Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, dün, Tarım Bakanlığı önüne giderek, basın açıklaması yaptı, bakanlığa hayvancıların yaşadığı sıkıntılarla ilgili “muhtıra” verdi ve acil çözüm istedi.
Birlik üyeleri basın açıklamasının ardından Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu tarafından da kabul edildi. “Muhtırayı” okuyup birlik üyelerini toplantı salonunda kabul eden Sennaroğlu, ülkede büyük bir kuraklık felaketiyle karşı karşıya olduklarını, üreticilerin yaşadığı tüm sıkıntıları iyi bildiğini, ancak bu sıkıntıların tamamıyla aşılmasının mümkün olmadığına işaret etti ve “bu kötü yıl el ele verirsek atlatılabilir” dedi.
Sennaroğlu, ülkede kuraklıktan dolayı yaşanan felaket ortamının üreticilerle, tarım sektörü ile birlikte tüm ülkeyi etkilediğine dikkat çekerek, bakanlığın, tarım sektörünün bu kötü yılı en asgari zararla atlatabilmesi için yaptığı çalışmalar ve verdiği desteklere işaret etti.
Hükümetin balya ve arpaya destek verdiğini, üreticiye bu yıl için balyada 5,4 milyon TL, arpada da 5 milyon TL devlet desteği verildiğine dikkat çeken Sennaroğlu, “Hükümet hiçbir şey yapmadı” demenin doğru olmadığını, sıkıntıların en asgariye indirilmesi için çalışmaların yapıldığını, küçükbaşa doğrudan gelir desteği verildiğini, borçların yüzde ellisinin bir yıl ertelendiğini, sıfır faizli kredi imkanı sunulduğunu anlattı.
“Üreticiyi rahatlatmak için...”
Sennaroğlu, üreticiyi rahatlatmak için ellerinden geleni yaptıklarını, tüm sıkıntıları giderecekleri gibi bir iddialarının bulunmadığını ancak bu kötü yılın üreticilerle el ele verilip atlatılabileceğine vurgu yaptı.
İthal süte artık izin verilmeyeceğini de söyleyen Sennaroğlu, üreticinin ürettiğini satabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.
“Sennaroğlu sınıfta kaldı”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da, bakanlık önündeki basın açıklaması ve bakan Sennaroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede yaptığı konuşmalarda, tarım sektörü ve hayvancının kuraklık ile vergi artışlarından dolayı yaşadığı sıkıntılara değinerek, bakanlığın bu sıkıntılara karşı sadece “çalışıyoruz” dediğini, ancak “sınıfta kaldığını” savundu.
Naimoğulları, üreticinin, çiğ süte ve diğer alanlara konan vergi artışlarından dolayı sıkıntı yaşadığını, kuraklık zararının ödenmemesinden dolayı sıkıntı yaşadığını, Gelir ve Vergi Yasası değişikliği nedeniyle mağdur edildiğini anlatarak, Tarım Bakanlığı’nın adını “Ticaret Bakanlığı” olarak değiştirdiğini söyledi.
Süt ve süt ürünlerine verilen ithalat izinlerini de eleştiren Naimoğulları, ülkede üretimi bulunan süt ve süt ürünlerine izin verilmesinin doğru olmadığını, bu izinleri vermesi için bir komisyon kurulması gerektiğini ve bu komisyonda kendilerinin de yer alması gerektiğini kaydetti.
“Tek derdimiz ekmek”
Naimoğulları, tek dertlerinin ekmek ve gelecek olduğunu ifade ederek, bakanlığın, üreticinin bittikten sonra kaynak yaratmasının bir işe yaramayacağını, bu yüzden üreticinin sıkıntılarının hızlı bir şekilde giderilmesi gerektiğini söyledi.
Doğru işler yapan ve adımlar atan bakanlığın her zaman yanında olacaklarını, doğru olan için her türlü kavgayı vermeye hazır olduklarını belirten Naimoğulları, son uyarı olarak bu muhtırayı verdiklerini, bundan sonraki süreçte iyi niyet, diyalog ve yardımlaşma değil, daha ağır eleştiri ve eylemlerin söz konusu olacağını vurguladı.