Züleyha KARAMAN
Türkiye’de askerlik süresinin 15 aydan 12 aya indirilmesi sonrasında, Kuzey Kıbrıs’taki askerlik yasasının değiştirilmesi yönünde çalışmalar yapılıyor. Diyalog’a konuşan siyasi partilerin gençlik kolu başkanları, askerlik süresinin uzun olması nedeniyle liseyi bitiren gençlerin çok büyük bir kısmının üniversiteye yöneldiğine dikkat çekerek, bunun ülke ekonomisine ciddi zararlar verdiğini belirtti.
Askerlik süresinin kısaltılması, profesyonel askerliğe geçilmesi, hatta ‘vicdani ret’ hakkının sağlanması gibi önerilerin yer aldığı yeni yasa çalışmalarının kısa sürede tamamlanması isteniyor.
Ürün Solyalı: Sorun ortadan kalkmalı
CTP Gençlik Kolları Başkanı Ürün Solyalı, Diyalog’a yaptığı açıklamada, temel hedefin; iki bölgeli iki toplumlu siyasi eşitlik temelinde federal ve askersiz Kıbrıs olduğunu belirterek “Çözüm oluncaya kadar memleketimizde askerlik dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi sosyal hizmet alternatifi sunularak bir formata sokulmalıdır. Kıbrıs Türk Gençliği’nin tüm sorunları çözüm sonrasını bekleyemeyecek kadar hayati önem taşımaktadır” dedi.
Kıbrıs Türk Gençliği’nin en önemli sorunlarından biri olan askerlik sorununu ortadan kaldırmak için siyasilere büyük görevler düştüğünü vurgulayan Solyalı şöyle dedi:
“Bu yolda ilerlerken, Askerlik yasasında ve ayrıca askerlik hizmeti pratiğinde yapılması öngörülen planlı ve projeli iyileştirmelere de desteğimiz tamdır. Ancak tabi ki bu iyileştirmeler veya aflar tek başına yeterli değildir.”
Bizler de katkı koyduk
Meclis komitesinde görüşülmeye başlanan askerlik önerisinin hazırlanmasında öncülük yapmaya çalıştıklarını belirten Solyalı şunları kaydetti:
“Sonunda gençlerimizi, ailelerimizin heycanla beklediği bu yasanın meclis komite gündeminde olması ve tüm tarafların ortaya fikir koyarak daha iyi bir noktaya getirilmesi heycan verici. Şunu da belirtmeliyim sadece askerlik yasasında süreye takılıp süre üzerinden tartışmaları yürütmek de doğru olmayacaktır. İlgili öneri Vicdani Red hakkından, avukat hakkına, meslek liselerinden AF’a kadar birçok konu başlığı içermektedir.
İlgili yasalar ve hizmet şekli düzenlenirken, eğitim sisteminin, planlı ve programlı bir eğitim olması için süratle gündeme alınması ve ticarethane mantıklı üniversite eğitimininden uzaklaştrılarak, askerlik yasasının tadilatlarının veya iyileştirmelerinin başka sorunlara sebep ve rmeyeceğinin güvencesinin ortaya konması da gerekmektedir.
Askerlik yasasındaki tadilatlar gündeme gelirken amaç, toplumumuzda bu sorundan mağdur olan en geniş kesimdeki gençlerimizi bundan yararlandırmak olmasına karşı üniversiteli/doktoralı işsizler ordusu yaratmak, toplumdaki sosyo-ekonomik sınıfların arasında bulunan uçurumu derinleştirmek ve zaten çok zor durumda olan aile ekonomik yapılarını daha da zor duruma sokmak olmamalıdır.
Üretim eksikliği dikkate alınmalı
CTP Gençlik Kolları Başkanı Ürün Solyalı, KKTC’deki üretim eksikliğine dikkat çekerek
“bu durum göz önüne alınmalı, üretici güçlerin toplumumuzda genişlemesi ve işlevsel hale getirilebilmesi için adımlar bu konuda da atılmalıdır. Bugün gençler 15 aylık veya 12 aylık askerlik süresinden ve pratiğinden kaçmak adına belkide 10 yıla varan bir zamanı üretime katkı koymadan geçirmektedir. Askerliği ertelemek adına yapılan bu adamlar hem aile ekonomisini hem de ülke ekonomisini ciddi olarak etkilemektedir. Bunun sosyal yankılarını, erkeklerin işe başlamakta kadınlara karşı kayıplarını da hesaba katmalıyız” dedi.
