Başbakanlık himayelerinde, Uluslararası Diplomatlar Birliği, Avrupa İşadamları Kulübü ve Girne Amerikan Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi” Chateau Lambousa Otel’de yapıldı.
Zirvenin açılış konuşmalarını sırasıyla GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, Avrupa İş Kulübü başkanı Zbignew Roch, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ve Başbakan Ömer Kalyoncu yaptı.
Akpınar: Zirve büyük fırsat olacak
GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, zirvenin özel sektör yatırımlarının önünü açacak sektör planları ve fırsatları değerlendirirken, sadece bölgesel anlamda Kuzey Kıbrıs için değil, adanın bütünündeki yatırım ve yaşam alanlarını geliştirme noktasında büyük bir fırsat olacağını belirtti.
Akpınar, yıllardır ilk kez Kıbrıs sorununu çözme maksatlı siyasi istek ve gerekli hareket gücü sağlandığını, müzakerelerden olumlu haberler geldiğini, bunun yeni ve cesur bir Kıbrıs’ın, yeni bir düzeninin ümit verici ayak sesleri olduğunu kaydetti.
Bozçelik: Kıbrıs ile yakından ilgileniyoruz
Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, birlik olarak Kıbrıs ile yakından ilgilendiklerini, izolasyonların kabul edilemez olduğunu, bunu uluslararası platformlarda da dile getirdiklerini belirtti.
Bozçelik, Doğu Akdeniz enerji havzasında yeni bir döneme girildiğini söyleyerek, adanın bu enerji koridoru içinde yer alması sebebiyle daha da önem kazandığını belirtti.
Roch: Çözüm sonrası yatırıma ihtiyaç duyulacak
Avrupa İş Kulübü Başkanı Zbignew Roch, zirvede bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, dünyada yaşanan terörizm, mülteci sorunu gibi sıkıntıların yaşamı olumsuz kıldığını belirtti.
Kıbrıs sorununa çözüm arandığı bu süreçte toplum liderlerinin halklarından destek görmesi ve çözüme katkı yapması gerektiğini söyleyen Roch, çözüm sonrasında uluslararası destek, sermaye, yatırım ve iyi projelere ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.
Vehbi: Tarihi bir zirve…
GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi, “Kıbrıs’ta tarihi bir olaya şahitlik ediyoruz. Tarihi bir zirveye imza atıyoruz” dedi.
Yeni projeler, yatırım işbirliklerinin Kıbrıs’ı yeni ufuklara açacağına inandığını dile getiren Vehbi, adanın ilerleyen günlerde daha da hareketleneceğini belirtti.
Kadooğlu: Heyecan duyuyoruz
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu, konuşmasına konfederasyonla ilgili bilgi vererek başladı.
Kıbrıs denildiğinde akla çözüm, barış, istikrar gelen günlerden geçildiğini söyleyen Kadooğlu, müzakerelerde gelinen aşamadan heyecan duyduklarını belirtti.
Özgür: Ekonomik kalkınmayı sağlamalıyız
Maliye Bakanı Birikim Özgür, bugün gelinen noktada Kıbrıs Türk halkının tüm dünyada barış yanlısı, çözüm isteyen, müzakerelerde istekli, aktif katılan taraf olarak anıldığını, bundan gurur duyduklarını belirtti.
Sadece barışı savunmanın yeterli olmadığını, ekonomik kalkınmayı sağlamak gerektiğini dile getiren Özgür, bu düşünceyi benimsediklerini belirtti. Özgür, “Bugün siyasilere düşen sorumluluk, barış ortamına güçlü katkı için yapısal dönüşümü sağlamaktır” dedi.
Atun: Hedef; büyüme…
Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, zirvenin yatırım işbirliği ve çeşitli alanlarda önemli olduğunu, doğru vizyonla desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Hükümetin üç yıllık programı hazırlama sürecinde olduğunu, rekabetçi, yenilikçi bir zihniyetle ilerlediklerini söyleyen Atun, büyüme performansını yükseltmenin en önemli hedefleri olduğunu vurguladı.
Kalyoncu: Turizm ve eğitimde gelişmeler yaşanıyor
Başbakan Ömer Kalyoncu da konuşmasında, Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi”nin önemli ve etkileyici gündem ve konuşmacılarıyla hükümetin himayesine sahip olduğunu belirtti.
Başbakan Ömer Kalyoncu, çözüm geldiği zaman gerek coğrafya nedeniyle ticari, turistik faaliyetlerde, gerekse doğalgaz, petrol yatakları ve doğal zenginliklerin işletilmesi anlamında ve bölgedeki tek Avrupa Birliği üyesi ülke olunmasından ötürü, ülkenin çok özel avantajları olacağını belirtti. Kalyoncu, “Uluslararası yatırımcılar için oldukça çekici bir konumda bulunacağız” dedi.
Kıbrıs’ın uluslararası bir eğitim adası olmasının ve halkın yüksek eğitim seviyesinin altının çizilmesi gerektiğini söyleyen Kalyoncu, KKTC’de turizm ve yüksek öğretim sektörlerinin son yıllarda önemli gelişmeler gösterdiğini, cari işlemler açığının azalmasına ve ekonomik büyümeye katkı sağladığını vurguladı.
Başbakan Kalyoncu’nun konuşmasının ardından zirvenin açılış konuşmaları sona erdi. Verilen aradan sonra ilk sunumu Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros yaptı.
Toros: Çözümün ekonomik yararları büyük olacak
KTTO Başkanı Toros sunumunda, önemli bir fırsat döneminden geçildiğini belirterek başladığı konuşmasında, Kıbrıs’ın tipik bir küçük ada ekonomisi özellikleri taşıdığını kaydetti.
Özel sektörün son yıllarda büyümeye başladığını belirten Toros, özellikle yüksek eğitim sektörünün ekonomiye olan katkısının arttığını kaydetti.
Toros, anlaşma sonrasında doğalgaz rezervlerinin değerlendirilmesiyle, birçok alanda olumlu gelişmeler yaşanacağını da kaydetti.