esnaf, terminaldeki binaların bakımsızlıktan harabe haline geldiğini ve terminale insan gelmemesinden ötürü işlerinin oldukça berbat durumda olduğunu söyledi. Özellikle akşam saatlerinde terminal bölgesinin sarhoşlar, uyuşturucu kullanıcıları ve ne olduğu belirsiz bir sürü kişinin uğrak yeri haline geldiğini belirten esnaf, bu durumun insanları terminalden uzaklaştırdığını ifade etti.

Esnaf ne dedi?

Necdet Törer: İşler geçmiş yıllara nazaran çok kötü, vatandaşta para kalmadı, insanlar kan ağlıyor.0 Piyasa bitmiş durumda. Kazandığımızı vergilere veriyoruz, durum oldukça vahim.

Mustafa Beyaz: İşler ne yazık ki çok kötü. Ne kar edebiliyoruz nede gelir gider dengesini sağlayabiliyoruz. Zaten memleketin ekonomik durumu oldukça kötü. Geçmiş yıllarda işlerde biraz daha canlılık vardı ancak son yıllarda gerçekten işlerde gözle görülür bir şekilde hızlı düşüş yaşandı.

Özer Hellaç: İşler her geçen gün daha da kötüye gidiyor, kar etmiyoruz, resmen vergilerimizi ve elektrik borçlarımızı ödemek için çalışıyoruz. Özellikle son 6 aydır işler daha da kötüleşti, piyasada para yok, bütün esnaf vergi dairesi ve sosyal sigortalara borçlu durumda. Bu durumun düzeleceğine dair de bir umudum ne yazık ki yok. Bir de devletin kaçak işçi çalıştıran iş yerlerini denetlemesi lazım. Biz işçilerimizin sosyal haklarını yatırırken kimileri yanında kaçak işçi çalıştırıyor, biz vergimizi öderken onlar tek kuruş ödemiyor. Sonuç olarak ta olan bize oluyor.

Tahir Toker: İşlerde son birkaç hafta epey bir düşüş var. Kaportacılık ile uğraşıyorum. Bırakın normal bir müşteriyi, sigorta şirketlerinden de araç gelmiyor. Siftah yapamadan dükkan kapattığım günler oluyor. Mesela bugün şu ana kadar siftah yapmış değilim. Dükkanı ilk açtığım 2002 ve sonrasındaki birkaç yıl işler gerçekten çok iyiydi. Ancak her parası olan kaportacı dükkanı açmaya başladı. Bu işten anlayan değil de parası olan bu işi yapmaya başladı ve paraları ile bizi resmen bitirdiler. Sadece bizi değil meslekleri bu olmadığı için vatandaşların arabalarını da mahvettiler. Herkes bildiği işi yapsın.

Fikret Küçük: İşler şu an durgun, millet tatile gitti insan kalmadı dolayısı ile işler de azaldı. Eylüle doğru işlerde bir artış olacağını tahmin ediyorum. 10 yıl öncesine kadar işler çok daha iyiydi, gecelere kadar elimizdeki işi bitirmek için çalıştığımız günleri özlüyorum.

İsmail Tipi: İşler ne iyi ne de kötü, ancak da kendimizi geçindirebilecek kadar kazanıyoruz. Ancak geçmişe kıyasla işler oldukça düşük.

Uğur Güngör: Ben tornacıyım, eskiye göre işler sıfır denecek kadar az. Bütün tornacılık sektöründe durum aynı. Bir on yıl öncesine kadar gerçekten işler çok iyiydi ancak gide gide düştü ve şu anda da dibe vurmuş durumda. Esnafın eve ekmek götürecek kadar bir kazancı kalmadı.

Nihat Ramazanoğlu: Terminalin ve terminal esnafının durumu çok kötü. Terminale su gelmiyor, Belediye başkanımız terminale el atıp sorunları düzelteceğine dair söz vermişti, ancak henüz hiçbir şey yapmış değil. Terminal gittikçe çöküyor, binalar bakımsızlıktan harabe haline gelmiş durumda, iş yok piyasa durgun. Terminaldeki esnafın çoğu kepenklerini kapatıyor. Belediye başkanımızdan bir an önce terminalin sorunlarını çözüme kavuşturmasını rica ediyoruz.
Zeynel Gökkaya: Terminalin durumu vahim, hiçbir bakım yok, eski çekiciliğini tamamen kaybetti. Esnaf olarak burada durumumuz perişan, karnımızı doyuracak parayı bile kazanamıyoruz. Elektrik paramızı ödeyemiyoruz, gerçekten çok kötü durumdayız.
Hüseyin Altaş: Terminal tamamen sıfırlanmış durumda, işsizlik hat safhada suyumuz yok, bakım yok, işler çok az, eve ekmek götüremeyecek duruma geldik. Burada yeni bir düzenleme yapılmalıdır ve terminal esnafı olarak muhakkak bizimde toparlanıp bir dernek kurmamız gerekmektedir. Bu sorunların bir şekilde hallolması lazım çünkü gerçekten buranın ciddi bir düzenleme ve bakıma ihtiyacı vardır.
Ekrem Erçen: Terminal pislik içinde, her taraf yıkılıyor. Terminalde özellikle gece vakitlerinde her türlü pis iş dönüyor. Belediye burada bir türlü denetim yapmıyor, bence terminalde içki ruhsatının kaldırılması gerekmektedir. Burada içki satışı olmasın, içip sarhoş olan insanlar çevreye rahatsızlık veriyor ve aileler böylece terminalden uzaklaşıyor. Terminale insan gelmeyince de esnaf kan ağlıyor. 
Köksal Çebi: Terminal bakımsız durumda, alkoliklerin, uyuşturucu kullanıcılarının, kimsesizlerin ve işsiz güçsüzlerin odak noktası haline geldi. Özellikle akşam saatlerinde insanlar bu durumdan rahatsız oluyor, kanun ne yazık ki bu bölgeye uğramıyor. Terminal gece belli bir saatten sonra ailelerin korkulu rüyası haline geliyor. Resmen ayyaşlar diyarı oluyor. Terminalin bu durumuna bir an önce bir çözüm bulunmalıdır, aksi halde bu durum bu şekilde süremez.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.