Hüseyin ÇİÇEK
Devletin denetimsizliğinden dolayı kaçak berber sayısının arttığından yakınan KKTC Berberler Birliği Başkanı Nihat Ramazanoğlu, “bundan sonra biz de hiçbir devlet dairesinde işlem yaptırmayacağız, kaçak çalışacağız” diyerek tepkisini seslendirdi. KKTC genelinde toplam bin 350 berber olduğunu söyleyen Ramazanoğlu, bu sayının % 70’ine yakınının mesleği berberlik olmamasına rağmen devletten ustalık belgesi alarak dükkan işlettiğini iddia etti.
“En büyük dert denetimsizlik”
Diyalog’a konuşan, KKTC Berberler Birliği Başkanı Nihat Ramazanoğlu, en büyük şikayetlerinin denetimsizlik olduğunu anlattı. Ramazanoğlu, bir çok berber dükkanın da ustalık veya kalfalık belgesi olmayan kişilerin çalıştığını ifade etti. Bu konuyu yıllardan beri sürekli olarak çalışma dairesine bildirdiklerini söyleyen Ramazanoğlu, çalışma dairesi tarafından hiçbir denetimin yapılmadığından yakındı. Devletin yapmadığı denetimi Esnaf ve Sanaatkarlar odası ile beraber kendilerinin yaptığını ifade eden Ramazanoğlu, “bunu devletin yapması gerekirken, ne yazıkki bu iş te bize düştü” dedi.
Eline ustura almayan berber oluyor
Asıl mesleği berberlik olmayan kişilerin de kolaylıkla ustalık belgesi alarak berber dükkanı açabileceğinden yakınan Ramazanoğlu, söz konusu kişilerin usta veya kalfa denebilecek unvana sahip olmadıklarını iddia etti. Hükümetten bu konuda yeni bir yasa düzenlemelerini isteyen Ramazanoğlu, mağdur durumda olduklarını söyledi.
“Biz de kaçak çalışacağız”
Büyükkonuk, Ziyamet, Mağusa, Lefkoşa ve Girne’de kaçak olarak çalışan işçilerin olduğundan şikayet eden Ramazanoğlu, artık bu denetimsizliklerden bıktıklarını ve bundan sonra kendilerinin de hiçbir şekilde kayıt tutmayıp hiçbir devlet dairesi ile işlem yapmayıp kaçak çalışacaklarını açıkladı.
Ustalık belgesi bir süre verilmesin
Özellikle Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığından ustalık belgesi verilme işleminin bir müddet durdurulmasını Safirbet talep eden Razamanoğlu, eline belgeyi alan her kişinin berber dükkanı açtığını, gereğinden fazla berber dükkanı olduğunu, bunun haksız rekabet ortamı oluşturduğunu ve bu durumun da berberleri yok olma noktasına götürdüğünü ifade etti.İş kurma izni altında herkese dükkan açma izni verildiğinden yakınan Ramazanoğlu, “ bende param var diye sürüş ehliyeti satın alayım, 2 gün sonra kaza yapıp birinin ölümüne sebep olayım, böyle bir şey olabilirmi?” diyerek isyan etti.
Vergi levhası da verilmesin
Kaçak olarak çalışan berberlerin hiç birinde sağlık belgesi olmadığını söyleyen Ramazanoğlu, söz konusu yerlerin hijyene uygun olup olmadığının denetlenmediğini iddia etti. Artık berber dükkanı açma izni verilmemesini isteyen Ramazanoğlu, ada çapında bin 350 berber dükkanının bulunduğunu ve ve bunların sadece çok az bir kısmının esas mesleğinin berberlik olduğunu ifade etti.
Adadaki berberlerin % 70’lik kısmının kendi gözünde kaçak olduğunu belirten Ramazanoğlu, “resmi kayıtları olabilir ancak berberlik kendi meslekleri değildir ve benim nazarımda da o kişiler kaçaktır” dedi. Berberler Birliği ve Sanaatkarlar odası olarak söz konusu durumdan bir hayli şikayetçi olduklarını ifade eden Ramazanoğlu, vergi dairesinden artık her önüne gelene vergi levhası vermemesini istedi.