Zorkun TAŞER
Başkent Lefkoşa’nın sembol yapılarından Büyükhan, hem tarihin içinden kopan bir parça, hem de turist ve yerli halkın gezmeyi sevdiği mekanlar arasında bulunuyor... Tarihi mekanda işyeri bulunan onlarca esnaf, Kıbrıs kültürüne özgü ürünler satarak geçimini sağlıyor.
Yaptığı macunları ve el yapımı sabunları hiçbir katkı maddesi kullanmadan tamamen doğal olarak hazırlayan Ayperi Gürdür de bunlardan birisi...
Henüz 19 yaşındayken ilk olarak Kıbrıs’a özgü macun yapımıyla işe başlayan Ayperi Gürdür, beş yıl önce Büyükhan’da işini devam ettirmek için bir dükkan açmış...
Bulunduğu noktadan memnun
İşleri çok iyi olmasa da bulunduğu durumdan memnuniyetini dile getiren Gürdür, bu günlere gelebilmek için büyük zorluklar aştığını dile getirdi.
Diyalog’a konuşan Gürdür, Büyükhan’daki iş mecarasının, beş yıl önce bir turistin yönlendirmesiyle başladığını ifade ederek, “Bu işe başlamadan önce beni yaptığım işe görüştüğüm bir turist yönlendirdi. Aslında bakarsanız kafamdaki fikirleri yönlendirdi. Bu işe başladığımda çok zarar ettim ama hiç vaz geçmedim. İlk yıllarda çok zorlansam da yavaşca her şey yerine oturdu. Şimdi bir sürü ürün yelpazemle rahatça işimi sürdürüyorum” dedi.
“Sabun yapımına daha sonra başladım”
Büyükhan’daki küçük dükkanın da yıllardır mutlu olarak çalıştığını ve tarihi mekanı çok sevdiğini belirten Gürdür, iş yerini ilk açtığı zamanlarından şöyle bahsetti; “İş yerimi ilk açtığım zaman, macun, reçel yapmakla işe başladım. Açtıktan kısa süre sonra sabun yapımına başladım. Sabun yapmayı Avrupa Birliği projelerinin verdiği sabun yapımı kurslarında öğrendim ve kendimi geliştirerek türlü türlü sabunlar yapmaya başladım” ifadelerine yer verdi.
Festivallerde de ürünlerini satıyor
Beş yıldır bulunduğu dükkanında Kıbrıs’a özgü macun ve sabun üreten Gürdür, ürettiği sabunları kimyasal değil, bitkilerden doğal olarak, reçellerini ise taze meyvelerden yaptığını söyledi.
Ürünlerini Büyükhan dışında festivallerde de sergileyerek satışa sunduğunu belirten Gürdür, uygun fiyatlara ürünlerini sattığını sözlerine ekledi.