Diyalog Gazetesi

Çiftçilerden eylem uyarısı

KIBRIS

Kuraklık mağduriyetleri giderilmezse, çiftçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı traktörle karşılayacak

İsmet ÖZGÜREN
Hükümetin ilan ettiği kuraklık bölgeleri konusundaki tartışmalar sürüyor. Özellikle Orta Mesarya’daki çiftçilerin kuraklık kapsamı dışında bırakıldığını savunarak buna tepki gösteren bir grup çiftçi bu akşam Düzova köyünde yeniden biraraya geliyor. 
Konuyla ilgili Diyalog’a konuşan çiftçiler, yapılan açıklamaların kendilerini tatmin etmediğini belirterek, bu akşam gerçekleştirilecek toplantya, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, TC Yardım Heyeti yetkilileri, K.T. Çiftçiler Birliği temsilcileri ve Hayvancılar Birliği yetkililerini de fikir alış verişinde bulunmak üzere davet ettiklerini söyledi.
Çiftçiler Birliği Eski Genel Sekreteri Oğuz Ceyda, “Eğer yetkililer bu sesimize kulak verip kuraklık bölgelerini yeniden düzenlemezlerse, Türkiye Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk yurtışı ziyaretini yapacağını duyurduğu KKTC’ye gelişinde Ercan’da kendisini Kombaylarla karşılayarak şikayetimizi ona yapacağız” dedi.

“Bu yıl doğal afet yaşanıyor”
Oğuz Ceyda, Diyalog’a yaptığı açıklamada, bugüne kadar Kuraklık bölgeleri konusunda yapılan açıklamaları ve verilen bilgilerin kendilerini tatmin etmediğini belirterek, bu konuda yetkililerin bir kez daha düşünmesini talep etti. Ceyda, “Kuraklık yok veya kapsam dışında bırakılan bölgelerdeki kuyularda bile su kalmadı, nasıl olur da bu bölgelerde kuraklık yok diyebilirler, geçen yıl kuraklık kapsamında TÜK 30 Bin ton alım yaptı, bu yıl doğal afet yaşanıyor, ayni TÜK Bin 500 ton alım yapacağını açıkladı, bunları anlamak mümkün değil” dedi.

“Kuraklık çalışması adil değil”
Oğuz Ceyda, kuraklık konusunda “Adil bir çalışma” yapılmadığı savunarak, “Orta Mesarya, Dağ Şeridi kuraklık dışı bırakıldı, bunlar çiftçiyle dalga geçiyorlar, bizim talebimiz Büyükelçi Halil İbrahim Akça’nın ki tazmin parasının büyük bir kısmını veren Anavatanımızın temsilcisi kendileridir, bu işe bir el atsın ve bu ödemelerin hangi kıstasa göre yapılacağına bir baksın yönündedir” diye konuştu.

Sennaroğlu’na eleştiri
Ceyda, konuşmasında Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nu eleştirerek, “Bakan 10 Bin TL civarında Milletvekili maaşı alıyor, bunun yanında Karpaz’da büyük oranda arazileri de mevcut ve bunları da ekip biçiyor, onun toprakları kuraklık kapsamındadır ve burdan da parasını alacak, ancak bizim gibi geçimini sadece çiftçilikten sağlayan insanlar da kapsam dışında bırakılarak açlığa mahkum edilecek bu nasıl adalet” dedi.

“Erdoğan’ı kombaylarla karşılayacağız”
Ceyda, konuşmasının sonunda, bu akşam Düzova’da gerçekleştirilecek toplantıya Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, TC Yardım heyeti yetkilileri ve K.T. Çiftçiler Birliği temsilcilerini de davet etmek istediklerini belirterek, “Ya oturur konuşur bu işi çözeriz, herkes hakkı olanı alır, ya da Sn Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk yurtdışı ziyaretini yapacağını açıkladığı KKTC ziyaretinde, Erdoğan’ı Kombaylarla karşılayarak derdimizi ona anlatırız” şeklinde konuştu.

Zafer Töre: Ayrımı anlamak mümkün değil
Diyalog’a kuraklık konusundaki sıkıntılarını aktaran Düzova çiftçilerinden Zafer Töre, ise, bu yıl ekinlerinden beklenen verimi alamadıklarını söyledi. Töre, “Siz kuraklık ilan edeceksiniz ve ülkedeki çiftçilerin bir bölümünü bu kapsam dışında bırakacaksınız bunu anlamak mümkün değil” dedi. Hükümetin seslerini duymasını isteyen Töre, bu yıl ülkede yaşanan kuraklığın geçmiş yıllara göre çok daha büyük ve farklı olduğunu söyledi.

Sadettin Sallı: Orta mesaryayı ikiye böldüler
Cihangir’de geçimini çiftçilikle sürdüren Sadettin Sallı da kuraklık konusunda ortaya çıkan tablodan rahatsız. Sallı, gazetemize yaptığı açıklamada, “Orta mesaryayı ikiye böldük, yarısı kuraklık kapsamında yarısı değil, bu nasıl mantık gerçekten anlamak mümkün değil” dedi. Sallı, ilk yağmurlarda bölgenin biraz yağış almasına karşın bunun arkasının gelmemesi nedeniyle bölgede büyük bir kuraklık yaşandığını söyledi. Sadettin Sallı, “ Siz Anavatandan parayı alıyorsunuz ardından da sen kuraksın sen değilsin diye Çiftçiyi ikiye bölüyorsunuz, bunun mantığını bana Sn Bakan veya diğer yetkililer anlatsın. Burda bas bayağı ayrımcılık yapılıyor. Bizim bölgedeki Çiftçi de kuraklıktan mağdur, ben ayni zamanda köydeki şirketin de yetkilisiyim, çiftçi geçen yıl aldığı Gübre ve İlaç paralarını hala şirkete ödeyemedi. Bu nasıl adalet bu insanlar eğer ekinlerinden kazanç elde etmiş olsalardı bu paraları ödemeyeceklermiydi. Bu ülkede ne iktidarında ne de muhalefetinde iş var herkes oy peşinde, bize kimi vekillerin söylediği sizin toplamda bir Gönyeli’nin oyu kadar oyunuz yok ki sizin yüzünüze baksınlar şeklinde oldu. Bu söylenenler gerçekse yazıklar olsun bu ülkede artık hiçbirşey yapmak mümkün değil” diye konuştu.

Ömer Meraklı: Kuraklık neye göre belirlendi
Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı da ülkedeki kuraklığın neye göre belirlendiğini “Anlayamadığına” işaret ederek, köyde yüzde yüz bir kuraklığın olduğunu söylemenin pek mümkün olmadığını ancak diğer bölgeler gibi Kalavaç’ın da bu yılki olağanüstü gelişmelerden nispeten etkilendiğini kaydetti. Meraklı, “ Köylüyle konuşuyoruz evet yüzde yüz bir etki yok ancak bizler de en azından yüzde 30-40 bu kapsama alınabilirdik diyorlar. Bu yıl gerçekten geçen yıllara göre ülkede büyük bir kuraklık yaşandığı ortadadır dedi. Muhtar Meraklı, çiftçinin zihnini meşgul eden bu konularla ilgili ismini vermediği bazı yetkili makamlarla görüşmesine karşın onlardan da net bir yanıt alamadığını sözlerine ekledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.