Alzheimer Derneği kuruldu. 23 Mayıs 2019 tarihinde tescil belgesini alan dernek, önceki gün gerçekleştirilen birinci genel kurul toplantısıyla yönetim ve denetleme kurullarını belirledi, derneğin amaçları hakkında hasta ve hasta yakınlarına bilgiler verildi.
Genel Kurul, Alzheimer Derneği’nin başlattığı araştırma sonuçlarının sunumu ile başladı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren kurucu üye İzlem Sönmez, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Büyü Programı’nın desteğiyle hazırlanan ve ülkedeki Alzheimer hastalarının ihtiyaçlarını tespit etmek için yapılan “Ülkede Alzheimer hastalığı ve İhtiyaç araştırması” hakkında özet bir rapor sunarak devam etti.
800 kişinin katıldığı ankette Alzheimer hastalığı ile ilgili farkındalık düzeyi, hastalara sağlanan haklar, devlet tarafından verilen hizmetler ve verilmesi beklenilen hizmetlerin neler olduğu gibi sorular soruldu. Katılımcıların yüzde 98’i bu konuda faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütünün olmasını istediklerini belirtti.
Sönmez, Alzheimer Derneği başkanlığına seçildi
Sunumun ardından oluşturulan divan ile derneğin yetkili kurulları seçildi. Alzheimer hasta yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği genel kurul toplantısında İzlem Sönmez Alzheimer derneğinin başkanı seçildi.
Sönmez, “Derneği kurmadan önce yaptırdığımız araştırmada toplumun böylesi bir derneğe ihtiyaç duyduğunu tespit ettik. Dernekten neler beklenildiğini öğrenme şansını yakaladık. Alzheimer Derneği’nin tüzüğü ve amaçları araştırmaya katkı koyanlar tarafından belirtilen çerçevede oluşturuldu” dedi.
Beş kişiden oluşan yönetim kurulunda Genel Sekreter Ilgın Çağnan, Mali İşler Sorumlusu İrşen Ann Tunçerler, Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Beran Dağtaş olurken Üye İşleri Sorumlusu da Sevgi Naci Erdem oldu. Denetleme Kuruluna ise, Bahar Kaymakamzade, Kerem Teralı, Fatoş Nadiroğlu ve Evren Celal seçildi.
Derneğin amacı hakkında farkındalık yaratmak
Genel kurul toplantısında yapılan sunumda derneğin amaçları hakkında da katılımcılara bilgiler verildi.
Derneğin tüzükte yer alan amaçları ise şu şekilde açıklandı:
Alzheimer hastalığı ve bakımı konusunda halkı bilinçlendirmek,
Hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitelerinin artırılması için çalışmalar yapmak.
Alzheimer hastalarının haklarını savunmak ve korumak için savunuculuk çalışmaları yapmak.
Alzheimer Hastalığı konusunda uzman hekimlerin ve gönüllülerin desteğiyle Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına sosyal destek ve farkındalık eğitimleri vermek.
Alzheimer hasta yakınlarına, uzman psikologların yönetiminde psikolojik destek ve dayanışma toplantıları düzenlemek.
Hastalıkla ilgili gelişmeleri takip etmek ve halk ile paylaşmak.
Alzheimer konusunda faaliyet gösteren yabancı veya uluslararası sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmak ve üyesi olmak.
Bu alanda faaliyet yürüten kurum, kuruluş ve derneklerle işbirliği ve dayanışma sağlamak.
Derneğe ulaşmak için ve üye olmak için alzderneği@gmail.com veya @alzdernegi facebook hesabına mesaj gönderilebileceği de belirtildi.