Diyalog Gazetesi

‘Çözümü basit’

KIBRIS

Diyalog’un gündeme getirdiği ‘Müşavirler Ordusu’ gündemin ilk sırasına oturdu

Teoman TURAN
Diyalog’un, geçtiğimiz Cumartesi günü manşetten yayınladığı ‘Müşavirler Ordusu’ haberi KKTC’de gündemin ilk sırasına yerleşti.
Bazı müşavirler, konuyla iglili görüşlerini açıklarken, çok sayıda vatandaş sosyal medyada paylaşım yaparak, bu sorunun ortadan kalkması için hükümete çağrı yaptı.
CTP milletvekili, eski Maliye Bakanı Birikim Özgür dünkü paylaşımında “Müşavirlerle ilgili mesele siyasi bir meseledir. Çözümü de çok basittir” dedi.
Özgür şöyle dedi:
“Hangi partinin önerdiği hiç önemli değil; mecliste bu konuda bir yasa değisikliği önerisi görüşülmeyi bekliyor. Bu yasa değişikliği önerisinin ivediliğini reddedden, ivediliği reddederken "evet yeni müşavirler yaratacağız" diyen, emekliliğine bir yıldan az bir süre kaldığı halde sırf daha yüksek emekli ikramiyesi ve emeklilik maaşı alsın diye yandaşlarını müdür olarak atayan bir iktidar var.”
Birikim Özgür, kendilerine yönelik olarak "Siz iktidardayken niye bu yasa değişikliğini yapmadınız?" diye soranlara verecek cevaplarının olduğunu söyledi. Özgür “Ancak bu da marifet değil. Eğer bu gerçek bir sorunsa, gelin hep birlikte bu soruna gerçek bir çözüm üretelim. Gelin kimseyi gereksiz yere hedef tahtası yapmadan hep birlikte bu yasa değişikliği önerisinin meclis tatile girmeden yasalaşması için iktidara çağrıda bulunalım ve sonuca ulaşalım” dedi.

Bülent Dizdarlı:Müşavirler sorumlu tutulamaz
Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başdoktoru Bülent Dizdarlı ise konuyla ilgili paylaşımında şöyle dedi:
“ Hiç müşavir akrabam yok. Bu nedenle rahatça yazıyorum. Müşavirlik müessesesinin yaratılmasından müşavir olanlar sorumlu tutulamaz. Yıllarca emek veren bu insanların çoğu aslında mağdurdur. 
Hükümet değişikliği ile görevden alınarak birer hilkat garibesi gibi gösterilmeleri ve yerine yeni garabet adaylarının atanması onların suçu değildir. Göreve çağırılıp da gelmeyenler varsa da hata onlar kadar onları çalıştıramayanlardadır. 
İşin özü , müşavir sıfatlı insanları suçlamak kolaycılıktır ve işin özünden kaçmaktır...”

Diğer yorumlar
Dr.Dizdarlı’nın paylaşımına yönelik yorumlar da şöyle:
Mustafa Taşçıoğlu: Onlar da "Müşavir Sendikası" kursunlar.
Mehmet İnan: Tamamen haklı olduğunuzu düşünmüyorum. Paydaşlarından her iki tarafında sorumlu olduğu bozuk yapılardan birini savunmak marifet değildir
Bence herkes sorumlu. İki tarafında değişik düzeyde sorumlulukları var. Bir düzeltmeye çalışın itirazları göreceksiniz.

Fuat Türköz Çiner: Peki beni de müsteşar yapın diye siyasilere baskı uygulayıp çıkarlarına göre hareket eden ve iş takipçiliği ile uğraşan ve hiçbirşey üretmeyenlerin de mi suçu yok...
Ben kendi kendine müşavir olabilen an az 15 kişi tanıyorum malum listeden… Emekliliklerinde en verimli zamanları diyerek kıyak emeklilik onlarınki... Normal işleri zamanlarında siyasilerin arkasında beni yapın beni yapın diye yalvarmak yerine en üretken zamanlarında 40 lı yaşlarında müşavir olmak istemek yerinde 60 şlarında beni yapın diyorlar... Samimi değiller... Listeye baktım da 100 de 90 emeklilik müşaviri…


Mehmet Mustafa Kasapoglu: Hiç bir iş yapmadan, evde oturup, her ay devletten avuç dolusu maaş çeken ve "Müşavir" diye isimlenlendirilen bu kişiler, masum değillerdir. Aldıkları maaşlar da helal değildir.

