İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, eskiden yeniye doğru sırasıyla hak edenlere vatandaşlık verildiğini belirterek rakamları açıkladı. Diyalog’a konuşan Baybars, 2019 yılının ilk 10 ayında 3 bin 81 vatandaşlık verildiğini belirtirken pasaportunda 11 mühür bulunduran herkesin başvuru yapabileceğini belirtti.
Vatandaşlık bölümüne yoğun başvuru olduğunu söyleyen Baybars, son 22 aylık bakanlık döneminde 5 bin 422 kişinin vatandaşlık hakkından yararlandığını ifade etti. Baybars “Geçtiğimiz dönemde verilen yurttaşlıktan dolayı eş ve çocuk noktasında çok başvuru var” dedi.
Diyalog Tv’ye konuk oldu
Baybars, Diyalog Tv’de yayınlanan Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı.
1 Ocak 2019-30 Eylül 2019 tarihlerini kapsayan 9 aylık dönemde 2 bin 700, Ekim ayında 381 kişiye vatandaşlık verildiğini söyleyen Bakan Baybars, 2018 yılı içerisinde de 2 bin 341 kişinin vatandaşlık aldığını kaydetti. Rakamlar alt alta koyulduğu zaman 22 aylık dönemde toplamda 5 bin 422 kişi vatandaş olmuş oldu.
Eş ve çocuk noktasında yoğunluk yaşanıyor
Kendilerinin bakanlığı öncesinde verilen vatandaşlıkların yarattığı bir yoğunluğa işaret eden Ayşegül Baybars, “Geçtiğimiz dönemde verilen yurttaşlıktan dolayı eş ve çocuktan noktasında çok başvuru var” dedi. Bu başvuruların eskiden yeniye olmak üzere sıralandığını ve işleme alındığını ifade eden Baybars, bekleyenlerin şikâyetlerinin olabileceğini anacak bürokratik işlemlerin olduğunu da anımsattı. Baybars, “Yurttaşlık bölümüne son olarak 4 memur almamıza rağmen dosyaların tamamlanma süreçleri ve tamamların da geçmiş tarihten başlayarak verilmesi işlemleri vardır. Hak edenlere eskiden yeniye doğru sırayla veriyoruz” dedi.
11 mühürden sonra başvuru hakkı var
20 aydır bakanlık görevinde bulunduğunu anımsatan Bakan Baybars, “Bu süre içerisindeki uygulamamızda, toplam 11 mührü dolduran herkes yurttaşlık işlemleri tamamlanıp yurttaşlık alabiliyor. Bir de 14 mührünüz varsa ve son beş yılda kesintisiz mühürleriniz tamamsa ama arada kesinti varsa, bakanlık onayı ile yurttaşlık veriliyor” şeklinde konuştu.
1.5 milyon Euro yatırıma vatandaşlık veriliyor
“AB ülkeleri gibi para karşılığı vatandaşlık verilmesi söz konusu olur mu?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Baybars, “Para karşılığı vatandaşlığın çok doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“İstisnai vatandaşlık noktasında yasamızda şöyle bir nokta var; Bu ülkeye yatırım yapmış, istihdam sağlamış, ülkeye yatırım yapmış kişilere Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş olmalarının önü açık. Biz bunu net bir kriter olmasa da uygulama olarak 1.45 milyon euro’luk yatırım yapan kişilere vatandaşlık veriyoruz. Yeni yasa tasarımızda bu konuları somutlaştırıyoruz.”
Yeni yurttaşlık yasası bütçe sonrası ele alınacak
Yeni Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nı yıl sonuna yasallaştırmayı isteyen Baybars, tasarının Bakanlar Kurulundan geçmesi durumunda hemen bütçe görüşmeleri sonrasında görüşüleceğini söyledi. Ayşegül Baybars, tasarının yılsonuna yasallaşması için uğraş verdiklerini sözlerine ekledi.