Kıbrıs Türk halkı, bugün, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gidecek.
KKTC tarihindeki 7. Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak bugünkü seçimde oy kullanma hakkına sahip 176 bin 916 seçmen, ülke genelinde kurulacak 693 şeffaf sandıkta 08.00-18.00 saatleri arasında oy verebilecek.
YSK’dan alınan bilgiye göre, seçmenlerden 55 bin 764’ü Lefkoşa, 45 bin 993’ü Gazimağusa, 35 bin 397’si Girne, 20 bin 811’i Güzelyurt ve 18 bin 951’i de İskele ilçelerinde kayıtlı.
Seçmenler oy pusulasındaki sırayla Mustafa Onurer (Kıbrıs Sosyalist Partisi), Sibel Siber (Cumhuriyetçi Türk Partisi), Kudret Özersay (Bağımsız), Derviş Eroğlu (Bağımsız), Mustafa Ulaş(Bağımsız), Mustafa Akıncı (Bağımsız) ve Arif Salih Kırdağ (Bağımsız) arasından birine “evet” mührü vurarak tercih yapacak.
Lefke’de muhtar seçilecek
Bugün, 7 adayın katıldığı Cumhurbaşkanlığı seçimi yanında, Lefke’de de muhtarlık için yerel ara seçim yapılacak.
Lefke Muhtarı için yapılacak Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimi’nde oy pusulasında Cumali Karakuş birinci, Tamer Dayıoğlu ikinci, Turgay Özersoy üçüncü, Şerife Nilgün Tahsildaroğulları dördüncü, Zihni Özberk ise beşinci sırada olacak.
Nasıl oy kullanılacak?
Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenler, 7 adayın adlarının ve amblemlerinin yer aldığı birleşik oy pusulasında tercih ettikleri adayın isminin yer aldığı bölümde herhangi bir yere, yani adayın adı ve amblemi bulunan yer de dahil olmak üzere adaya ayrılan iki çizgi arasında kalan herhangi bir yere “evet” mührünü bir kez vurmak suretiyle oy kullanacak.
Seçmenlerin kayıtlı oldukları sandıklarda oy vermesi ve oy kullanırken sandık kuruluna KKTC veya KTFD kimlik kartı, pasaportu veya KKTC sürüş ehliyeti; polislerin ise polis kimlik kartı sunması zorunlu. Oy kullanırken seçmen kartı ise zorunlu değil.
Seçmenin kapalı oy kullanma yerine tek başına giderek oyunu kullanması gerekiyor. Görme ve bedensel engelliler ise diledikleri bir seçmenin yardımıyla oy kullanabilecek.
Evet mührünün oy pusulasında tercih edilecek adayın bölümüne sadece bir kez vurulması gerekiyor. Olası kaymalar ve çift mühür izlenimi verecek yanlış kullanımlar oy pusulasının geçersiz sayılmasına yol açabilecek. Birden çok evet mührü taşıyan oy pusulaları geçersiz olacak. Oy pusulasında, oy verilecek aday ile diğer adayı ayıran çizgi üzerine basılacak mühür de pusulayı geçersiz kılacak. Oylama sadece “evet” mührüyle yapılabilecek. Oy pusulasının herhangi bir yerine kalem veya başka bir araçla konulacak herhangi bir işaret, oy pusulasının geçersiz sayılmasına yol açacak.Kapalı oy kullanma yerinde cep telefonu, fotoğraf makinesi, herhangi bir kayıt cihazıyla girmek de kesinlikte yasak olacak.
YSK hazır
Yaklaşık 4 bin kişinin görev yapacağı seçim için hazırlıklarını tamamlayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sonuçları YDÜ’yle işbirliği içinde www.mahkemeler.net ve YDÜ’nün www.umitilhan.com/cum2015/index.asp adresinden duyuracak. İlk sonuçların saat 18.30 civarında açıklanması bekleniyor. YSK, engelli seçmenlerin sandıklara kolay ulaşımı için de bazı önlemler aldı ve rampalar yaptırıldı.
Yüzde 50’nin üzerinde oy alan olmazsa 2. tur
Anayasa’nın 99. maddesine göre, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için seçimde kullanılan geçerli oyların yüzde 50’sinden bir fazlasını almak gerekiyor. Adaylardan hiçbiri bu oy oranına ulaşamazsa, seçim ikinci tura kalacak ve 26 Nisan Pazar günü en çok oyu alan iki aday arasında yeniden seçim yapılacak.
Seçim günü yasakları
Bugün, Seçim ve Halkoylaması Yasası uyarınca bazı yasaklar uygulamada olacak. Buna göre, saat 19.00’a kadar radyo ve televizyonlar ile her türlü yayın organı tarafından seçim ve sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Radyo ve televizyonlarda, 19.00 ila 21.00 saatleri arasında, seçimle ilgili olarak sadece YSK tarafından verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek; saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak. Bugün, ülke genelinde alkollü içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması, verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak; eğlence yeri niteliği de taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Ayrıca emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silâh taşıyamayacak.
Kim nerede oy kullanacak…
TAK muhabirinin derlediği bilgiye göre, 7 adayın yarışacağı seçimde adayların sandık yerleri, sandık numaraları ve oy kullanma saatleri şöyle:“Mustafa Onurer (Kıbrıs Sosyalist Partisi): Seçmen listesinde adı yer almadığı için oy kullanamayacak. Sibel Siber (Cumhuriyetçi Türk Partisi): Şht. Tuncer İlkokulu 134 numaralı sandık saat 11.00, Kudret Özersay (Bağımsız): BTMK 85 numaralı sandık saat 09.30, Derviş Eroğlu (Bağımsız): Gazimağusa Polatpaşa İlkokulu 34 numaralı sandık saat 10.30, Mustafa Ulaş (Bağımsız): Alayköy İlkokulu 5 numaralı sandık saat 09.00, Mustafa Akıncı (Bağımsız): Şht. Ertuğrul İlkokulu 213 numaralı sandık saat 11.00, Arif Salih Kırdağ (Bağımsız): Eski Polis Müdürlüğü 115 numaralı sandık saat 10.30.”
Diğer siyasiler ve YSK Başkanı
Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancoğlu Gönyeli İlkokulu’ndaki 57 numaralı sandıkta saat 09.00’da, YSK Başkanı Şafak Öneri Necati Taşkın İlkokulu 198 numaralı sandıkta saat 10.30’da, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki 202 numaralı sandıkta saat 11.30’da, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı ve DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş Gönyeli Belediyesi’ndeki 65 numaralı sandıkta saat 10.00’da, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise 9 Eylül İlkokulu’ndaki 181 numaralı sandıkta saat 11.30’da oy kullanacak.