Ufuk ÇAĞA
Çavuş Kelle başkanlığındaki Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) yöneticileri, dün habercilerin karşısına çıktı, kuraklık ödemeleri ile ilgili yaşadıklarını sıkıntıları kamuoyuyla paylaştı. Üreticilere ödenmek üzere Kooperatif Merkez Bankası’na yatırılan paraların kesintiye uğradığını savunan KTÇB Başkanı Kelle, yumdu gözünü açtı ağzını. Üreticilerin borçlarına karşılık Banka, kuraklık ödemelerinde kesinti yapıyor diyen Kelle, Kooperatif Merkez Bankası’na gözdağı verdi. Kuraklık tazminatlarının üreticilere ödenmesini
veya tazminatların ikinci kısmının avans olarak verilmesini talep eden Çavuş Kelle, aksi durumda Kooperatif ile çalışmayacaklarını, destek olmayacaklarını ve başka yerel bir banka ile protokol imzalayacaklarını kaydetti.
Kelle: Bu bir oyun
Kooperatif’in üreticiye “tefeci” gibi yaklaştığını iddia eden Kelle, borçların erteleneceğinin söylenmesine rağmen kesinti yapılmasını da oyun olarak düşündüklerini söyledi. KTÇB Başkanı, taleplerinin yerine gelmemesi halinde tüm üreticilerin mücadelesini sürdüreceğini bildirdi.
“Üreticiler sıkıntılı”
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı, üreticilerin sıkıntılarını da kamuoyuyla paylaştı.
Kooperatif Merkez Bankası tarafından yapılan uygulamayla üreticilerin zor duruma düştüğünü söyleyen Kelle, üreticilerin icar edeceği tarlaları ödeme konusunda sıkıntı yaşadığını anlattı.
Bir eleştiri de Tarım Bakanlığı’na
Çavuş Kelle’nin gündeminde yalnızca Kooperatif Merkez Bankası yoktu, bir eleştirisi de Tarım Bakanlığı’na idi. Bakanlığın ödemeleri yaptığını ancak üreticiye ulaşıp ulaşmadığıyla ilgilenmediğini savunan Kelle, bu yüzden bakanlığın kuraklık ödemeleri konusunda sınıfta kaldığını ve Tarım Bakanlığı’na artık güvenmediklerini belirtti.
Çiftçilerin sonu KTHY gibi olacak
Kıbrıs’ın tek milli havayolu olan ancak borcundan dolayı iflas eden Kıbrıs Türk Hava Yolları’nı da örnek gösteren Çavuş Kelle, üreticinin malının üreticiye verilmemesi durumunda sonunun KTHY gibi olacağını iddia etti
Genetik olarak araştırıldı
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kelle, bu yıl yurtdışından gelecek olan tohumlukların cinsinin ve ülkeye uyumlu olup olmadığının sorulması üzerine şu cevabı veri; “Biz biçim sezonu gelmeden önce ilgilileri bu konuda uyardık, eğer bizim uyarılarımızı dinleselerdi yaklaşık 10 bin tonluk tohumluk alabilirlerdi. Ancak sadece 2 bin ton alınabildi. Ülkeye getirilecek tohumluklarla ilgili olarak bizden temsilcilerin de içinde bulunduğu bir komite gerekli araştırmaları yaptı. Yapılan araştırmalar neticesinde genetik olarak bizde kullanılan atanais cinsi arpaya en yakın olan Akhisar 98 cinsi arpa alımına karar verildi ve şu anda da 2 bin ton arpa, Mersin Limanından buraya gelmek için hazırdır. Yine buğday olarak burada kullanılanlara genetik olarak en çok benzeyen Cumhuriyet 75 ve Adana 99 cinsi buğday tohumluk olarak getirilecektir.”
Verim düşüklüğü ödenecek
Hüseyin Çavuş Kelle, kuraklık kapsamı haricindeki bölgelerle ilgili herhangi bir çalışma varmıdır? Şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi; “Aslanköy ve Düzova köylerinde düzenlenen toplatıları Çiftçiler Birliği düzenlememiştir. Ben Aslanköy’deki toplantıya haberim olduğu için gittim, ama Düzova’da yapılan toplantıya geç haberim olduğu için sonradan gittim. Her iki toplantıda da bazıları şov yaptı, yani bu toplantılar şov amaçlı düzenlendi. Bu toplantılarda üreticilere eksik ve hatalı bilgiler aktarıldığı için, üreticilerin de tepkileri olmuştur. Ancak ben her iki toplantıda da gerekli bilgileri aktarınca, insanların herhangi bir tepkisi kalmadı. Kuraklık kapsamı dışında kalan bölgelerin “Verim düşüklüğü” kapsamına alınması için gerekli çalışmalar yapılmıştır ve Bakanlar Kurulu bu konu ile ilgili olarak bugün yapacağı toplantıda buna karar verecektir.”