Mete Hatay: Ben de mağdur olmak istiyorum. Lütfen devlet baba beni de müşavir yap.

Fatma A. Sezer: Evet hükümetler suçlu ama üst kademe yöneticisi olmak için mücadele vermenin hesabı kısa süre sonra müşavir olup havadan maaş almak değil mi?
Müşavirler işe gitmeden maaş almayı nasıl hazmediyor? Emeklilik yaşı gelenler bile bu zul'e katlanıyor .

Soner Karasalih: Bugün hastanelerimizde hekim sıkıntısı yüksek derecede mevcuttur. Bunu bilip müşavir olmadan önce devlet hastanesinde doktor olan hekimlerimiz vicdanlı olup müşavir maaşı almak şartıyla görevlerine dönebilir ve bu da halk tarafından büyük takdir görür. Yakın geçmişte adını hatırlamadığım bir bey görevinden alınıp müşavir olunca "ben hak etmediğim parayı evde oturup alamam" deyip eski görevine dönmeyi talep edip bu kabul görmüştür. Böyle bir insan ayakta alkışlanır. Bu biraz da karakter ve vijdan meselesidir.!! Ben de Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanesinde çalışıyorum ve kendi görüşümü açık yüreklilikle kimseden çekinmeden yazıyorum. Tüm müşavirler ellerini vicdanlarına koyup "ben her ay bu maaşı almak için ne yapıyorum" diye kendilerine sorsunlar. Mutlaka yasal düzenleme şart ve kimseye de zorla bu işi yap diyemezler. Ben yaklaşık 8 ay Sosyal hizmetler dairesine bağlı Çocuk yuvasında şoför olarak çalıştım. 2013 eylül ayında yuvadan ayrılıp Sağlık Bakanı şoförü oldum. Yuvaya benim yerime şoför bulamadıkları için kendi isteğimle hiçbir karşılık beklemeden yuvaya gidip çocukları eğitmenleri eşliğinde yuvanın minibüsüyle denize, havuza, yemeğe götürdüm ve onların mutlu yaşadığı mutluluğu görüp bende mutlu oldum. Buna mecbur değildim ama işten ayrılınca onların gezme, eğlenme hakkını ellerinden aldığımı düşündüm. Yani Vicdanımı dinledim abi.

Dervis Gezer: Müşavir için yapılan güzellemelerin tümü de softa şaşırtması. Bu bağlamda Bülent Dizdarlı doğru tespitte. Müşavirin calışmak istemediği için evde oturması ya da birilerinin canı istedi diye müşavir olması mevzu bahis değil. Toplum bu konuda rahatsız ise... Müşavirler işe gitmeden maaş almayı nasıl hazmediyor dediniz? Birileri müşavirden emek talep etmeyi bırakınız, Bakanlığa uğramasından bile rahatsız. Gelme denilen bir müşavir nasıl çalışabilir ki ? Ve evet, siyasetin yarattığını siyaset temizleyebilir. İşe girmek icin torpil talep eden vatandaş mı suçlu, torpile onay veren siyaset mi? Ayni sonuca varıyoruz. Siyaset bu ülkede maalesef tüm kötülük anası.


Ali Eyüpoğlu: Çoğu Müşavirliği hükümet değişince açığa alınıp hayat boyu emeklilik , asalaklık yaşamak icin kovalayan beleşçilerdir.


