Teoman TURAN
Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerde okuyan yaklaşık 60 bin Türk vatandaşının yaz tatilinde memleketlerine gitmeleri nedeniyle, yerli esnafın işleri dibe vuruyor.
Diyalog muhabirine konuşan Girne esnafı, diğer bölgelerde olduğu gibi öğrencilerin tatilden dönüşünü dört gözle beklediklerini söylüyor. Okulların tatil olmasından bu yana bazı günler siftah yapamadıklarını söyleyen Girne esnafı “Dükkan kirasını ve elektrik faturalarını ödeyemez duruma geldik” diyor.
Girne Antik Limanı’ndaki işletmeciler de, bölgenin bakımsızlığından ve asayiş sorunlarından şikayet ederek, ilgililerin acil önlem almasını talep ediyor...
Esnaf, özellikle Girne Kordon Yolu’nun trafiğe kapatılmasını öneriyor. Bölgedeki çocuk parkının hemen yanında içki içildiğini, gecenin ilerleyen saatlerinde banklarda bazı kişilerin sabahladığını belirten esnaf, çıplak elektrik kabloları ve başı boş köpeklerden de rahatsız olduğunu aktardı.
Girne esnafı ne dedi ?
Ramazan Gülmüş (Adanalı Kotçu): İşler pek iyi değil. Turist yok, Girne’ye gelen turist tamamen otellere gömülüyor. Yerli halk kendi geçimini zor karşılıyor. İşler pek iştah açıcı değil, kötüye doğru gidiyoruz İnşallah iyi olur. Tüm umudumuz üniversiteli öğrencilerde. Ekim ayına kadar sabredeceğiz, işler pek iyi değil Girne de.
Girne’de kiralar çok yüksek. 1000 sterlin ile 3000 sterlin arasında değişiyor. Dükkânımızda ailecek çalışıyoruz zor idare ediyoruz. Elektrik fiyatları cep yakıyor. Bu dükkanın 800 TL ile 1400 TL arası elektrik faturası geliyor. Piyasada oteller dışında her yer kötü. girne’de esnafın hali çok kötü.
Ünal Evgi (Orkide Çiçekçilik): İşler iyi. Piyasa genelde görüştüğümüz arkadaşlar işlerin pek iyi olmadığını söylüyor ama bizim rutin müşterilerimiz var onun için iyi. Yoksa günlük ticari işler iyi değil. Mevsimden dolayı hafta sonu hareketlilik var fakat hafta içi ölü. Ağustos ayı olmasına rağmen herhangi bir hareketlilik yok. Çiçekler Türkiye, Hollanda ve Kenya’dan geliyor.”
Yeliz Aslantaş (Nişantaşı Mağaza): İşler durgun. Öğrenciler kalmadı. Öğrenciler olmayınca iş de yapamıyoruz. Kiralar ve Sterlin’in durumu belli. Şuan da sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Ürün almakta zorlanıyoruz, ne kadar az ürün getirirsek o kadar iyi çünkü iş yok. Kirayı ödüyoruz o kadar. Elektrik de çok geliyor. Elektiriği kısa bir süre kullanmamıza rağmen fabrika gibi elektrik ödüyoruz. Dükkanı devretmeyi bile düşünüyorum.
Nezaket Aşçı (Yeşilada Mağaza): Sezonun bitmesiyle birlikte işler tamamen düştü. Ardından bayram, okullar açılıyor derken sezon beklediğimizden daha düşük geçti. Bayramdan bir ümidimiz yok. Çünkü bayramın ardından okulların açılması bizi çok etkiliyor.
Tuncay Sayılır (Telefoncu): Yaklaşık 12 senedir bu işi yapıyoruz. Daha önceki yıllarda işler güzeldi. İnşaat sektörü lokomotif olduğu için insanlar gelip gidiyordu. Ticaret güzeldi. Herkes memnundu. Ama son 3 5 yıldır geçmiş seneleri arıyoruz. İnsanlar kalmıyor. Hayat pahalı. Elektrik, su, dükkan kiraları aldı başını gidiyor. İnsanlar burada barınamıyor. Esnafın durumu hiç iyi değil.
Ahmet Çelik (Şöför): Bira şişeleri sahipsiz köpekler bunlar düzenlenmeli. Çocuk parkının dibinde içki içiliyor. Bu konuda şikayet ettiğimiz halde sizi ilgilendirmez yetkili birisi gelsin bize bu konuyu söylesin ki içmeyelim diyorlar. Burası çocuk parkıdır. Bar değil meyhane değil. Bunların önlemini almalarını rica ederiz. 30 yıldır buradayım, taksicilik yapıyorum. Biz de istiyoruz ki bu vatan bizim olduğu için buranın disiplinli olması gerekir. Disiplinsiz bir şey olmaz. Turist de gelmez, kimse de burada para kazanamaz. Herhangi iş de yapamaz.
Savaş Karahan (Taksizi): 10 yıldır taksicilik yapıyorum. Eskiden saat 5’ten sonra burada trafik kapanırdı. Burada insanlar yürürdü. Şu anki şikayetimiz burada çocuk parkı var. Çocuıklar devamlı yola çıkıyorlar. Bu yolun kapanmasın istiyoruz. Kazaya sebep verilmemesi gerekir. Bazı direklerdeki elektrik kabloları da tehlike arz ediyor. Başı boş köpek çok. Burası köpek gezdirme yeri değil. Gece gelin göreceksiniz. Gece birden sonra bankta yatanların haddi hesabı yok. Bir elinde bira şişesi, diğer elinde kuru yemişi ile gezen, dolaşan nara atan çok. İçip içip insanlara laf atanlara rastlarsınız. Biz bundan utanıyoruz. Limandaki fiyatlar ise içler acısı. Nerede görülmüş bir şişe su 10 TL. Bir bardak çay 10 TL. Bunun önleminin alınması lazım. Ailemizi alıp getiremiyoruz pahalılıktan.
Halil Türe (Esnaf): Girne’nin sorunları biz ne kadar anlatsak bile az. Buraya bir kamera konulsun ve daha sonra izlensin. Sorunlar daha iyi anlaşılır. Adam birasını eline almış içip içip yürüyor. Kılık kıyafetinden turist olmadığını anlarsınız. Buraları it kopuk dolu. İçki içenler laf atıyorlar. Banklarda ikişer kişi yatıyor. Yetkililer gece çıkmıyorlar ki bunları görsün. Hayvanları severim ama sahipsiz köpek çok. Belediye çalışıyor ama mesai çalışıyor. Mesai bittiğinde de her şey bitiyor.