Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.30’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş konuşma yaptı.
Denktaş Meclis Genel Kurulu’nu nisap konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.
Denktaş’ın ardından söz alan Başbakan Ömer Kalyoncu da nisap konusunda eleştirinin yanlış kişiden geldiğini ancak bunun doğru bir eleştiri olduğunu kaydetti.
Meclis Başkanı Sibel Siber de bu durumun toplumda bir tepki yarattığını, vatandaşın sadece nisapta değil Meclis Genel Kurulu sırasında da milletvekillerini sandalyelerinde görmek istediğini belirtti.
Bu bölümde Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oya sunuldu ve oybirliğiyle kabul edildi.
Daha sonra Cumhurbaşkanı’nca bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen Siyasal Partiler Yasası’nın görüşülmesine geçildi.
Cumhurbaşkanı’nca bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen Siyasal Partiler Yasası oybirliğiyle Meclis’ten geçti.
Yasa maddeleri ve yasanın bütünü herhangi bir değişiklik olmadan, oybirliğiyle yeniden kabul edildi.
Daha sonra Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi. Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komite Başkan Yardımcısı İzlem Gürçağ, tasarının komiteye geri gönderilmesini önerdi.
Öneri oylandı ve kabul edildi ancak oylamanın hemen ardından geri gönderme gerekçesinin gösterilmesi gerektiği gündeme geldi.
Erhürman: Tasarıda sıkıntılı noktalar var
Bunun üzerine söz alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman tasarıdaki sıkıntılardan bahsetti.
Erhürman, istenen koşulları yerine getiren kişilere beyaz kimlik verilmesi konusunda takdir yetkisine yer verildiğini, bu takdir yetkisinin sıkıntı yaratabileceğini kaydetti.
Başvuru koşulları yerine getirildiği halde takdir yetkisine yer verilmesinin doğru olmadığını anlatan Erhürman, bu nedenle “verebilir” ifadesinin “verir” ifadesiyle değiştirilmesi gerektiğini anlattı.
Bu bağlamda partizanlık ve benzeri durumlara yol açmamak adına tasarıda değişiklik yapılması gerektiğini belirten Erhürman, tasarıda Muhaceret Dairesi’nin uygun görmesi halinde sağlık raporu talep edilebileceği kuralı olduğunu ve bunun da sıkıntı yaratabileceğini ifade etti.
Tasarıda “beyaz kimlik infeksiyöz hastalık nedeniyle iptal edilebilir” kuralı da bulunduğunu söyleyen Erhürman, 10 yıldır KKTC’de çalışan, yaşayan birinin beyaz kimliğini iptal etmenin insan haklarına uygun olmadığını kaydetti.
Tasarıdaki “Polis soruşturması nedeniyle beyaz kimlik verilemez” kuralının da doğru olmadığını dile getiren Erhurman, soruşturma tamamlanıp kişi suçlu bulunmadan sadece soruşturma açıldığı için beyaz kimlik verilmesinin masumiyet karnesi kuralına aykırı olduğunu ifade etti.
Emine Dizdarlı’nın Ombudsman atanması onaylandı
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) görevine Emine Dizdarlı’nın atanması, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün yapılan ikinci tur oylamada 27 kabul oyuyla onaylandı.
Böylece uzun zamandır boş olan Ombudsman görevine Dizdarlı resmen atanmış oldu.
Kapalı olarak yapılan oylamada ilk turda 35 milletvekili oy kullandı. Dizdarlı’nın Ombudsman olabilmesi için 34 oyun gerektiği ilk turda, 25 kabul 8 ret 2 çekimser oy verildi ve ikinci tur oylamaya geçildi.
İkinci tur oylamada ise 34 milletvekilinin 26 kabul, 1 çekimser oyunu alan Dizdarlı, iç tüzüğe göre çekimser oyun da kabul oyu sayılmasıyla Ombdusman seçildi.
Oylamanın ardından Meclis Genel Kurulu’nun dünkü toplantısı sona erdi. Meclis Genel Kurulu sonraki toplantısını 2 Kasım Pazartesi günü yapacak.