Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği (GİAD) KKTC’deki ekonomik krizin aşılabilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek önerilerini açıkladı.
GİAD Başkanı Arsen Angı yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin görevinin, toplumun içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan en hızlı şekilde çıkılabilmesinin yollarını bulmak olduğuna dikkat çekerek, “KKTC’ndeki Ekonomik Krizin Aşılabilmesi için Acil Önlem Önerileri” adı altında GİAD’ın 11 maddelik önerilerini sıraladı.
Devlet zarara uğramayacak...
Önerilerinin ‘devletin zarara uğramadan yapabilecekleri’ olduğunu kaydeden Angı, “Aynı felsefe çerçevesinde üretilecek bu ve buna benzer alternatif tedbirlerin ivedilikle değerlendirilmesi ve uygulamaya geçirilmesi elzemdir” ifadesini kullandı.
Hükümet tarafından devletin, gümrük/harç gibi gelir kalemlerinde ithalat belgesindeki döviz kurlarının, mevcut kurların altında ama devletin de kazanç sağlayacağı bir seviyede süreli olarak sabitlemesi, dolaysıyla kur artışlarının piyasaya yansımasının sınırlı kalmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Angı, alınması gereken diğer önlemleri ise şöyle sıraladı:
Diğer öneriler
“Fiyat İstikrar Fonu lüks ürünlere uygulanmalı; elde edilen gelir temel gıda ve temizlik malzemelerinde ucuzluk getirecek düzenlemeler için yönlendirilmelidir. Devletin sabitleyeceği döviz kurlarının, kur artışlarının yaşandığı dönem öncesine göre halen yüksek olacağı göz önüne alınarak, elde edecek olduğu yeni fiktif kazancının bir kısmı stopaj oranlarının azaltılmasında kullanılmalıdır. Basit ve etkili vergi politikaları iyi planlanarak daha düşük vergi oranıyla daha çok gelir elde edilebilmektedir. Yılsonu bilançolarında kur yükselişinden kaynaklanan şirketlerin fiktif kambiyo karlarındaki farkın vergilerinin süreli olarak alınmaması sağlanmalıdır. Şirketlerin kur farklarından doğacak olan farkı piyasaya asgari düzeyde yansıtabilmesi için ödeyeceği peşin KDV tutarlarının taksitlendirilmesi yapılmalıdır. Gayrimenkul sektörünün üzerindeki yüklerin azaltılması (ör:kdv indirimi) ve ekonomide canlılık sağlanmasının yolunun açılması gerekmektedir. Şirketlerin devletin tüm kurumlarıyla olan alacak verecek münasebetinin mahsuplaşmaya olanak tanıyacak şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir. KKTC Merkez Bankası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kredi Garanti Fonu’nun daha etkin hale getirilerek bankaların sağlayacağı ek kredilere daha yüksek oranlarda garanti verilebilmesinin sağlanması gerekmektedir. Şirketlerin kredilerini yeniden yapılandırma taleplerine bankaların gönüllü katılımlarını sağlamak amacıyla adımlar atılmalıdır. Şirketlerin kısa süre içerisinde piyasadan likiditeyi çekmesinin engellenmesi piyasaya olumlu yansıyacağından, şirketlerin kredi yapılandırılması teşvik edilmelidir”.