Diyalog Gazetesi

Eide: Endişe artıyor

KIBRIS

“Tarafları masaya oturmaya teşvik çabalarım sürüyor” diyen Eide, müzakerelerdeki gecikmenin sürece zarar vereceği uyarısında bulundu

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, tarafları masaya oturmaya teşvik ettiğini, “gerçekçi iyimserliğinin” hâlâ geçerli olduğunu ancak endişelerinin artmaya başladığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Eide arasındaki dünkü görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede Eroğlu’na, Müzakereci Ergün Olgun, Diplomatik İşler Özel Danışmanı ve Sözcüsü Osman Ertuğ, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ile bazı müzakere heyeti üyeleri; Eide’ye ise BM’den bir heyet eşlik etti.
Eide, Cumhurbaşkanlığı’ndan çıkışında basına yaptığı açıklamada, müzakerelerin başlamasını sağlayamamalarından dolayı endişeli olduğunu belirterek, bazı açılımlara rağmen tıkanıklığın aşılamadığını söyledi.
Kendisi ay sonunda BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gitmezden önce bir açılım olmamasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Eide, BMGK’ya, karşı karşıya bulundukları problemlerle ilgili bilgi aktaracağını ifade etti.
Eide, tarafları masaya oturmaya teşvik yönündeki çabalarını sürdürdüğünü, geçtiğimiz süreçte basına yaptığı açıklamalarda “gerçekçi iyimser” olduğunu ifade ettiğini, bunun hâlâ geçerli olduğunu ancak endişelerinin artmaya başladığını söyledi.

“Rapora, ‘başaramadık’ yazacağım…”
Eide, BMGK’ya nasıl bir rapor verileceğinin sorulması üzerine, Konsey’e, “Tarafların, masaya dönmek için gerekli ortamı yaratmak amacıyla üzerlerine düşeni yapabileceğini, daha çok çaba gösterebileceklerini, bazı konularda karşılıklı tavizler verilmesine rağmen iki tarafı masaya döndürmeyi başaramadıklarını” söyleyeceğini ifade etti.
Eide, KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine işaret edilmesi ve Anastasiadis’in Navtex konusundaki açıklamalarının anımsatılması üzerine, Anastasiadis’in masayı terk etme nedeninin bu olduğunu ancak, geçmişten farklı olarak Rum tarafının hidrokarbonların masada ele alınabileceği yönünde bir yaklaşım gösterdiğini ifade etti.

“Niyet ve kendini adama gerekli…”
Eide, sorunun “çözülemez” olduğuna inanmadığını ancak “zor” bir sorun olduğunu ifade ederek, “İki taraftan da niyet ve kendini adama gerekli” dedi.
Eide, bir soru üzerine, Rum tarafının, konuya ilişkin açıklamalarında, “hidrokarbonların müzakere sürecinin ilerleyen safhalarında ele alınabileceğini kaydettiğini, bunu direkt olarak harita konusuna bağladıklarını düşünmediğini” söyledi.
Eide, hidrokarbonların “erken veya geç ele alınmasının” göreceli olduğunu ve bunun müzakerelerin ne kadar süreceğiyle ilgili olduğunu ifade ederek, başlamayı başarabilirlerse, organize bir şekilde sıraya koyarak konuları ele alacaklarını, ilk görüşmede veya üçüncü dördüncü görüşmelerde neyin ele alınacağının çok da “dramatik” bir konu olmadığını vurguladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.