Çiğdem AYDIN
Mücadele önderimiz merhum Dr.Fazıl Küçük’ün eşi, Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği Başkanı Süheyla Küçük, siyasilerin kendi aralarında yapmış oldukları şahsi kavgaların kendisini çok üzdüğünü belirterek “onların bu tavırları yüzünden ne yazık ki Kıbrıs Türkü bir türlü huzura kavuşamadı”dedi.
Diyalog’a konuşan ve 2014 yılındaki gelişmeleri değerlendiren Süheyla Küçük, “ülke için ise ne yazık ki 2014 yılı için sevinebileceğim bir olayın yaşandığına inanmıyorum” diyerek, 2015 yılı için temennisini, “İyi bir idare ile bu toplumun yüzünün artık gülmesini istiyorum” şeklinde seslendirdi.
Kıbrıs sorununun 50 yıldan beri devam ettiğini, diğer yandan ekonomik açıdan yaşanan sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Küçük, “Umarım sevinebileceğimiz hadiseler artık hayat bulur” dedi.
Son bir yılı şahsı ve ailesi açısından değerlendirirken, önemli bir sıkıntı yaşamadığını belirten Süheyla Küçük, şöyle dedi:
“2014 yılında beni çok üzen bir olay olmadı ama, 2011 yılında beni çok üzen ve sanırım acısı ve üzüntüsü hiç geçmeyecek bir olay yaşadım. Kızımı kaybetmenin büyük acısını yaşadım.”
Emete İmge:Ülkede yozlaşma var
Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge, 2014 yılı değerlendirirken “beni en çok üzen olay ülkemin yozlaşmasıdır”dedi.
Bunun yanı sıra altyapı sorunlarının devam etmesinin üzücü olduğuna dikkat çeken Emete İmge şöyle dedi:
“Yağmur yağıyor, ardından sel felaketi yaşanıyor. Bu bin yılın ayıbı olsa gerek. Daha da üzücü olan ise siyasilerin bu yaşananlara duyarsız kalışlarıdır. İcranın başı olan Cumhurbaşkaı dahil herkes kendi evimizin önünü süpürmekten bahsediyorsa, bu da yine üzücü bir itiraftır ve beni üzüyor.
2014 yılında beni şahsi olarak en çok üzen olay, dünyadaki savaşlar oldu. Binlerce insan yerlerinden, yurtlarından oldu. Kimisi yollarda göç ederken öldü, kimileri gittikleri ülkelerde ve hatta kendi ülkelerinde tecavüzlere uğradılar. Vatan diye bildikleri yerden koparıldılar beni en çok üzen bu oldu.”
Özel yaşamında oğlunun mezuniğyetiyle sevindiğini belirten Emete İmge şunları kaydetti:
2014 yılında beni mutlu eden oğlumun mezuniyeti oldu, özel hayatımda ailemle sevdiklerimle birlikte sağlıklı bir yıl geçirdik bu beni şahsen mutlu etti. Ülkem için ise Sağlık Çalıştayı yapıldı ve gerisi takip edildi. Sivil toplum örgütleri daha da aktif bir yıl geçirdi ama, onların farkındalık yaratması önemli değil sonrası çok önemli. Bir yerde bir farkındalık yaratıldıysa hükümet edenler halkın duyarlılığına saygı duyup o konuda girişim yapmalı ve toplumun yaşam şekli haline getirmelidir.
Örneğin sağlıkta sigara alkol tüketimi zararlı bilincindeyiz ama uyguluyor muyuz? Veya beslenme, ya da uyuşturucuyla mücadele bunlar yaşam şekli haline gelmeli buradaki görev de hükümetlere düşer. Beni mutlu eden Federal Kıbrıs İnisiyatifinin de kurulmasıdır. yine “Nükleer İstemiyoruz İnisiyatifi” de evet sayıları az ama farkındalık için önemliler.
Emete İmge, 2015’ten beklentilerini ise şöyle dile getirdi:
“2015 yılında öncelik her şeyden önce adalet olmalıdır. Son 40 yıldır insanların adalet duygusu zedelenmiştir. Son 40 yıl da adalette tahtalar oynamıştır. İnsanlar en tepeden en aşağıya kadar adaletin herkes için işlediğini görmelidir hissetmelidir. Ben 2015 yılının Adalet yılı olmasını diliyorum.”
Emine Çolak: Müzakerelerin çökmesi üzücü oldu
Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı Emine Çolak da 2014 yılını Diyalog’a değerlendirirken,
“2014 yılında beni şahsen en çok üzen olay, Kıbrıs konusundaki görüşmelerin çökmesi oldu ve beni endişelendirdi” dedi.
İnsan hakları açısından ifade özgürlüğüne yapılan saldırıların ülke adına üzücü olduğunu belirten Çolak, “2014 yılında meclis kürsüsünde tarihin gerçekleri ile yüzleşmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.
Ceza yasasındaki değişiklikleri de olumlu olarak değerlendirdiğini belirten Çolak “ 2015 yılında en acil konu görüşmelerin yeniden başlatılmasıdır ve yeniden yapılanmasıdır. Ayrıca insan haklarının ülkede daha da hissedilebilir uygulamalarının olmasıdır”dedi.