Reşat Akar başkanlığındaki Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni yönetim kurulu üyeleriyle biraraya gelen Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, hem medyanın, hem de siyasetçilerin etik değerlere uyması gerektiğini söyledi.
Bilişim suçlarıyla ilgili yasa konusunda açıklamalar yapan Siber, “Bizim toplumsal etik değerlerimiz vardır aslında ve bu toplumsal etik değerler maalesef tam olarak yasalarla korunamaz. Ben her zaman şunu gündeme getirmiştim, öyle etik değerlerimiz vardır ki bunu hiçbir yasa koruyamaz. Bunu ancak kişisel ve toplumsal duyarlılık yargılar. Dolayısıyla yasal olmayan olayları yargı yargılarken, etik olmayan olayları da toplumsal yargı yargılar” ifadelerini kullandı.
Küçük bir ülke olan KKTC'de birbirini tanıyan ve bilen bir halk olmasından dolayı etik değerlere çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Siber, zaman zaman Meclis kürsüsünden de temelsiz eleştiriler yapıldığını, bunların basına ve sosyal medyaya yansıdığını ve kişilerle aileleri de yaraladığını kaydetti.
Meclis Başkanı Siber, siyasetçilerin ve medya mensuplarının da bu etik değerlere dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bazen öyle suçlamalar ve ağır eleştiriler olur ki, o insanın ailesi, çevresi, çocukları etkilenir. Tabii ki eleştiri yapılacaktır. Özellikle bir siyasi kimliği veya toplum tarafından bilinen bir kişinin söylediği veya açıkladığı görüş, fikir veya eylem eğer kabul görmüyorsa tabii ki eleştirilecektir ama fikirler bazında...” şeklinde konuştu.
Siyaset yapılırken hiçbir dayanağı ve gerçekliği olmayan konularda başka siyasetçiler hakkındaki açıklamaların kabul edilemez olduğunu söyleyen Siber, bu yüzden siyasete ve siyasetçiye güvenin de yitirilebileceğini kaydetti.
Akar:Oto kontrol gerekli
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar ise, yeni yönetim kurulu olarak yaptıkları ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkenin içinde bulunduğu hassas dönemde yönetimi üstlendiklerini belirtti.
Bilişim suçlarıyla ilgili yasa çalışmasında basın örgütlerinin görüşlerinin alınmasının faydalı olacağını dile getiren Akar, bunun aslında geç kalınmış bir adım olduğunu kaydetti.
“Artık mesleğimize bir otokontrolün gelmesini istiyoruz. Mesleğin hak ve menfaatlerini korurken kişilerin özel yaşamını da koruyucu bir takım kararların alınmasını bekliyoruz” diyen Akar, Meclis’in bir süre önce bir takım kararları büyük eksikliklerle geçirmesinin üzücü olduğunu belirtti.
Memlekette artık siyasi parti görüşünün önemi olmadan, kişilerin hak ve menfaatlerini koruyucu, medyanın özgür çalışmasını engellemeden bir takım adımların atılması gerektiğini söyleyen Akar, şöyle konuştu:
“Yanlış bilgi ve belgelerle Meclis kürsüsünden orada olmayan kişiler hakkında hiçbir gerçeğe dayanmadan konuşma yapan milletvekillerini görmekteyiz. Parlamento medya ve bilişim suçları konusunda bir karar alacaksa o zaman parlamento kendini de toparlamak zorundadır. Devlet televizyonu ekranlarından gerçek olmayan konuları Meclis kürsüsünden gündeme getirmenin önüne geçilmesi gerekir.”