Raif UZKAN
Kalkınma Bankası’nın 19, 20, 21 ve 22. Dönem Olağan Genel Kurulu toplantısı dün yapıldı.
Kalkınma Bankası’nda saat 11.00 de protokol konuşmalarıyla başlayan genel kurul toplantısına, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün yanı sıra, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu, toplantıya ilk kez bir başbakanın katıldığına işaret ederek, daha önce yapılamayan 19, 20, 21 ve 22. dönem genel kurullarının toplu halde yapılacağını kaydetti.
İbrahimoğlu, Kalkınma Bankası’nın sermayesini 90 milyon TL'den 200 milyon TL’ye çıkarma hedefi bulunduğunu kaydederek, daha geniş kitlelere ulaşmak KOBİ’lere finansman erişimini kolaylaştırmak ve ülke ekonomisinin kalkınmasına katkı koymak istediklerini belirtti.
Uzun, bugüne dek Kalkınma Bankası’ndan 794 özel ve tüzel kişiye 300 milyon dolara yakın kredi sağladığını aktararak, bu meblağın şu an için 198 milyon 288 bin dolarlık kısmının tahsil edildiğini ve diğer tahsilâtlar için azami çabanın banka tarafından harcandığını dile getirdi.
Sucuoğlu, sağlık turizmi önemli
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak gerekli görüldüğü zaman kendilerinin de bu kredilerden faydalanabileceğini söyledi.
Sucuoğlu, sağlık turizminin önemine dikkat çekerken, TC ve AB’de sağlık turizminin ülke ekonomisindeki payından bahsetti.
Ataoğlu: Turizme desteği büyük
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC’de turizmin Kalkınma Bankası desteğiyle büyüdüğüne işaret ederek, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek yatak sayısı sıkıntısı nedeniyle küçük yatırımcıların sıkıntılarının aşılmasıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
Atun: Kurumsallaşma teşvik edildi
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, kalkınma ve büyümeden sorumlu bakanlık olarak TC ile imzalanan ortak protokolün revize edilmesi ve uygulamaya konması nedeniyle Başbakan Hüseyin Özgürgün’e şükranlarını ifade etti.
Kurumsallaşmayı teşvik eden bankanın verdiği 300 milyon dolara yakın kredinin turizmde 17 bin 126, eğitimde 10 bin 610 yatak kapasitesi şeklinde geri döndüğünü kaydeden Bakan Atun, KOBİ’lerde 3 bin 834 makine ve teçhizata katkı yapıldığını, orana vurulduğu zaman yüzde 39 turizme, yüzde 23 sanayiye ve yüzde 20 eğitime, bunların yanında 30’u aşkın sektöre de kredilendirme sağlandığını anlattı.
Özgürgün: Yapısal dönüşüm
Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, ekonomiye yadsınamaz katkıları bulunan Kalkınma Bankası’na emek veren kişilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, likidite sıkıntılarının aşılması, hızlı-güvenli bankacılık, KKTC’nin rekabet gücünün artırılması hedefiyle 3 yıllık dönem için “Yapısal Dönüşüm” programının uygulamaya konulduğunu hatırlattı.