Diyalog Gazetesi

Durum vahim

KIBRIS

TÜK’ün üzerinde görülen banka borcunun 140 değil 151 milyon 194 bin dolar olduğu ve Maliye’ye devredilmesi için çalışmaların sürdüğü açıklandı

 Raif DOĞRU

Diyalog’un dünkü manşetinde yer alan ‘Sırtımızdaki yük 140 milyon dolar’ başlıklı haber üzerine bir açıklama gönderen Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 1992-1997 döneminde Kooperatif Merkez Bankasından alınan borcun 969 bin TL olduğunu ve ödendiğini, faiz borcunun ise 140 milyon dolar değil bugün itibarıyla 151 milyon 194 bin dolara yükseldiğini bildirdi.
Borcun ödeme mükellefiyetinin devlette olduğu belirtilen açıklamada, bunun maliyeye devredilmesi için çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi. Maaşları ödemekte zorlanan, ölüm tehlikesi yaratan yolların tamiratına dahi kaynak ayıramayan maliyenin, TL cinsinden yaklaşık 864 milyonun yükünü nasıl omuzlayacağı ve bu borcu Kooperatif Merkez Bankası’na nasıl ödeyeceği merak ediliyor.
Bankaya ödenmesi gereken 151 milyon 194 bin dolar tutarındaki borcun kurumun bilançolarından çıkarılması konusunun bakanlar Kurulu’nda ele alındığı ve varılan uzlaşı çerçevesinde Maliye Bakanlı ile görüşmelerin sürdürüldüğü kaydedildi.
TÜK tarafından Diyalog’a gönderilen açıklamanın tam metni şöyle:
“Diyalog Gazetesi’nde 04 Nisan 2019 tarihinde yayımlanan “Sırtımızdaki yük 140 milyon dolar” başlıklı haberinizle ilgili olarak bazı noktaların aydınlatılması gerektiğini düşünüyoruz. 
“Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) 1992-1997 döneminde zahire üretici ödemeleri amacıyla K.T. Kooperatif Merkez Bankası Ltd’ten kullanmış olduğu kredi 969,000.00 Türk Lirası olup, bu borcun ana parası TÜK tarafından vadesi içinde bir tamam ödenmiştir. Bu kredilerin temini maksadı ile alınan Bakanlar Kurulu kararlarının tümünde, bahse konu kredilere tahakkuk edecek olan faizlerin devlet tarafından ödeneceği hükmü yer almakta olup, 31.12.2018 tarihi itibarı ile bu faizlerin toplamı bugün itibarıyla 151,194,959.31 Amerikan Dolardır. 
Tümü faizlerden oluşan 151,194,959.31 dolarlık borç, devletin ödeme mükellefiyetinde olup, Kurumun bilançolarından çıkartılması yönündeki çalışmalara Bakanlar Kurulu’nda varılan uzlaşı çerçevesinde Maliye Bakanlığı nezdinde devam edilmektedir.
Yine, aynı yazıda bahsedilen %2’lik fon tahsilinin Toprak Ürünleri Kurumu ile herhangi bir ilgisi olmayıp bahse konu %2’lik fon Genel Tarım Sigortası Fonu Yasası uyarınca çıkarılan tüzük kuralları kapsamında uzun yıllardan beridir uygulanan ve Genel Tarım Sigortası Fonu’nun gelirleri içerisinde yer alan bir fondur. Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleştirilen Tüzük Değişikliği, fonun uygulanacağı ürünlerin tanımının teker teker açıkça yapılması ve böylelikle ülkemizdeki tüm gümrük kapılarında yeknesak uygulamanın gerçekleştirilmesi amacını taşımaktadır.
Haberde yer alan bilgilerle ilgili gerekli düzeltmelerin yapılmasını talep ederiz.” 

Yorumlar (1)

Aziz M Kent 6 Yıl Önce

Acaba bu fahisce alinan Faizlernerelere gider merak konusu degilmi?

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.