Diyalog Gazetesi

Derdime bir çare

KIBRIS

Hayvanları hastalıktan telef olan, devletten tazminatını alamayınca elektrikleri kesilen Aygün Ünal isyan etti:

Güzelyurt’a bağlı Gaziveren’de geçimini hayvancılıkla sağlayan Aygün İnal isimli üretici devletin ilgisizliği nedeniyle çok zor günler yaşadığından dert yanıyor.
Ünal, 2010 yılında 235 adet hayvanının hastalık nedeniyle telef olduğunu, devletten tazminatını da alamadığını söyledi. 
Gaziveren’de yaşayan İnal, yeni hayvanlar aldığını ancak onların da hastalandığını söyleyerek devletten yardım beklediğini belirtti. 
Bir özürlü çocuğu olduğunu ve 6 kişilik evi geçindirmeye çalıştığını ifade eden Aygün İnal, borcu nedeniyle ev elektriğinin kesildiğini belirterek, “Devletten sadaka değil hakkım olan tazminatı istiyorum” dedi.

“Hasta hayvanları kasaba mı vereyim?” 
Diyalog TV’nin Halk Meclisi’nin Zümrütköy’deki programına katılan mağdur üretici yaşadığı olayları şu şekilde anlattı:
“235 hayvanım hastalık nedeniyle öldü, devletten bir kuruş alamadım. O zaman Zorlu Töre Tarım Bakanıydı hiç ilgilenmedi benimle. Veteriner Dairesi yetkililerini çağırdım kimse mandırama gelmedi. Ne iş yaparlar anlamadım, saat 9.00’da daireye giderler 11.00’de kaçarlar. Borçlandım yeni hayvanlar aldım ama yine 85 tane hasta hayvanım var, yeni doğumlar da oluyor. Her gün yeni ölümler yaşanıyor, atıyorum ovaya, gelin alın diyorum gelip almıyorlar. Çevre Koruma Dairesi bu nedenle bana ceza kesiyor. Ne yapayım artık, ölü hayvanı kasaba mı vereyim insanlar mı yesin?”

“Yem de vermiyorlar”
Mağdur üretici Toprak ürünleri Kurumu’ndan yeterli yemi alamadığını da savunarak bunu eleştirerek, 
“Bir başka konu daha var, 2013 yılında borcum varmış diye Toprak Ürünleri Kurumu bana yem vermiyor. 85 torba almam gerekirken 10 torba verdiler bana, kalan parayı borcuma kesmiş. Ben bu hayvanları nasıl besleyeceğim?” 
 Aygün İnal, “Evde 6 kişi yaşıyoruz bir de özürlü çocuğum var borcumdan dolayı elektrikler kesildi. Çok zor durumdayım” diyerek yetkilerden yardım istedi. 

Töre: Bakanlıkta 10 ay kaldım
Dönemin Tarım Bakanı Zorlu Töre de konudan haberdar olduğunu ancak bakanlık koltuğunda sadece 10 ay oturduğunu söyleyerek konuyla ilgili bir şey yapamadığını anlattı.
Töre, “10 ay görevde kaldım ben. Benden sonra 5 tarım bakanı geldi, sorunu çözülemedi ama sadece beni eleştirdi arkadaş. Bu yakalanan hastalığın tarım sigortası kapsamına alınması konusunda çaba sarf ettim, beklenmeyen giderler kalemine daha fazla para konulmasını ve bu tip hastalıkların da bu çerçeveye alınmasını defalarca söyledim. Özel sigortacılık konusuna da eğildim ama 10 ay kaldım ben bakanlık görevinde. Yasa da hazırladım ama yapamadım. Tarım sigortasının kapsamının genişletilmesi lazım. Visna, scrapi ya da köpeğin parçaladığı sürü fona girmiyor, bunların genişletilmesi lazım…”

Naimoğluları: Kaza veterinerleri konularla ilgilenmeli 
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları konunun ilgisizlikten kaynaklandığına dikkat çekti. Naimoğlu şöyle konuştu: 
Her kazada veteriner hekimleri var, burada da var ama hayvancıyla ilgilenmiyorlar. Dairede oturmamalıdır bu arkadaşlar, mandıralara gidip ilgilenmeli, bilgi vermelidirler ama yapmıyorlar. Sayın Töre Tarım sigortası bu hastalıkları da ödemiyor dedi ama ödüyor. Buradaki konuda şu yaşandı; arkadaşımızın daha önce ödemesi çıktı almak için yıllarca bekledi, en sonunda parasını aldı ama borcu vardır. Desteği çıktı ama borcu olduğu için yem alamıyor. Sorun budur.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.