Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde görüşülen Milli Eğitim Denetleme Kurulu Yasa Tasarısı’nın komiteden geri çekilmesini istedi.
Yasadan eğitimin ve öğretmenlerin etkileneceğini ancak KTÖS ve KTOEÖS’ün sürecin dışında bırakıldığını savunan iki sendika, dün hükümeti protesto etmek üzere Meclis önüne geldi.
“Denetleme Kurulu Yasa Tasarısı’nın teknik toplantısına kendilerinin değil, memur sendikası Kamu-Sen’in çağrıldığını, toplantıda sendikayı okul sekreterinin temsil ettiğini öne süren KTÖS ve KTOEÖS, söz konusu yasanın “kişiye özel” olduğunu da iddia etti.
“Yasanın değişmesini değil, düzenlenmesini, tüzüklerin geçmesini istiyoruz” diyen KTÖS ve KTOEÖS, Komite Başkanı Ahmet Kaşif’e, “Yasayı komiteden çekin, Eğitim Bakanlığı’na gönderin. Eğitimi, öğretmenleri ilgilendiren bu konuyla ilgili teknik kurul yapılsın” diyerek seslendi.
İki sendika, yasanın bu haliyle geçmesine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini söyleyerek, “Bu haliyle geçerse yasayı tanımayacağız, uygulamayacağız” dedi.
Açıklamada, Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Yasası’nın Milli Eğitim Denetleme Kurulu Yasası olarak değiştirileceği belirterek, basın mensuplarına, iki sendikanın yasa tasarısıyla ilgili 31 maddeden oluşan değerlendirilme raporu verildi.
Elcil: 2009’dan sonra düzenleme yapılmadı
Meclis önüne gelen KTÖS ve KTOEÖS yetkilileri adına açıklamayı KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yaptı. Elcil, 2 öğretmen sendikasının gayretiyle 2005-2006 yılında yurtdışından akademisyenlerden destek alarak 2 yıllık çalışma sonucu hazırlanan Denetleme, Değerlendirme Yönlendirme Kurulu Yasası’nda 2009’dan sonra herhangi bir düzenleme yapılmadığını, tüzüklerin geçmesi için hiçbir çalışma ortaya konulmadığını söyledi.
Geçmişte öğretmen sendikalarıyla yapılan teknik kurul toplantılarında söz konusu yasayla ilgili 8 tüzük hazırlandığını da ifade eden Elcil, bunların da hayata geçirilmediğini aktardı.