Suna ERDEN
Girne’ye bağlı Alsancak bölgesi sakinleri gün geçtikçe artan trafik çilesi ve kazalar sonucu yaşanan ölümler nedeniyle dün eylem gerçekleştirdi.
Alsancak Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, 5 bin 250 konutun olduğu ve bin 400 konutunda inşaat halinde bulunduğu bölgede nüfus her geçen gün artıyor. Girne’den Alsancak’a gitmek ise bir saati buluyor. Ulaşımın çileye dönüştüğü bölgede sorunları çözecek projelerin, bürokrasi ve partizan tutumlardan dolayı 6 yıldır hayata geçirilemediği belirtildi. Yıllardır sorunları çözülmeyen bölge sakinleri eylem yaparak tepkilerini ortaya koyarken, yollarda can güvenliklerinin olmadığını, ulaşım çilesi yaşadıklarını ifade etti. Gerçekleştirilen eylemin ardından Diyalog’a konuşan Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser ise projelerin hayata geçmemesini devletin hantallığına ve bürokrasinin tıkanıklığına bağladı.
Eylemle tepkilerini ortaya koydular
Alsancak Belediyesi, Lapta-Girne anayolunda gerek yol güvenliği, gerekse trafik yoğunluğu sebebiyle yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı.
Yavuz Çıkarma Plajı önünde sabah 07.45.09-00 saatleri arasında gerçekleştirilen eylemde bürokratik engellerin bir an önce ortadan kaldırılarak yolun yenilenmesi talebinde bulunuldu. Ellerinde, “Kolay ulaşım hakkımız”, “Yolda ölmek istemiyoruz”, “Stressiz kolay ulaşım hakkımız”, “Trafikte huzur istiyoruz” yazan pankartlarla bir araya gelen bölge halkı, sabah trafiği nedeniyle zaten sıkışık olan yolu kapayarak slogan attı.
Ataser: Bizi oyaladılar
Eylemcilerin yolu trafiğe açmasının ardından Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser konuşma yaptı. Ataser, gerçekleştirdikleri eylemin, bölgenin çilesi haline gelen Lapta-Girne yoluna dikkat çekmek olduğunu söyledi. Kaosa dönüşen yolla ilgili 2011 yılından beri süregelen girişimleri anlatan Ataser, konuyla ilgili çok konuşmakla eleştirildiğini hatırlatarak “Çözüm üretilene kadar eylemlere de konuşmaya da devam edeceğiz” dedi.
Ataser, “Bu bir devlet sorunudur umarım bizi ciddiye alırlar ve 2018 bütçesinde gereğini yaparlar” diye konuştu.
Konuyla ilgili sıkıntının küçük, önlerine çıkarılan bürokratik engellerin büyük olduğunu ifade eden Ataser, Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’le sürekli temas halinde olduklarını ancak Dürüst’ün kendilerini hep oyaladığını söyledi.
Dürüst’ün “10 Kasım’da oraya gelerek yolun müjdesini de vereceğim” diyerek kendilerini oyaladığını ancak Dürüst’ün yol konusunda bir adım atmadığını savunan Ataser, sonrasında da seçim yasaklarının başladığını, bütçenin görüşülmediğini ve konunun bir kez daha beklemede kaldığını anlattı.
Yol güncelleme kurbanı
Diyalog’a konuşan Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, bölgede 5 bin 250 konut olduğunu, inşaat halinde bin 400 konut olduğunu, nüfusun her geçen gün attığını ifade ederek, buna paralel olarak alt yapı ve yolların yetersiz hale geldiğini ifade etti. Ataser, kaldırım, alt yapı, istimlak, yağmur suyu tahliyesi gibi işlemler için 2011 yılında proje hazırlandığını, 5 Milyon TL kaynak ayrıldığını ancak alt yapı çalışmalarının bitirilmediğini ifade etti. Alt yapı çalışmaları bitmedikçe yapılması öngörülen 5 buçuk km’lik yol için Türkiye’nin kaynak vermediğini kaydeden Ataser, “Neden proje ve kaynak olmasına rağmen 6 yıldır alt yapı çalışmaları tamamlanmadı” sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:2011 yılında hazırlanan projede belirlenen tutarlar değişti. Güncelleme yapılması gerekiyordu ancak yapılmadı” ifadesini kullandı.
