Kuzey Kıbrıs’ta özellikle ağır vasıta şoförlerinin, sık kullandıkları Değirmenlik-Girne dağ yolundaki sorun uzun yıllardır çözülemiyor.
Diyalog’a konuşan bazı şoförler, yolun fiziki yapısı ve uyarıcı levhaların yeterince görülmemesinin adeta kazalara davetiye çıkardığını savundu.
Şoförler, hem birçok virajı bulunan hem de oldukça dik bir güzergahı bulunan dağyolunun bakıma ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Dağ yolunun birçok bölgesinde yapılması gereken eksiklik olduğuna işaret eden sürücüler,
Bazı bölümlerde yol kenarlarında yaklaşık 7-8 metrelik çukurlar bulunmasına rağmen bariyer bulunmadığını, bunun da faciaya davetiye çıkardığını belirtti.
Değirmenlik-Girne dağ yolunda geçtiğimiz günlerde meyada gelen, iki kamyonun yüz yüze çarpıştığı kazada, bariyerlerin her iki kamyonun da uçuruma düşmesini önlediğini anımsatan sürücüler, her gün birkaç kez bu yolu kullandıklarını, ölümle burun buruna geldiklerini, bu nedenle yoldaki eksikliklerin biran önce giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Tabelalar gözükmüyor
Yolun çok büyük bölümünde hem eski asfaltın sökülmeden üzerine yenisinin dökülmesi, hem de yağan yağmurlarla oluşan akıntının toprağı alması nedeniyle banket ile asfalt arasında yer yer 1 metreyi bulan mesafeler oluştuğunu anlatan şoförler, bazı bölgelerde kopan kaya parçalarının yol kenerlarına kadar geldiğini, özellikle virajlı bölgelerde yol kenarlarındaki ağaçların büyümesi nedeniyle karşıdan gelen araçları görmekte çok zorlandıklarını, tüm bunların büyük tehlike oluşturduğunu belirtti.
Yol üzerinde bulunan yönlendirme ve bilgilendirme tabelalarının ağaçların arasında adeta kaybolduğuna işaret eden sürücülerden bazıları, düşüncelerini şöyle aktardı:
Özkan Kıryağdı:
“Ben ağır vasıta sürücüsüyüm ve mecburiyetten bu yolu sürekli olarak kullanıyorum. Yolun bazı bölgelerinde bariyer eksikliği bulunuyor. Birileri hayatını kaybetmeden bu eksikliğin giderilmesini istiyoruz. Yine yağan yağmurlar nedeniyle, özellikle eğimi yüksek olan kısımlarda, yolun dağ tarafında bir iki metrelik çukurlar oluşturdu, eğer bir an dalıp bu çukurlara düşerseniz başınıza her iş gelebilir. Bu yol hem virajlı hem de dik olmasına rağmen bazı sürücüler aşırı süratli araç kullanıyorlar, özellikle sürat konusunda polislerin bu bölgelerde zaman zaman da olsa caydırıcılık amacıyla kontrol yapmaları gerekiyor.”
Fuat Topaloğlu
“İşim gereği, bu yoldan sık sık geçiyorum, sadece diyeceğim şudur; eğer biraz dalgın araç kullanıyorsan her an her şey başına gelebilir. Bazen iş icabı buradan gece geçmek zorunda kalıyorum, eğer dikkat etmezsen yola düşen kaya parçalarına çarpabilirsin. Eğer dikkat etmeyip bankete düşersen, direksiyon hakimiyetini kaybedip bir taraflara uçabilirsin. Yine yük taşıyan kamyonlardan dökülen kum ve çakıl nedeniyle kayıp yoldan çıkabilirsin. Yani kısaca bu güzergaha girdin mi çok dikkatli olacaksın. Yetkililer bu yolu sürekli kontrol etmelidirler”