Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkilileri, eğitimdeki sorunlara ilişkin görüşlerini aktarmak ve çözüm önerileri sunmak için dün Lefkoşa Merit Otel’de basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan Genel Sekreter Şener Elcil, KTÖS’ün 1999 yılında ortaya koyduğu sorunların o günlerden bugüne azalma göstermediğini, aksine daha da arttığını dile getirildi.
Elcil, yasanın geçmemesinden dolayı özel eğitim merkezlerinde öğretmen bulunmadığını, TC’den gelen öğretmenlerle sistemin yürütüldüğünü, bu arada da 73 KKTC vatandaşı öğretmenin ise işsiz beklediğini ifade etti.
Elcil, ülke genelindeki 60 okulda tamirat-tadilat ve ek binaya ihtiyaç olduğunu aktardı.
İlk etapta ilkokullarda 40, okul öncesinde 24, ayrıca 78 de rehber öğretmene ihtiyaç bulunduğunu belirten Elcil, özel eğitim gereksinimi olan çocuklar için kaç öğretmene ihtiyaç duyulduğunun henüz belirlenmediğini, özel eğitim merkezlerindeki eğitimin de yapılması gerektiği gibi yapılmadığını, orta eğitimdeyse hiç özel eğitim bulunmadığını anlattı.
4 yaş grubu çocuklarda şu anda devletin istihdam ettiği hiçbir öğretmen yardımcısı bulunmadığını da dile getiren Elcil, 4 yaş grubunun öğretmen yardımcısı kadrolarında sıkıntılar bulunduğunu, okul müdürlerinin kaynak bulmak üzere velilerden para toplamaya çalıştığı duyumlarının geldiğini ifade etti.
Bin 500 öğretmen işsiz
Basın toplantısında, 1500’ü aşkın öğretmenin şu an işsiz olduğu kaydedilerek, üniversitelerin önceliğinin nitelikli eğitim ve araştırma kurumu olması gerektiği ifade edildi.
Tam gün eğitimle ilgili soruya karşılık veren Elcil, eğitim süresinin uzatılması konusu gibi bir problemin söz konusu olmadığını, sürenin tüm dünyadaki çocukların aldığı eğitimden az olmadığını, KKTC’de eksik olanın değişen çalışma koşullarına bağlı olarak öğrencilerin gidebilecekleri güvenli yer konusu olduğunu söyledi.