Anayasa’daki yargıyla ilgili bazı maddelerde değişiklik yapılarak Nisan ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde referanduma sunulmasını isteyen Yüksek Mahkeme, önerilerini siyasi partilerin ardından dün de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Meclis Başkanı Siber Siber’le ayrı ayrı paylaştı ve destek talep etti.
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Eroğlu ve Siber’i ziyaretinde, adaletin daha erken tecelli edebilmesi ve daha adil bir yargı düzeni için gerekli olduğunu düşündükleri anayasal değişikliklerle ilgili önerilerini sundu.
5 maddede değişiklik istemi
Öneri, Anayasa’da yargı ile ilgili bölümde de yapılması gereken çok daha fazla tadilat bulunduğu görüşünde olmalarına rağmen tartışmaya müsait bir zaman olmadığından, öncelikleri arasında gördüklerinin ele alınabilmesi için Anayasa’nın 5 maddesinde değişiklik yapılması isteğinde olduklarını anlattı.
Bu değişikliklerle ilgili görüşlerini Meclis’e aktarmak istediklerini vurgulayan Öneri, siyasi partiler tarafından bir konsensüs sağlanabilirse bunların öneri haline getirilip Meclis’e sunulması ve yasallaşması, sonra da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halk oylamasına sunulmasını amaçladıklarını anlattı.
“Olumlu ve sıcak ilgi gördük, umutlandık”
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, bu nedenle tüm siyasi partilere ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getirerek, tümünden olumlu ve sıcak bir ilgi gördüklerini ve bunun kendilerini umutlandırdığını ifade etti.
Eroğlu: Bence kabul edilmesi gereken öneriler
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da hem kendisinin, hem de halkın yargının davalarda, kısa zamanda karar vermesini arzuladığını söyledi.
Eroğlu, kendisine de sunulan Anayasa değişikliği önerilerinin Yüksek Mahkeme’nin genel davalarda süratle sonuç alıcı çalışmalar yapılabilmesi için hakim sayısının artırılması ve mahkeme safhasında yardımcı diğer faktörlerin geliştirilmesi için yapıldığını bildiğini belirtti.
Anayasa değişikliği denince çeşitli görüşler ve pek çok değişikliğin gerçekleşmesi düşüncesi taşıyan siyasi partiler bulunduğunu da belirten Eroğlu, “Onlar da bu olayla karışır mı, karışmaz mı, karıştırırlar mı, karıştırmazlar mı bilemem ama neticede Yüksek Mahkeme için düşündüğünüz öneriler bence de kabul edilmesi gereken önerilerdir” diye konuştu.
Siber: Üzerime düşeni yapacağım
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber de kabulde konu ile ilgili bilgisi olduğunu, yapılacak olan değişikliklerin özellikle “geç tecelli eden adaletin adalet olmayacağı” yönündeki yargıları ortadan kaldıracak içerikte olmasının önem arz ettiğini belirtti. Siber, Yargının işleyişi ile ilgili Anayasal bir değişiklik yapılması gerekliliğinin sunulan öneri ve talep edilen yasa önerisinin konsensüs sağlanması ile toplumun günlük yaşamında ve yaşam kalitesinde olumlu etkileri olacağının aşikar olduğunu kaydetti. Yargının önünün açılmasının elzem bir durum olduğunu dile getiren Siber, Meclis Başkanı olarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini söyledi.