Diyalog Gazetesi

El Magarınası Festivali’nde yiyen bir daha yedi

KIBRIS

Görneç’teki El Magarınası Festivali’ne yoğun ilgi oldu, Kıbrıs’a özgü tatlı ve hamur işleri kapış kapış satıldı

Melin DOBRAN
Görneç Köyü’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen El Magarınası Festivali dün gerçekleştirildi.
Köy meydanında, Serdarlı Belediyesi ve Görneç köylülerinin işbirliğiyle düzenlenen festivalde, açılış konuşmalarının ardından şiirler okundu. 
Çocuklara yönelik palyaço ve yüz boyama etkinlikleri de yapıldı. Kıbrıs'a özgü tatlı, hamur işi ve içeceklerin satıldığı festivalde vatandaşlar, el magarınasına yoğun ilgi gösterdi. 
Festivalde stant kuran esnaf, bir gün önceden tüm hazırlıkları tamamladığını ve ürünlerini taze taze satışa sunduğunu söyledi. 
Vatandaşlar, Kıbrıs kültürünün canlandırılması için düzenlenen bu tür festival ve etkinliklerin faydalı olduğunu vurguladı. 

El işleri de sergilendi…
Ayrıca köy meydanında unutulmaya yüz tutmuş galbur, lefkara ve iskemle gibi Kıbrıs’a özgü el emekleri satışa sunuldu. Görneç’teki festival için hazırlık yapan esnaf çörek, tarhana, macun çeşitleri, gül şurubu, lokma, şamişi, el makarnası, çiçek suyu, hellimli, pilavuna ve kebap çeşitleri gibi ürünler sattı. El makarnasının tadına bakan vatandaşlar ise makarnanın çok lezzetli olduğunu söyleyerek bir tabak daha istedi.

Esnaf ne dedi….

İlkay Gümüşhan
“Festival için macun çeşitlerii limonata, gül şurubu, çiçek suyu, turşu ve tarhana gibi ürünleri satışa sunduk. En çok ceviz, çiçek ve hurma macunu satıyoruz. Yapımları zahmetli olmasına rağmen üretmeyi seviyoruz. Satışlarımız idare eder durumdadır. Her festivale katılıp, Kıbrıs ürünlerinin daha fazla tanıtılması için uğraş veriyoruz.”

Salih Yorgancı
“Serdarlı, Görneç ve Gönendere etkinliklerine katılıyorum. Pilavuna, zeytinli, çörek, köy hellimi ve tarhana yapıp satıyoruz. Satışlarımız idare ediyor. Bu tür etkinlikler sık sık olduğu zaman vatandaşlar hepsine gelmiyor. Ayda birkaç kez yapılsa daha iyi olur diye düşünüyorum.”

Salih Sütçüoğulları
“Festivalimiz çok güzel başladı. Civar köylerden de katılanlar oluyor. Yaz döneminde olmamız, festivale ayrı bir coşku katıyor. Elimizden geldiği kadar Kıbrıs ürünlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Şamişi, lokma, kıymalı börek ve hellimi hazırladık. Çok şükür satışlarımız iyi. En çok şamişi ve lokma sattık.”

Fatma Akçagil
“Bu tür festivallerde olmaktan gurur duyuyorum. El makarnası, lokma, lalangı, bulgur köftesi ve şamişi yapıyoruz. Ürünlerin tanıtımı ve unutulmaması açısından böyle etkinliklerin yapılması güzel birşeydir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.