Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 10 ve 11 numaralı parsellerde petrol ve doğal gaz tespit çalışmaları için ruhsatı bulunan Fransız Total şirketinin, bu alanlarda “sondaj yapılacak jeolojik katmanlar” bulmadığı gerekçesiyle haklarından feragat etmeye karar verdiği belirtildi.
Fileleftheros gazetesi “TOTAL 10 ve 11’inci Parsellerden Ayrılıyor- Araştırma Hakları ve Garanti İçin 70 Milyon Euro’yu Kaybetmeyi Tercih Etti” başlıklarıyla manşetten verdiği haberde, Fransız şirketinin, haklarından feragat etmeye kararını dolaylı olarak Rum Hükümeti’ne ilettiğini yazdı.
Total şirketinin, derinlik çalışmaları, sismik analizler ve diğer bilimsel olguların ardından, yataklarda mevcut koşullar altında ticari çıkar bulunmadığını tespit ettiğini belirten gazete, elde edilen bilgilerin kesin olduğunu haber verdi.
Türkiye’nin baskıları
Total’in, iki sondaj için gerekli 250-300 milyon Euro daha yatırım yapmak yerine, 10 ve 11 numaralı parseller için yatırdığı 70-80 milyon Euro’yu kaybetmeyi tercih ettiği belirtildi.
Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki ikinci tur izinler çerçevesinde araştırma ve 10 ile 11’inci parsellerden faydalanma hakkına sahip olmak için 48 milyon Euro yatıran Total şirketinin, ayrıca garanti için ise 25 milyon Euro yatırdığını haber verdi.
Habere göre, her iki parseldeki jeolojik katmanlara ilişkin bulgular, Total için iyimser değildi. Total şirketinin olası ayrılmasının, Türk “baskılarından” veya siyasi nedenlerden mi kaynaklandığı şeklindeki bir soruyu gazeteye yorumlayan bir hükümet kaynağı, Total şirketinin sondajlar için anlaşma imzaladığı 2013 yılı başında ve doğal gaz sıvılaştırma terminali için işbirliği memorandumu imzaladığı 2013 sonunda da Türk “tahditlerinin ve meydan okumalarının” yoğun olduğuna dikkati çekti.