Diyalog Gazetesi

En güzel tepki

KIBRIS

Rum Dışişleri Bakanlığının ‘Sözlü Notasına’ aldırmayan 12 büyükelçi, Akkule/Kara Kapısı’nın konzervasyon çalışmasının tamamlanma törenine katıldı

 Gazimağusa’da Suriçi’nin girişinde yer alan Akkule Kara Kapısı’nın konzervasyon çalışmaları tamamlandı.

UNDP tarafından, AB finansmanıyla gerçekleştirilen konzervasyon projesinin tamamlanması nedeniyle önceki akşam Akkule’de tören düzenlendi. Akkule’de düzenlenen törene, UNDP, AB ve BM yetkilileri, projede görev alan uzmanlarla akademisyenlerin yanı sıra halk da büyük ilgi gösterdi.
Törene, çoğu AB üyesi olmak üzere 12 ülkenin Güney Kıbrıs Büyükelçisi ve maslahatgüzarlarının da katılması dikkat çekti. İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Avusturya, Almanya, Slovakya, Finlandiya, Çekya ve Bulgaristan büyükelçi düzeyinde, ABD ve Hollanda ise maslahatgüzar düzeyinde Mağusa’daki törende temsil edildi.
Rum Dışişleri Bakanlığı, 4 Haziran’da Güney Kıbrıs’taki tüm yabancı misyonlara ve uluslararası örgütlere gönderdiği “sözlü nota”da, KKTC’de bulunan tarihi alanların ziyaret edilmemesi istenmiş, Rum basını bu talebin yabancı misyonlarda rahatsızlığa yol açtığını kaydetmişti. 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, törende yaptığı konuşmada, Akkule’nin restorasyonunun barış yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi. Spehar, “Gerek resmi kurumlarda, gerekse sivil toplumda, tarihi mirasın korunması çabalarına destek veren tüm Kıbrıslıları kutluyorum” dedi.
Spehar, törende bulunan uluslararası temsilcilere de seslenerek, bu tür girişimlerin desteklenmesi çağrısında bulundu. Spehar, kültürel alanların ziyaret edilmesinin, geçmişten ders çıkarmak, ortaya konan bilgeliği, hoşgörü ve barış için gelecek nesillere aktarmak için önemli olduğunu vurguladı. Spehar, Kıbrıs’ın zengin kültürel mirasının tüm insanlık için bir gurur kaynağı olduğunu kaydetti.
Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Hizmeti Birimi Müdürü Kjartan Björnsson törende yaptığı konuşmada, Gazimağusa’nın hala tarih ve kültürel miras ile dolu değerli bir yer olmaya devam ettiğini belirterek, mühendisler ile mimarların Gazimağsua’yı korumak ve barışın sembolü yapmak için ortaya koydukları çabayı kutladı.
Etkinlikte; Kültürel Miras Teknik Komitesi Temsilcisi Ali Tuncay, Kültürel Miras Teknik Komitesi Temsilcisi Takis Hadjidemetriou, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Program ve Ofis Mdürü Tiziana Zennaro da birer konuşma yaptı.

Örgütlerden ortak tepki
Öte yandan Mağusa İnisiyatifi ve Mağusa Kentimiz adlı sivil toplum örgütleri, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı’nın, Güney Kıbrıs’taki tüm yabancı misyonlara ve uluslararası örgütlere sözlü nota göndererek KKTC’deki tarihi alanların ziyaret edilmemesini istemesini protesto etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.