Diyalog Gazetesi

Direksiyona kim oturacak?

KIBRIS

Çalışma izinli şoförlerin taksi ve otobüs kullanmalarına yasak getirilmesini eleştiren Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç hükümete sordu

Çidem AYDIN
Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilen yasa çerçevesinde, çalışma izinli taksi şoförlerine 1 Temmuz 2015, otobüs şoförlerine de 1 Ocak 2016’dan itibaren yasak getirilmesini tepkiyle karşılayan Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, yaşanacak olan sıkıntılara dikkat çekti.
Kıbrıslı gençlerin şoförlük yapmak istemediğini belirten Aytaç, getirilen yasaklama nedeniyle
otobüs işletmelerinin çok büyük sıkıntı yaşayacağını söyledi. Diyalog’a konuşan Aytaç “Direksiyona kimi koyacağız?. Gidenlerin işini kim yapacak? sorusuna yanıt ararken, hükümetin bu konuyu yeniden değerlendirmesini istedi.
Aytaç şöyle dedi:
“Bizde maalesef bu sektörde çalışacak adam yoktur. O nedenle bu sektör çok büyük sıkıntılar yaşayacak. Bu insanlara henüz beyez kimlik verilmedi. Ne zaman verilecek, o süre zarfında biz ne yapacağız? Sıkıntılarımızı Sayın bakana da anlattık ama dinletemedik. Yasanın tekrardan gözden geçirilmesi ve düzelmesi gerekiyor. Ülkeye girdikten hemen sonra bir insanı şoför yapmak doğru değildir. Ancak bunları eğitmenin süresi 5 değil, 2 yıl olmalıdır. Hiçbir hazırlık yok, insan gücü yok ve sen bunu bir anda kapatıyorsun.”
 
Altuncuoğu: Bu insanlar ne yapacak?
Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu, 10 yıldan beri taksicilik yapan insanların, getirilen yasak karşısında ne iş yapacağını sordu.
“Bu yasayı ilgili bakanla tekrar istişare ederek görüşeceğiz” diyen Altuncuoğlu şunları kaydetti:
“Bana göre vatandaşlık yasasıyla birlikte paralel olarak geçirilmeliydi. Yani insanlara kimlikleri veya beyaz kimlikleri verilmeliydi. Bu durumda bazı aksaklıklar olabilir bazı kesimler mağdur olabilir. İnsan var burada 10 seneden beri yasal yoldan taksicilik yapıyor. Şimdi ne iş yapacak. Zaten bu insan vatandaşlığı hak etmiş ama verilmiyor . 
Tabiki insanları ani bir kararla ekmeğinden etmek adaletsizlik olur. Bu insanlar bu işi yaparken borçlanmışlar, çocuklarının, eşlerinin gelecekleri var. Bu büyük bir adaletsizlik olur. Bu yüzden bu kararın tekrardan gözden geçirileceğine inanıyorum . Bazı kararları alırken kimseyi mağdur etmemek lazım aksi halde ülkede kaos çıkar. Düşünün ki bu ülkede ani kararlarla insanlar hava yollarından çıkarıldı ve birçok yuva dağıldı hayatından olanlar var. Şimdi bunları daha da büyütmek ülkeye bir şey kazandırmaz . Hükümetin ‘ben yaparım olur’ mantığından uzaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşlık yasasıyla eşdeğer götürerek ikisi birlikte düşünülürse kimse mağdur olmaz ve hakları yenilmemiş olur herkes de rahat eder. Sosysal devlet anlayışı da budur.” 
Altuncuoğlu “yasa geçmezden önce sizden görüş alındı mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Önceden tarihi net olmamakla birlikte böyle bir kararın geleceği biliniyordu.Yasa tasarısından haberimiz vardır. Fakat detaylı tartışılması konuşulması gerektiğine inanıyorum.Çünkü taksicilik ömemli bir meslek .Ülkenin tüm tarihi ve gidilecek yerlerini bilmek gerek.Turistlik bir ülkede yaşadığımıza göre en az İngilizce bilmesi gerek , kılık kıyafetinin kesinlikle düzgün olması kendini ifade edebilir öz güvene sahip olması, sıkılmadan insanlara bilgilendirmeler yapabilmesi gerek. Çünkü taksici demek bir ülkeye turist geldiğinde ilk karşılaştığı kişidir. Ama tabi var olan çalışanların haklarının da belli bir düzenlemelerle korunması, kolaylaştırılması gerekir.
Soru: Sizce bu kararın Kıbrıs konusuyla ilgisi var mı?
Yanıt: Tabi ki burada aslında alınan karar vatandaş olmayanları işten çıkarmak ve bu ülkeden göndermenin en kolay yoludur. Zaten ülkeden insanları kovalamaya çalışıyorlar bu önemli bir adım.” 

Tulga: Bize göre olumlu
Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga ise, Meclis’ten geçen yasayı çok olumlu bulduklarını söyledi. Tulga şöyle dedi: 
“Ben çok olumlu değerlendiriyorum ancak önemli olan uygulanabilir olmasıdır. Mesleki Teknik sürüş ehliyeti ve eğitimi olanlar ancak toplu kitle araçlarını kullanabilmeli bu sayede trafik kazaları da sürücü bilinci de artmış olacak. Yalnız bazı formaliteler vardır ama onlar da aşılabilir kanaatindeyim. Mesleki sürüş ehliyeti verilebilmesi için bizler de Esnaf ve Zanaatkarlar Odası olarak eğitimlere katkı koyacağız ve bakanlıkla koordineli çalışacağız şu anda o projenin çalışmalarını yürütüyoruz.” 
Soru: Böyle bir karar alınacağını önceden biliyor muydunuz?
Yanıt: Elbette biliyorduk sektörde çok problem var ve işbirliği yapmak gerçekten güç. Birkaç defa meclise çağrıldık ve görüş alındı. Bakınız bu bir meslektir ve sertifikası olması gerekiyor eğitim merkezleri henüz hazır değildir ve bir merkez oluşturulmalıdır taksiciler. Otobüs ve kamyon kullanıcıları da dahil eğitim alması gerekiyor yollarda bu tür ağır vasıta ve kitleleri taşıyan insanlar eğitimli olması gerekiyor. Gerekli eğitimi aldıktan sonra bir ehliyet verilecek bunun da bir ücreti olacak ama o daha kesin değil, minimum düzeyde tutulacak gerekli çalışmalar yaplıyor.” 
Soru: Bu kararın Kıbrıs konusuyla sizce ilgisi var mı?
Yanıt: Kesinlikle alakası yoktur bu zaten olması gereken bir durumdur. Yollarda eğitimli sürücülerimiz olması gerekir bütün dünyada böyledir bizler de artık bu dünya kurallarına uymalıyız.Dünyada meslek gruplarının ehliyeti vardır ve taksicilik veya otobüs kullanıcıları da bir meslek icra eder.” 

Yorumlar (1)

AHMET 9 Yıl Önce

si̇z oyle di̇yorsunuz ama kktc vatandaşlari i̇ş bulamiyor !! ogretmenli̇k okuduk ama turki̇yeden ogretmenler geli̇yor amcasi dayisi turki̇yede korgeneral olan ogretmenli̇ge başliyor. kendi̇ ulkemi̇zde i̇stedi̇gi̇mi̇z meslegi̇ ypamiyoruz !! bu yasa sadece taksi̇ci̇ler i̇çi̇n degi̇l devletteki̇ cogu meslek i̇çi̇n gecmeli̇di̇r. i̇şe alinacaklar kktc de doganlar degi̇l tc kokenli̇ker oluyor !!! yasa gayet dogrudur.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.