Diyalog Gazetesi

Doğru iletişim kurun

KIBRIS

Barış Başel, ülkede suç işleme yaşının her geçen gün aşağıya indiğine dikkat çekerek, çocukların eğitiminde ailenin önemine vurgu yaptı:

Çiğdem AYDIN
Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, ülkede suçu önleme birimi kurulması ve polis teşkilatının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Ülke insanın kabusu haline gelen uyuşturucu ile mücadele kapsamında Denetimli Serbestlik Yasası’nın geçirildiğini dile getiren Başel, “Uyuşturucu ile ilgili olan denetimli serbestlik var ama bu haliyle bu yasa ölü bir yasa çalışmıyor. Polisin yapısını güçlendirmeden genel anlamda suç önleyici olamazsınız” dedi. 
Diyalog’a konuşan Başel, çocukların sosyal medya kurbanı olabildiğini de kaydederek, ailelerin çocukları ile konuşarak doğru iletişim kurmasını istedi. 2009 yılı ile 2017 yılı arasında 18 tane çocuğun önlenebilir kaza ve ihmale kurban gittiğini ifade eden Barış Başel, “Bu yıllar arasına üç tane anne karnında ölüyor. Bu ülkede daha doğmamış çocukları yaşatamıyoruz” dedi. 
Bazı okullarda açlıktan bayılan çocuklar bulunduğuna işaret eden Barış Başel, “13. maaş vermeyi biliyorsunuz okula aç giden çocuklar olduğunu da bilin” ifadelerini kullandı. Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel son dönemlerde KKTC yaşanan kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz olaylarını Diyalog Gazetesi’ne değerlendirdi. Başel’in açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle:

“Yerel yönetimlerin de rolü var”
Başel’in açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle: 
“Biz her şeyi polisten bekliyoruz. Oysa yerel yönetimlerin de, toplumun da rolü var. Özellikle toplumda ‘bana bir şey olmasın ben susayım’ yaşam biçimi hakim. Soruyorum: Görüyorsun uyuşturucu sattığını neden aramıyorsun? Aynı binada bir kadının çığlığını duyuyorsun karı koca arasına girilmez neden polisi aramıyorsun? Girne -Lefkoşa arası gidiyoruz, hemen ışıklarla selektörle uyuşturucu getiren de, silah kaçıran da hemen ilk köy yoluna saparak kaçıyor.

“Ülkeye pasaportla giriş”
Ülkeye giriş çıkışlarda pasaportla olması da gündeme geliyor. Şimdi bakın bu sadece tek bir kapıdan geliyor izlenimi yaratıyor. Ama AB’ye girme hedefinde olan bir ülkesiniz siz ve burası bir ada. AB’ye girince serbest dolaşım hakkı var ve dünyanın her yerinden gelecek bu insanlar. O zaman ne yapacaksınız?

“Bilişim suçları yasamız yok”
Tüm bunlar çözüm değil. Tek çözüm devletin kendi güvenlik tedbirlerini almasıdır. Teknoloji anlamında da tedbirler almak, normal günlük suçlara bakmanın dışında siber suçlara baktığınızda da bizim devletin bile Bakanlıkları hacklandı ve burada bile bizim mücadele edecek ekibimiz yasamız yok, bilişim suçları yasamız yok. 

“Ceza yasalarımız yeniden yapılmalı”
Örneğin erkek çocuğa tecavüz veya taciz yoktu yasamızda. Doğaya aykırı cinsel suçtan yargılıyorduk bunları, eklendi şimdi. Ama ülkede yaşanan suç çeşitliliğine göre ceza yasalarımız yeniden yapılmalı. Bunları yaparken, polis güçlendirilmeli. Yetkiler kuvvet dağılımı dengeli adil olmalı. Toplum ve aileler bilinçlendirilmeli. Rehabilite merkezleri kurulmalı.

 “Çocuklar sosyal medya kurbanı olabiliyor”
Çocuklar sosyal medya kurbanı olabiliyor. Aileler çocukları ile konuşmalı, doğru iletişim kurmalı. Çocuk sosyal medyaya giriyor, Facebook’a bir şey yazıyor, altı yorum doluyor. Sizin yokluğunuz orada doldurulursa eğer o çocuklar kötü niyetli insanların ağına çok kolay düşer.

“Çocuklara hayır demeyi öğretmeliyiz”
Çocuklarımızı kaygı bozukluğu ile yetiştiriyoruz. Çocuklarımıza hayır demeyi öğretmeliyiz. Biri ona uyuşturucu madde verdiğinde hayır demeyi bilmeli. Birisi ona dokunduğunda bunun kötü bir dokunuş mu iyi niyetli mi olduğunu anlamalı. Bunu çocuklarınızı eve kapatarak, bilgisayarın başında sanal dünyada yaşatarak öğretemezsiniz.

“Çocukları marka tutkunu yapıyoruz”
Çocukları marka tutkunu yapıyoruz. 30 yaşında alacağı arabayı biz onlara 19 yaşında veriyoruz. Bunlar yanlış. Sır tutmak kötü bir şeydir. Bunu istismarcılar da çocuklar da kullanıyor. Sır tutmanın iyi bir şey olduğunu söylemeyin çocuklarınıza. Sizden özellikle sır saklamamalı. 

“Okula aç giden çocuklar var”
Bu ülkede aç çocuk var. Artık devlet okullarında çocuklara takviye olması adına süt ve sandviç verilmeli. Özellikle bazı okullarda açlıktan bayılan çocuk var bunlar bu ülkede. Bu coğrafyada çocuklar aç bir şekilde okula gitmemeli. 13. maaş vermeyi biliyorsunuz okula aç giden çocuklar olduğunu da bilin.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.