Züleyha KARAMAN
Doğu Akdeniz’in en modern marinalarından biri olan ve Karpaz’da yaklaşık 6 yıl süren sıkıntılı inşaat sürecinin ardından 2 yıl önce faaliyetlerine başlayan Karpaz Gate Marina, dünyanın her yerinden ağırladığı yatlarla, KKTC’nin uluslararası kapısı konumuna geldi.
Uluslararası bir yatırım olan ve en büyük yatları rahatlıkla ağırlayan, 300 yat kapasiteli marinada şu anda yaklaşık 70 kadar yat bulunuyor.
Diyalog’a konuşan Yönetim Kurulu Danışmanı Erdil Nami, Karpaz Gate Marina’nın 2012’de tamamlandığını, inşaat aşamasının 6 yıl kadar sürdüğünü, bu süre zarfında yatırımcının 100 milyon dolara yakın bir yatırım gerçekleştirdiğini belirtti.
Yatırımın en pahalı ve özellikli unsuru olan Marina kısmının tamamlandığını ifade eden Erdil Nami, şöyle konuştu:
“Marina 300 tekne kapasiteli olup, alt yapı ve müşteri hizmetleri itibariyle de Doğu Akdeniz’deki en modern marinalardan biridir. Bünyesinde 18 bin metrekarelik bir bakım yeri var. Orada 300 ton kapasiteli çok güçlü vinç bulunması marinaya ekstra özellikler ve güç katmaktadır. Çünkü bu vincin manası şu demektir; süper ve mega yatların kaldırılıp kuru bakıma çekilmesi imkanını veriyor. Bu imkan ve kapasite operasyonun birinci yılında 5 mega yata KKTC’de servis vererek denendi, bu yıl da ilave servisler verilecektir. Bu çok büyük bir özellik ve Kuzey Kıbrıs için de çok büyük bir avantajdır. Çünkü burada kendi yerli elemanlarımız, ustalarımız bu bakım servisinde teknikleri öğrenip fiilen çalışmaktadırlar. Bu da ayrı bir istihdam imkanı yaratmaktadır.”
5 Altın Çıpa
Karpaz Gate Marina’nın kalitesi ve başarısının kısa zamanda ödüllendirildiğine de değinen Erdil Nami, “The Yatch Harbour Association (THYA) tarafından yapılan oldukça titiz ve kapsamlı bir değerlendirme sürecinin ardından, Karpaz Gate Marina, 5 Altın Çıpa (5 Golden Anchor) statüsüne ulaşan Kıbrıs’taki ilk marina oldu. Böylelikle bir marinanın alabileceği en yüksek payeye hak kazandı ve sadece en üstün tesisler ve hizmet kalitesine sahip olanların girebildiği, dünyanın en seçkin marinaları arasındaki yerini aldı” dedi.
Erdil Nami, yat sahiplerine konaklama hizmeti vermek yanında, Marinada gerek yerli halkın gerekse turistlerin gelip 33 metre boyundaki uzay havuzu ve muhteşem Beach Clup plajında ve Beach Bar’da veya ünlü Hemingways restoranda eğlenceli bir gün geçirmelerini teşvik ettiklerini, Çarşamba akşamları Film geceleri ile Cuma akşamları canlı müzik organizasyonunun da halka açık olduğunu kaydetti.
Marina Sanat Galerisinde kültür sanat faaliyetlerine de yer verildiğini kaydeden Nami, geçen yıl Brezilya’nın ünü fotoğraf sanatçısı Dudu Tresca’nın Marina’nın davetlisi olarak Kuzey Kıbrıs’ta fotoğraf çekimi yaptığını, seçilen 40 kadar fotoğrafın 3 ay süresince Marina’da sergilendiğini anlattı.
Nam, fotoğrafların, Ercan Havaalanı’nın terminalinde de bir ay sergilendiğini ve muhtelif turizm festivallerinde teşhir edilmek üzere KKTC Turizm Bakanlığına da bir kısım fotoğraflar hediye edildiğini aktardı.
Piri Reis haritalarının sergilenmesi tasarlanıyor
Bu yıl da Piri Reis’in haritalarını Marina’ya getirerek sergilemek istediklerini ifade eden Nami, “Bu haritalar Türkiye’de, birçok şehirde ve Avrupa’da ise Roma ve Brüksel’de sergilendi ve bütün sergilendiği yerlerde basının yoğun ilgisini gördü. Böyle önemli bir serginin açılmasının KKTC’nin tanıtımı açısından önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.
Edil Nami, bu girişimin henüz sonuçlanmadığını, Turizm Bakanlığı’ndan bir miktar destek alındığını fakat daha çok fona ihtiyaç bulunduğunu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği ile destek için temasa geçildiğini ancak beklenen desteği alamadıklarını belirtti. Nami konunun halen üzerinde çalıştıklarını ve Haziran’da haritaları sergilemeyi ümit ettiklerini ifade etti.
50 kişi çalışıyor
Marinada sezon dışı 50 kadar çalışan bulunduğunu, sezon içinde bu sayının 60’a çıkacağını ve bunun yüzde 80’ninin de yerli istihdam olduğunu vurgulayan Nami, “Çalışanlarımızın Karpaz’daki gençlerimizden olmasına özen gösteriyoruz” dedi.
Uçakların, Ercan Havaalanı’na Türkiye’ye inmeden gelemediğini, direk bir uçuş olayının olmadığına işaret eden Erdil Nami, şöyle devam etti:
“Halbuki Karpaz Marina bu olayı aştı, yatlar direk gelmektedir; Akdeniz ile Ortadoğu’dan, Avrupa’dan, Avustralya’dan ve ABD bandıralı yatların tamamı Karpaz Gate Marina’ya direkt gelmektedir. Şu anda Marinamızda her ülkeden 70 kadar yat konaklamaktadır. Bu çok büyük bir başarı, çok büyük bir aşamadır.
KKTC’ye açık uluslararası finansman imkanları bulunmadığından, yatırımcı tüm yatırımı kendi öz sermayesi ile yapmıştır, böyle bir şey hiçbir ülkede duyulmamıştır. Ayrıca bu büyük yatırım tanınmayan bir ülkede, haritalarda, Karpaz Gate Marina gelinceye kadar giriş limanı olarak yer almayan bir bölgede yapılmış olması ve bundan da öte bu yatırımın gelişmemiş ve Kıbrıslılar için de uzak bir bölgede yer alması ayrı bir önem arz etmektedir.
Adaya gelişimizden bu kadar yıl sonra, kalıcı olduğumuzun kabul edilmesini ümit eder ve KKTC’nin iş ve yatırım ikliminin daha da iyileşeceğine inanır bu taktirde yatırımızın diğer aşamalarına geçmek için gerekli finansman kaynağını temin edebileceğimizi inanmak ve ümit etmek isteriz.”