Solyalı şöyle devam etti:
“Amaç, ülkemizde bulunan sosyal ve ekonomik alt yapı, ülkemizde var olan üretime yönelik ihtiyaç, meslek liselerimize olan ilgi ve sosyal bir devletin vatandaşlarına sunmak zorunda olduğu fırsat eşitliği ve adaletli yaklaşım politikaları da dikkate alınarak, daha geniş bir gençlik kesimine, askerlik hizmetinde daha planlı ve alternatifli imkanlar sunmak olmalıdır. “
Soru: Nüfusun azlığı nedeniyle sürenin kısaltılmasının sorun yaratacağını düşünenler var, sizin bu konuda ki düşünceniz nedir?
Ürün Solyalı:Yukarıda belirttiğim gibi, amacımız askerlik ile ilgili ne hayal kurmaktır ne de ayakları yere basmayan politikaların peşinde koşmak. Sorduğunuz soru ile ilgili çeşitli telefonlar alıyor, ailelerimizin kaygılarını dinliyoruz.
Bizler siyasetin bilimsel bir temelde yapılması gerektiğini hep söyledik. Bu safada bilimsellik elbette ki siyasi otoritenin ortaya koyacağı açılımların Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın vereceği matemetik ve diğer çalışmaların birlikte harmanlanması üzerinden olacaktır. Askerlik süresi içeride olan arkadaşlarımızı ciddi anlamda sokmayacak bir anlamda ele alınacaktır. Buna ek olarak uzman kadronun arttırılması ile birlikte de bu sıkıntı ortadan rahatlıkla kaldırılıabilir.
Soru: Ülkede işsizlik var. Mecburi askerliğin kalkarak profesyonel askerliğe geçilmesine ne dersiniz.
Ürün Solyalı:Açıklıkla belirtmeliyim ki amacımız burada profesyonel bir ordu yaratmak değildir.İçinde bulunduğumuz koşullarda, Asker ve Ordu, adada sıcak savaşı temsil etmektedir. Belkide Güney Kıbrısla karşılıklı adımlarla askerlik sürelerinde yapılacak kısaltmaların ve iyileştirmelerin barışa katkı sağlayacağını ve çözüm için her iki tarafa da cesaret vereceğini de düşünebiliriz.
Profesyonellikle ilgili olarak ise buna kademeli bir geçiş olabilir. “Düşen askerlik süresi ve önümüzdeki dönemle birlikte uzman kadroların artması ve sonra geçiş sürecini yaratacak uzman kadronun askersiz Kıbrıs yaratılana kadar bu görevi devralması” tartışılabilir. Amacımız, Kıbrıs sorunun çözmek ve askersiz bir Kıbrıs. Buna ilerlerken kademeli olarak askerliğin iyileştirilmesi ve belki de çözüme kadar uzaman kadroya devredilmesi tartışılabilir.
Osmanlı:Gençler askerlik yüzünden üniversiteye gidiyor
UBP Lefkoşa Gençlik Kolları Başkanı Sami Osmanlı’ya göre; gençlerin büyük bir bölümü askerlik sorunundan dolayı üniversiteye gidiyor. Askerlik süresinin uzun olması nedeniyle gençlerin üniversiteye yöneldiğini vurgulayan Osmanlı “Askerlik meselesi ülke gençliği için büyük bir sorun” dedi.
Gençler askerlik sorunundan dolayı meslek liselerine gitmediğini ifade eden Osmanlı şöyle dedi:
“ Gençler bunun askerlikten dolayı olduğunu söylüyor. Bu durum ülkemizde büyük sorun, bu nedenle ülkemizde gençliğin yüzde 80’i üniversite mezunu. Gençelr buna neden olarak askerlik süresinin uzun olmasını gösteriyor. Bu yüzden askeriliğin kısaltılasında fayda görüyorum. Tabi bunun, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanlığı’nın da kabul edeceği bir şekilde olmasında fayda görüyorum.”