Yazar Şair: Yıllardır aynı şeyi konuşup çenemizi yormaya devam edeceğiz. Neden mi diye sormadan söylemek lazım. " oy korkusu ya da hesabı" işte bu yüzden maaşlı işsiz ordusu yaratılıyor. Burada bir şey öneriyorum. " Tam en verimli noktada yetkisiz kişiler işsiz maaşlılar yaratmak yerine meclis alt komitelerinde bilgi ile donatılmış tecrübeli kişiler olarak çalıştırmak ve bu çalışmayı mecburi kılarak bu kişilerden verim alma yönünde yasal mevzuatları değiştirilerek verimin en uygununu yakalayabiliriz" Tabii ki bunu yapmak için hazırsak. Sözüm anlayana...
Ayse Öztabay: Benim sosyal hukuk devleti anlayışıma hiçbir zaman uymayan bu düzenlemenin en kısa zamanda yapılacak hukuki düzenlemeyle adil bir hale getirilmesini umut ettiğim olay! Oluşturulan garabet sistemle sebepsiz zenginleşen çalışmadan kazanan kitle! Atayanların ilerdeki seçimlerde kendilerine oy toplamaları için veya partileri için aday olmaları düşüncesiyle vücuda getirilmiş atamalar! Evet hukuki iyileştirmeyle sistem değiştirilmeli!

Savaş Asvaroğlu: Bir diğer kolaycılık da "yeni müşavirler yaratmamak adına" makamları ve mevkileri ayni kişilere tapulamaktır. Erken Gelen Oturur hesabı.



Kenan Arifoglu: Abim muşavirdir. Askerliği bitirdikten sonra Kamu Hizmeti Komisyonu’nda işe başladı ve uzun süre müdür yardımcılığı yaptıktan sonra bir partinin döneminde , herhangi bir partiye üye olmadığı ve sempatizanı olmadığı halde müdür olarak atandı . Diğer parti gelince o komisyonun altını boşaltırcasına deneyimli bürokratları görevden alarak kendi partililerini atadı ve maalesef kuruma çok büyük zarar verdiler. Ondan sonra abim bu daireye yine gitmeye ve yardımcı olmaya devam etti. Partizanlık bir hastalıktır ve birçok değerli bilgili insanımız bu şekilde atıl vaziyette bırakılmıştır. Bundan dolayı devlet kurumları ciddi hasar görmüştür .


Mehmet Barışsever: Anlayana sivrisinek saz! Anlamayana davul zurna az! Ortada duran sorundan bir ikilem yaratıp günah keçisi ilan ederken genelleme yaparsanız hatalı davranmış olabilirsiniz!


Bora Turgut Muslu: Araştırma yapmadan haber yapıyorsunuz.. Ben, 11 yıl sürdürdüğüm Turizm Planlama Dairesi Müdürlüğü görevinden alındıktan sonra Sağlık Bakanlığı'nda görev yapmaya başladım...Bülent Arkın ise Mayıs 2016'dan beri Turizm ve Çevre Bakanlığı'nda aktif olarak görev yapmaktadır....Bunlar sadece benim bildiklerim.. Biz müşavirlerin resimlerini yayınlayacağınıza bizleri görevden alanların resimlerini yayınlasanız daha doğru olurdu sanırım...

Reşat Soylukal: Müşavirlerin tek tek hepsinin birer değer olduğuna inanıyorum. Hükümet edenlerin ve meclis üyelerinin kendi çıkarları için böyle bir yapı oluşturduklarını niye eleştirmiyorsunuz. İnsanların onurları ile oynamayın. Herkesin bir ailesi var. Ayıptır günahtır.

******

Bora Akkuş: Şimdi Kültür Ataşesiyim
Müşavirler listesinde adı geçen Bora Akkuş ise Diyalog’a yaptığı açıklamada, İstanbul’da Kültür Ateşesi olduğunu söyledi. Akkuş, yeni görevine atandıkatan sonra müşavirlik durumunun sona erdiğini söyledi ve adının listede yer almasına tepki gösterdi.

Yorumlar (1)

Mehmetmetcooglu 7 Yıl Önce

Dunya da baska bir ulke varmi kendi degerlerini yok eden yaziklar olsun siyasiler bu hususta acaba hicap duyuyormu ornegin bir bakan mudur yaptigi kisiyi kendisi mustesar yapacagi soylenirken gorevden alip musavir yapti bu cihetle musavirler nasil musavir yapildi arastirilmasi gerekir hangi mevkiden mudur oldu mudur yapilirken kriteri ne idi hak edisini arastirilip yazilmali hangi dairede memur idi nereye mudur yapildi arastirilmasi gerekir mudur yapilanlarin mesleklerinede bakilmasi gerekir

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.