Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gelecek müzakerenin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Rum lideri Nikos Anastasiadis'in yapması gereken iki şey olduğunu belirterek, "Birincisi, bu kararı (Rum meclisinin Enosis kararı) benimsemediğini hem tüm dünyaya hem de kuzeydeki Kıbrıs Türk halkına doğru ve net bir mesaj olarak iletmesidir. İkincisi, benimseyemediği bu kararı bertaraf etmesi gerekir. Bu irade beyanı olmadıkça yapılacak görüşmelerde bir ilerleme sağlamamız ne yazık ki mümkün olmaz. Eğer bu adım atılırsa biz de bu yeni durumu yeniden değerlendireceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta çözüm arayışlarında gelinen son durumu AA muhabirine değerlendirdi. Güney Kıbrıs Rum yönetimi meclisinin 10 Şubat'ta "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararın Kıbrıs Türk halkında tam anlamıyla infiale yol açtığını belirten Akıncı, "Ada'nın Yunanistan'a bağlanması ideali, adamızda yaşadığımız bütün kötülüklerin anasıdır. Bundan dolayıdır ki bu topraklarda nice ocaklar sönmüştür, nice kanlar akıtılmıştır" ifadelerini kullandı.
"Rum meclisinin kararı vahim bir karardır"
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk halkının barış kültürünü inşa etmek için uğraştığını belirterek Kıbrıs'ta iki toplum arasında olmayan güveni daha da kötüye götürecek eylemlere olanak sağlanmaması gerektiğini söyledi.
Akıncı, "Dolayısıyla bu alınan karar vahim bir karardır. Rum meclisinde ELAM gibi ırkçı bir parti iki sandalye ile meclisin bütün çoğunluğunu peşinden sürüklemiştir. Bu gelecek kaygılarımıza da neden olacak olan bir olgudur. ELAM güneye geçen Kıbrıs Türklerine saldırılarıyla geçinen ırkçı bir parti, ırkçı bir yapılanmadır" diye konuştu.
"Rum liderin yapması gereken iki şey var"
Akıncı, bundan sonraki müzakerenin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Rum liderinin yapması gereken iki şey olduğunu belirterek "Birincisi, bu kararı (Rum meclisinin Enosis kararı) benimsemediğini hem tüm dünyaya hem de kuzeydeki Kıbrıs Türk halkına doğru ve net bir mesaj olarak iletmesidir. İkincisi, benimseyemediği bu kararı bertaraf etmesi gerekir. Bu irade beyanı olmadıkça yapılacak görüşmelerde bir ilerleme sağlamamız ne yazık ki mümkün olmaz. Eğer bu adım atılırsa biz de bu yeni durumu yeniden değerlendireceğiz." dedi.