Diyalog Gazetesi

“Esnaf tümden çöktü”

KIBRIS

Hükümetin döviz konusunda acil önlem almasını isteyen Hürrem Tulga, derhal kriz masası kurulmasını istedi

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, dövizdeki artışın yüzde 30’ların üzerine çıktığı ve artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, hükümetin, TL’deki değer kaybının devam etmesi, hatta devalüasyon noktasına gelinmesine rağmen halen sessiz kaldığını, hiçbir tedbir almadığını ve halkın yaşadığı sıkıntılar karşısında “duyarsız” kaldığını iddia etti.

Tulga, hükümet yetkililerinin bu durumu “kadermiş” gibi kabullendiğini ve gerekli tedbirler için şu ana kadar herhangi bir harekette dahi bulunmadığını savunarak, hükümetten döviz konusunda acil önlem almasını istedi.

Oda Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada Tulga, gelirin TL olduğu ülkede, tüm gelir hesaplamalarının da TL üzerinden yapıldığını ifade ederek, dövizdeki bu artışın toplumun tüm kesimleriyle birlikte en başta mikro–küçük, orta ve orta üst işletmelerin çökmesi, dolayısıyla toplumun yok olması anlamına geldiğini anlattı.

 

Tulga, bugüne kadar uygulanan politikalardan dolayı yerli üretim ve hizmetlerin gerilediğini, hatta geriletildiğini, mazot, fuel-oil gibi temel girdilerin yanı sıra ülkenin tam anlamıyla ithalat bağımlısı durumuna düşürüldüğünü savundu.

 

“Müdahale ellerinde”

Tüm bunlara ilaveten hiçbir düzenleme yapılmadığından dolayı konut, kira ve neredeyse diğer tüm borçlanmaların dövize endeksli yürütüldüğünü vurgulayan Tulga, TL’nin değer kaybının halkın elinde olmadığının herkes tarafından bilindiği, ancak TL’nin değer kaybının yaratacağı sonuçlara müdahalenin ellerinde olduğunu kimsenin inkar edemeyeceğini, çoktan kurulması gereken kriz masasının ise derhal kurulması gerektiği ve dövizdeki artıştan dolayı durma noktasına gelen ekonomiye acilen müdahale edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

“Artış sübvanse edilmeli”

Tulga, birtakım önlemler yanında ayrıca dövizdeki artışın sübvanse edilmesinin şart olduğunu, dolayısıyla bu konuda kaynak yaratılması gerektiği kaydetti.

TL’nin değer kaybı ile birlikte devlette çalışanlara ve devlet emeklilerine yapılan artışlarla yaratılan “suni ekonominin” sonunun geldiğinin iyice açığa çıktığı ifade eden Tulga, “Kısa vadeli önlemlerin yanı sıra orta vadede üretim ve hizmetleri, istihdamı geliştirecek, planlayacak radikal müdahalelere girişilmeli, gelir ve vergide adalet için politikalar geliştirilmelidir” dedi.

Tulga, öneri ve eylem paketinin son şeklinin Çarşamba akşamı saat 18.00’de Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda gerçekleştirilecek toplantıda oluşacağını ve açıklanacağını ifade ederek, her zaman Nakitbahis yaptıkları gibi gereken her türlü sorumluluğu da üstlenmeye devam edeceklerini vurguladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.