Soru:Nüfusun azlığı nedeniyle sürenin kısaltılmasına sıcak bakmayanlar var. Ne dersiniz?
Sami Osmanlı:Paralı askerlik olarak yapılabilir, bu benim şahsi fikrim. En azıdnan işsiz olan gençlere bir iş kapısı açılmış olur. GKK ve KTBK ile oturup ortak paydada buluşulursa süre kısaltılabilr diye düşünüyorum. Bu konuda GKK ve KTBK’nın görüşleri çok önemli.
Bu düşünceye katılıyorum, profesyonel askerlik desteklediğim bir proje. Ülkede şu an en büyük sorun işsizlik, her kes işsizlikten yakınıyor, bu yüzden yeni bir iş kapısı olur ve askerlk daha profesyonel olur. Profesyonel askerliğin daha faydalı olduğuna inanıyorum. Bugün üniversite mezunu 12 ay, üniversite mezunu olmayanlar 15 ay askerlik yapıyor, asker tam danıma kavuşacağı zamandan terhis oluyor. Bu nedenle profestonel askerliği destekliyorum. Bana göre askerlik 8 ila 12 ay olmalı.
Çağrı Anıl: Görüşmelerin başlaması olumlu
Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Gençlik Örgütü Genel Başkanı Çağrı Anıl, askerlik yasasının meclis komitesinde görüşülmeye başlanmasını olumlu karşıladıklarını belirtirken “Ancak bu görüşmelerin başlaması ile birlikte söz konusu değişiklik önerilerinin hangi boyutlarda olacağı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı gençler için çok hassas bir konudur”dedi.
Ülkenin bugünkü durumu itibariyle Güney Kıbrıs ile bir ateşkes anlaşmasının söz konusu olduğunu anımsatan Anıl şöyle dedi:
“İki devlet sınırları arasında Birleşmiş Milletler askerleri de bu sebepten dolayı varlığını sürdürmektedir. Aynı şekilde KKTC Güvenlik Kuvvetleri de zorunlu askerlik kapsamında olası bir müdahaleye karşı hazır olmak durumundadır. Biz DP-UG Gençlik Örgütü olarak daha önce de bunun böyle olması gerektiğine olan inancımızı açıklamıştık.”
Soru:Nüfusun azlığı nedeniyle sürenin kısaltılmasının sorun yaratacağını düşünenler var, sizin bu konuda ki düşünceniz nedir?
Çağrı Anıl:Askerlik yasasının meclis komitesinde görüşülmeye başlanması gerekliliğine olan inancımız ile birlikte; ilgili yasa gereği belirlenecek olan askerlik süresinin nüfus yoğunluğuna ve askerlik görevini yapmak üzere teslim olan yıllık kişi sayısı istatistiğine göre belirlenmesi gerektiği görüşündeyiz.
Bu doğrultuda askerlik süresinin kısaltılmasının yol açacağı, ülke güvenliği ve savunmasını tehdit edecek asker sayısına indirgenmesi durumunda biz, ülke güvenliği ve savunmasının yerinde kalabilmesi için dirayet gösterecek temsilciler olacağız.
Soru: Ülkede işsizlik var. Mecburi askerliğin kalkarak profesyonel askerliğe geçilmesine ne dersiniz.
Çağrı Anıl:Ülkemizdeki işsizlik sorununun acı bir gerçek olduğu bizim tarafımızdan da görülmektedir. Ancak bu sorunun profesyonel askerlik veya devlet personeli olarak çözümlenmesinden öte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan gençlere kendi işlerini kurmak adına zemin hazırlanması gerektiği düşüncesindeyiz.
Profesyonel askerliğe geçilmesinde göz önüne alınması gereken önemli bir konu da şudur ki; silahlı kuvvetlerimizin bugünkü ve geçmişteki başarılarına da bakacak olursak, her dönem orduya katılan askerlerimizdeki gönüllülük de çok önemli bir yer tutmaktadır.