Çiğdem AYDIN
İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanlığı’na adaylık sinyali vermesinin ardından, partinin önemli isimleri Diyalog’a konuştu. Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa Belediye başkanlıklarını kaybeden Kadri Fellahoğlu, Sümer Aygın ve Oktay Kayalp’in yanı sıra, milletvekili Mehmet Çağlar, Talat’ın geri dönüşüne destek verdi.
LTB eski Başkanı Kadri Fellahoğlu, Talat’ın yeniden CTP’ye dönmesinin partiye güç vereceğini söyledi. Talat’ın dönüş sinyali vermesini doğru bulduğunu belirten Fellhoğlu “Sanırım daha aktif görev alacağım derken kendisi parti başkanlığını işaret etti. Parti içinde onay alınırsa neden olmasın. İlk kurultayımız Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra olacak.” dedi.
Kurultayın Mayıs 2015’te gerçekleşeceğini söyleyen Fellahoğlu “bana göre erken bir kurultay olmaz. Zaten zamanında olması da en iyi olandır” diye konuştu.
CTP’ de yaşanan sıkıntıların kabul edilebilir olmadığına işaret eden Kadri Fellahoğlu şöyle dedi:
“CTP, tam olarak parçalanmış denilemez ama parti içinde bir dağınıklık olduğuna katılıyorum. Partide sorunlar vardır. Bu sorunlar da kabul edilebilir sorunlar değildir. Kabul edilebilir ortam yoktur Fakat bu sorunlar giderilebilir.”
Aygın: Talat deneyimli bir siyasetçidir
Girne Belediyesi Eski Başkanı Sümer Aygın da Talat’ın deneyimli bir siyasetçi olduğunu söyledi. Aygın “Bu konuda çok fazla yorum yapmak istemiyorum açıkçası. Sayın Talat deneyimli bir siyasetçidir. Partiye geri dönüp nasıl bir yol haritası çizeceği noktasında benimle bir temasa geçmiş değildir. Dolayısıyla bu konuyla ilgili daha net yorumlar yapmak için erken” dedi.
Aygın şunları kaydetti:
“Henüz bir bilgilendirme yapılmadı. Dolayısıyla daha aktif görevler üstleneceğim derken aslında nasıl bir yol haritası var aklında onu bilmeden yorum yapmak siyaseten doğru değil. Olağanüstü bir kurultay yapılır mı yapılmaz mı uygun koşullar oluşur mu bunun için zaman gösterecek.
Sayın Talat’ın tespitlerinin doğru olduğunu düşünüyorum.Zaten bunu yerel seçimlerde hep birlikte gördük. Basın önünde yaşanan tartışmalar da bunun ispatıdır. CTP’de son yaşananlar halkı ve kitleleri de olumsuz etkilemiştir. Örneğin kendi bölgem adına konuşacak olursam bugün Girne İlçe Başkanı ve yönetimi hala yerinde oturuyor. Evet soruşturma başlatılmıştır. Nidai beyin lehine çalışıldığı noktasındaki iddiamı hala sürdürmekteyim. Soruşturmada olan bir konu olsa da o dönemde televizyon görüntüleri mevcuttur. Birçok şey aşikâr yapılmıştır. Bugüne kadar Girne İlçe görevden çekilmeli ve tarafsız bölgeyi bir arada tutabilecek birilerinin göreve gelmesinin önü açılmalıydı.
Genel olarak yönetim sıkıntılıdır demek istemiyorum. Ama evet parti içinde sıkıntılarımız vardır. Bunları da aşabileceğimize inanıyorum. Kendi bölgem yani Girne ilçesi sıkıntılıdır bunu net olarak ifade edebilirim.”
Kayalp: Talat, geç bile kaldı
Konu ile ilgili olarak Diyalog’a açıklamada bulunan Gazimağusa eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp da Talat’ın bu kararı almada geç bile kaldığını dile getirdi.
Talat’ın bu kararı daha önce vermesi gerektiğini savunan Kayalp, şunları söyledi:
”Talat’ın tecrübeleri CTP için her zaman değerli olmuştur. Aktif her türlü görevde olabilir. Talat gibi deneyimli bir siyasetçi birikimleri de göz önünde tutulduğunda parti Başkanı da olabilir. Erken bir kurultay veya olağanüstü bir kurultay söz konusu değil. Şu anda bütün parti Cumhurbaşkanlığı seçimleri için organizasyon yapıyor. Hepimiz de bu döneme odaklandık. Gündemimizde erken kurultay yoktur.”
Parti içinde farklı düşünceler ve tartışmalar olduğunu aktaran Oktay Kayalp, “Bunlar parti içi konulardır. Daha önce de basın önünde hiç tartışmadım bunları şimdi de tartışmayacağım. Partimizin Merkez Yönetimi şu anda Cumhurbaşkanlığı seçimleri için organize olmuştur” dedi.
Çağlar: Büyük kazanım
CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar ise Talat’ın partisine geri dönmesinin büyük kazanım olduğunu ifade etti. Çağlar şöyle dedi:
“Başkanlıktan daha farklı bir görev olamaz zaten. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine gidilirken olağan üstü kurultay iktidar partisinde bir kırılma algısı yaratacağından olması zor. Duygudaşlık, yoldaşlık duygusu insan hayatına dair düşünmenin becerisi zarar görmüştür. Bu anlayışları reforme etmek, toplumsal süreçlere aktarmak ve aklın rehberliğinde amaçlar arasında optimum dengeler kurulması gerekiyor.”
Partide yaşananlarla ilgili de konuşan Çağlar,şunları kaydetti:
“Birincisi yönetimlerin partisel bazdaki duygular ile sorunlar arasındaki bağlantıyı anlamaları ve bu beklentileri karşılamaları gerekir. İkincisi, muhalif olduğunuz siyasi düşüncelerin karşısına net olarak ne ortaya koyuyorsunuz? Bunun kendi tarzımızda somut bir şekilde siyaseti belirlemesi şarttır... Üçüncüsü siz gerçekten değişimin siyasetini yapıyor musunuz? Dördüncüsü, insan kaynaklarımızı verimli ve süreçlerin içinde devreye sokmak lazım! Buralarda sorunlar vardır.”