Diyalog Gazetesi

Denge sağlandı

KIBRIS

Bakan Şahali, süt ve arpa fiyatlarındaki artışla hem üreticinin hem de tüketicinin haklarını korumak için gayret gösterdiklerini söyledi

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, dün BRT’de katıldığı programda, süt ve arpa fiyatlarındaki artış başta olmak üzere, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Şahali, Şubat ayında görevi devraldıklarında, arpanın peşin satış fiyatının 77 kuruş olduğunu, ancak o dönem Toprak Ürünleri Kurumu’na (TÜK) arpanın maliyetinin yaklaşık 1.25 TL olduğunu söyledi. 
Şahali, arpanın, 50 kuruş dolayında devlet tarafından sübvanseye edilerek satışının yapıldığını, bunun da amacının hayvancıya destek olduğunu belirtti. 
Şahali, geçtiğimiz Cuma gün, bıçak kemiğe dayandığı noktada, arpa fiyatını güncelleyerek, güncel fiyatlar üzerinden fiyatlandırmak gibi bir kararı almak zorunda kaldıklarını dile getirerek, “Arpa fiyatı üzerinden hayvancılığa aktardığımız ek kaynağın toplamında, bütçede öngörülmemiş 35 milyon TL’lik gibi bir gider söz konusu oldu. Devletin bu kaynağa bir günde sahip olması mümkün değildir. Bu bütçe, öngörülmüş bir kaynak değildi. Arpanın fiyatında bir güncelleme yaptık ve TÜK’ün ülkede arpanın bulunmasından sorumlu tek kurum olarak gelecekte de arpa getirebilecek ve hayvancılık sektörünün kullanımına arz edebilecek yapıya kavuşmasını sağlamaya dönük bir karar aldık. Bu ciddi bir fiyat artışıydı. Ancak bu fiyatı karşılayacak bir başka adım daha attık. O da süt fiyatlarının güncellenmesiydi” dedi. 

Süt fiyatı neden artırıldı?
Bakan Şahali, süt konusunda da fiyat ayarlamasına gidildiğini ifade ederek, “Hayvancımızın 1.91 TL’den satışını gerçekleştirdiği soğuk inek sütünün fiyatını, yüzde 36.13’lük bir artışla 2.60 TL’ye getirdik. Koyun sütünün 4,4 olan fiyatını yüzde 26,98’lik bir artışla 5.13 TL’ye getirdik ve yine soğuk keçi sütünün 3.1 olan fiyatını yüzde 30.56’lık bir artışla 3.93 TL’ye getirdik. Dolasıyla hem büyük baş hayvancı hem küçükbaş hayvancının her gün için satışını gerçekleştirdiği temel ürün olan sütün fiyatını artırarak, arpada meydana gelen fiyat artışını karşılayabileceği bir noktaya taşımaya çalıştık” dedi.
Şahali, küçükbaş hayvancılıkta süt sağım döneminin sonuna gelindiği için süt fiyatına yapılan artışın, besleme giderlerindeki ihtiyacı karşılamayacağı şeklinde eleştiri olduğunu belirtti.

 “Hibe desteği 60 kilo olacak”
Bakan Şahali, bakanlık yetkililerinin hafta sonu yapmış oldukları değerlendirmeler çerçevesinde, küçükbaş hayvancılığa öngörülen hibe desteğinin 60 kilo olması yönünde bir yaklaşımı benimsediklerini açıkladı. 

 “Kuraklık tespit çalışmaları başladı”
Bakan Şahali, kuraklık tespit çalışmaları konusunda ise bu sabah itibarıyla Kuraklık Tespit Komisyonu’nun tespit çalışmalarını sonuçlandırmak amacıyla çalışmalarını başlattığını belirterek, “Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile geçtiğimiz hafta yaptığımız görüşmede, bu konuda mutabık kalmıştık. Yetkili kurul olan Tespit Komisyonu, üzerine düşen görevi yerine getirdikten sonra, bunu hem bizlere hem de kurulda temsilcisi bulunan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ne sunacaklar. Bu bilgiye eriştikten sonra, gerekli değerlendirmeyi yapıp muhataplarımızı bilindireceğiz. Arzumuz, ülkede kuraklığın yaşanmamasıdır ama gerçeğimiz de bu ülkenin kurak bir ülke olduğudur. Yapılacak olan tespitle birlikte gündeme elbette tazminatlar gelecektir” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.