Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski milletvekillerinden ve eski Ulaştırma Bakanı Salih Usar, KKTC’nin tanınmasını düşünmenin sadece bir hayal olduğunu söyledi. Usar, Diyalog’a yaptığı açıklamada “yapılması gereken çözümü zorlamaktır” dedi.
Salih Usar sorularımızı şöyle yanıtladı:
Soru 1: KKTC 1983 yılında kuruldu. Aradan geçen 35 yılda KKTC gelmesi gereken yere gelebildi mi? Salih Usar: 12 Eylül, 1980 Türkiye’de gerçekleştirilen askeri darbenin ardından, 6 Kasım, 1983 tarihinde yapılan ve siyasi partiler ile pek çok politikacının yasaklı olduğu milletvekili seçiminde, Kenan Evren’in favori gösterdiği Milliyetçi Demokrasi Partisi %23.27 oy alırken, Anavatan Partisi %45.14 oy alarak, seçimin galibi olmuştur.
Özal Hükümeti, 13 Aralık, 1983’te kurulmuştur. Hükümetin göreve başlamasından önceki ara dönemde, “Ya öleceğiz ya böleceğiz” diye ant içenler, darbecilerle birlikte KKTC’ yi ilan etmişler, gerek Kıbrıslı Türkleri, gerekse Türkiye halkını, dünya kamuoyu önünde zor durumda bırakmışlardır.
1960 anayasası fonksiyonel federasyonu öngörmesi ve toplumlararası görüşmelerde federasyon çözümü öngörüldüğü ve bunun sonucunda 77 ve 79 doruk anlaşmalarında iki bölgeli, iki toplumlu federasyon öngörüldüğü için Kıbrıs Türk Federe Devleti ilanına ciddi bir karşı çıkış olmamıştı.
KKTC’nin ilanının gereksiz olduğu ve adayı bölme yönünde atılmış bir adım olacağı algısı yaratacağı nedeniyle CTP, ülke genelinde “Ayrı devlet ilanına karşı” kampanya yürütmüş ve bundan toplum olarak zarar göreceğimize vurgu yapmıştı. Nitekim ambargo ve dünyadan soyutlanmışlığımız, KKTC’nin ilanının ardından gelen süreçte gerçekleşmiştir.
Soru 2: Sizce 35 yılda yapılması gerekenler nelerdi?.. Neden daha sağlıklı bir devlet yapısı oluşturulamadı?..
Salih Usar: Globalleşen dünyada günümüzde kabul görecek hedefler peşinde gitmek ve gerek toplumların, gerekse BM’nin kabul ettiği çerçevede bir politika izlemek gerekir. KKTC’nin tanınacağını düşünmek bir hayaldir.
Soru3: KKTC’nin en önemli sorunları nelerdir?
Salih Usar: Devlet ve halk olarak yapmamız gereken, Rum toplumunu yönetenler isteksiz davransa bile, onları çözüme zorlayacak kararlı, sabırlı ve federal bir çözümü hedefleyen politika izlemektir. Bu hedef ve politikadan asla sapmamak gerekir.
Soru 4: Gelinen aşamada KKTC’nin güçlendirilerek devam etmesinden yana mısınız? Yoksa “bu kadar yeter” deyip, Kıbrıs’ın birleşmesini m istersiniz?
Salih Usar: 35 yılda daha sağlıklı bir devlet yapısı oluşturulabilirdi. Kıbrıs Türk halkının kimliğini gözeten, demografik yapımızın bozulmasını engelleyen, partizanlıktan uzak, üretken bir halk yaratılarak, demokrasinin evrensel değerlerini gözeten bir devlet yapısı oluşturulabilirdi.
Yarın:Erdal Süreç