Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) tarafından hazırlanan “Görüşme Süreci ve Federal Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk Ekonomisi” konulu raporun sunumu dün Golden Tulip Otel’de yapıldı.
Rapor, “bütünlüklü çözüm sonrasındaki kurumsallaşma ve rekabet edebilirlik için tarım, imalat, inşaat, ticaret, turizm, yükseköğretim, ulaştırma ve haberleşme sektörlerinde verilmesi gereken olanaklar, destekler ve süreli korumaların tespit edilmesi” amacıyla hazırlandı.
Toplantının açılış konuşmalarını Başbakan Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KTTO Başkanı Fikri Toros, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi Faik Yavuz ve KTTO Oda Meclisi üyesi Özalp Nailer yaptı.
Konuşmaların ardından Proje Müdürü Ömer Gökçekuş, raporun sunumunu gerçekleştirdi.
Nailer: 2016 çözüm yılı olmalı
KTTO Oda Meclisi üyesi Özalp Nailer, görüşme sürecinin başlamasıyla çözüm olasılığının arttığını, liderlerin, siyasi parti liderlerinin, uluslar arası aktörlerin, garantörlerin 2016’nın çözüm yılı olması gerektiğini vurguladığını belirtti.
Toros: Hassas ve önemli bir dönem
KTTO Başkanı Fikri Toros da, Kıbrıs’ın yakın tarihte bir dönüm noktasında bulunduğunu, bu süreci hassas ve önemli olarak değerlendirdiklerini belirtti.
Adada ve bölgede devam eden istikrarsızlığın etkilerinin çığ gibi büyüdüğüne işaret eden Toros, bu durumun Kıbrıs Türk toplumunu siyasi ve ekonomik potansiyelden yoksun bıraktığını söyledi.
Yavuz: Destek ve işbirliğine hazırız
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)Yönetim Kurulu üyesi Faik Yavuz da TOBB ile KTTO’nun başarılı projelere imza attıklarını belirterek, söz konusu projelerle ilgili bilgi verdi.
Çözüm sonrasında rekabet baskısının artacağına işaret eden Yavuz, hazırlık aşamasının önemli olduğunu, bu noktada birlik olarak her türlü destek ve işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Özgür: Ekonominin önünü açmalıyız
Maliye Bakanı Birikim Özgür, hükümet halkın sosyal ve ekonomik olarak kalkınması ve gelişmesi için çalışmaları sürdürdüğünü belirtti.
Kamunun üzerine düşecek olan hazırlık ve çözüm sürecinde ekonominin önünü açmak olacağını dile getiren Özgür, “Mevcut yapıda hantal bir kamuya sahip olduğumuz bilinmektedir” dedi.
Kanbay: Referandumdan sonra koşullar değişecek
Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da, referandum sonrası oluşması beklenen yeni federal devletin oluşturacağı yeni koşullar olacağını belirtti.
Bu koşulların Avrupa Birliği hukukuna dayalı olarak ortaya çıkacağını söyleyen Kanbay, bu bağlamda raporun yararlı olacağını düşündüklerini kaydetti.
Kanbay, 1923-2016 arasında Türkiye’nin geçirdiği ekonomi politika evrelerini anlattı.
Kalyoncu: Ekonomi güvence olacak
Başbakan Ömer Kalyoncu da sunumda, özgürlük ve güvenliğin güvencesi olacak konulardan birinin de sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak olduğunu söyledi.
Kalyoncu, geçmişe bakıldığında da bu gerçeğin ortaya çıktığını ifade etti.
Hükmet olarak gerekli dönüşümleri yapma çabası içinde olduklarını söyleyen Kalyoncu, STÖ’lerle işbirliğinde, geleceğe hazırlanma görevleri olduğunu farkında olduklarını ekledi.