Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu müzakere masasında “Harita var” diye bir söyleminin olmadığını, buna karşın Rum tarafının masaya belli köy isimleriyle geldiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Yenierenköy’de halka açık sohbet toplantısında müzakere masasında kendilerine sunulan köy isimlerinden bahsettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, bu köy isimlerine bakıldığı zaman aşağı yukarı bir haritanın ister istemez ortaya çıktığını belirtti. Eroğlu bir kabulü sırasında “müzakere masasında harita olup olmadığı yönünde iddialar bulunduğunun” hatırlatılması üzerine, Cenevre’de yapılan 3’lü zirvede Rumların masaya ısrarla bir harita getirmek istediklerini, Türk tarafının da toprak konusundaki kriterleri ortaya koyarak Genel Sekreter Ban Ki Moon’u da “harita konusunun en son masaya geleceği konusunda” ikna ettiğini söyledi.
Diğer başlıklarda uzlaşı sağlandıktan ve Garantörlerle olacak 5’li toplantı kararı alındıktan sonra toplantı öncesi harita ve rakamlar konusunun masaya geleceği hususunda anlaşma sağlandığını ve Hristofyas döneminde bunun bu şekilde devam ettiğini kaydeden Eroğlu, buna karşın Anastasiadis’in ısrarla müzakere masasına haritanın masaya gelmesini istediğini, kendisine Cenevre’de Genel Sekreterin de raporuna yazdığı kararın aktarıldığı zaman da, ortaya köy isimlerini sürdüğünü ifade etti. Köy isimleri ile ilgili liste hakkında Kıbrıs Türk tarafının “Bunları yok sayarız” demesine rağmen, bu listenin masaya geldiğini vurgulayan Eroğlu, Karpazın tümü, Değirmenlik ve etrafı, Yeniboğaziçi ve etrafıyla Güzelyurt’un bu isimler arasında yer aldığını ve aşağı yukarı bunun bir tablo ortaya çıkardığını ifade etti.
Çıralı’yı kabul etti
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Süt ve Süt İmalatçıları Üreticiler Birliği ve Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’yı kabul etti.
Ali Çıralı kabulde yaptığı konuşmada, hellim imalatçılarının sektörde yaşadığı büyük sorunları ve Hellimin tescil süreciyle ilgili yaşanan sıkıntılar konusunda Cumhurbaşkanıyla görüşeceklerini söyledi. Bölgesel kalkınma için ürünlerin değerinin artırılması gerektiğini kaydeden Çıralı, bunun için hem Kıbrıs’ta hem AB platformunda çalıştıklarını kaydetti.
Eroğlu: Sadece ekonomik boyutu yok
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da geçmişte hellim üreticilerine belli teşvikler de verildiğini, bazı üreticilerin Türkiye’de işletmeler kurduklarını belirterek, şu an Rumlarla bir mücadelenin söz konusu olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarının konuyla yakından ilgilendiğini ve konunun Kıbrıs Türk tarafının düşündüğü şekilde sonlandırılmasını dilediğini kaydetti.
Eroğlu konunun sadece ekonomik yönüyle değil hayvancılıkla ilgili boyutu da olduğunu kaydetti ve tescilin alınamaması durumunda bunun ekonomiye ve Kıbrıs Türk insanına darbe vuracağının altını çizdi.