En büyük sorun partizanlık
Ataser, güncelleme yapılmamasını ise devletin hantallığına, bürokrasinin tıkanıklığına bağladı. Ataser, “Memleketin en büyük sıkıntısı dairelerin işlevsel çalışmamasıdır. İş bilen insanlar partizanlıktan dolayı yerlerinden ediliyor. Mesele Karayolları Dairesi’nde bilgili birçok kişi partizanlıktan dolayı yerlerinden edildi. Pasif hale getirildi. Gerekli yerlere bilgili insanlar alınmıyor. Durum böyle olunca da işler yürümüyor” ifadelerini kullandı.
Vatandaş ne dedi?
Eyleme katılan vatandaşlar ise sorunları Diyalog’a anlattı. Vatandaşlar, “Yollar Can güvenliği yok. Devletten hizmet ve can güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz” dedi.
Gülay Yandaş: Ölümler yaşanıyor
Gittikçe yollarımız tehlikeli olmaya başladı. Ölümler yaşanıyor. Yetersiz yollardan dolayı kazalar yaşanıyor. Ölümler de bu yüzden oluyor. Onun için çift şeritli yollara ihtiyaç vardır. Böyle olursa daha güvenli olur. Ayrıca ışıklandırma ve süt geçit yapılması da gerekiyor.O zaman kazalar azalır, insanların canı yanmaz.
Ahmet Yandaş: Her gün yolu kapatırız
Bizim bölgemiz Rum tarafı da dâhil ülkenin en güzel yeridir. Ancak yollardan dolayı bölgemiz yaşanmaz duruma geldi. Yolun kenarında yürüyemiyoruz. Kaldırım yok, ışıklar yok. Bu bizim ayıbımızdır. Tüm otellerin yüzde 70 burada ama insanlar yolun kenarında yürüyemiyorlar. Bisikletlerini süremiyorlar. Bu yol yapılacak, yeter artık. Gerekirse her gün eylem yaparız. Her gün yolu kapatırız.
Emete Topal: . İnsanlar sevdiklerini yitiriyor
Yaşanan ölümler yüreğimize ateş düşürüyor. İnsanlar sevdiklerini yitiriyor. Anneler ağlıyor. Yollar çok sıkıntılı. Sabah yola çıkıyorsun bir saate ancak Girne’ye gidebiliyorsunuz.
Yollardaki sorundan dolayı kazalar oluyor.
Hasan Nail Boğaç: Halk yol güvenliği istiyor
Söyleyecek çok şey var… Halk yol güvenliği istiyor. Sabahları yürüyüş için yola çıktığım zaman yaşananları görüyorum. Sürücüler yayalara, bisiklet sürenlere saygılı davranmıyor. Yayaların ve bisiklet kullananların can güvenliği yok. Taşıtların birbirine engel vermeyecek şekilde araç sürmesi şart. Devlet herkesten seyrüsefer ruhsatı alıyor ve iyi bir hizmet vermek zorundadır.
Tülin Boğaç: Kaldırım yok, yürüyecek yol yok
Alsancak’tan Girne’ye gitmek işkence oldu. Minibüsler yolda yarış yapıyor. Çocuklar okula bir saate ulaşıyor, insanlar işlerine giderken işkence yaşıyor. Kaldırım yok, yürüyecek yol yok. Üst geçit yok. Ölümler oluyor ancak kimse bir çare bulmuyor. Buraya en kısa zamanda güvenli bir yol yapılması gerekiyor.
Mustafa Kemal Şükrettin: Çileli bir yaşam başladı
Bölgemiz gün geçtikçe kalabalıklaştı. Araç sayısı da insan sayısı da arttı. Girne’ye gitmek işkence oldu. Çileli bir yaşam başladı bölge halkı için. Ayrıca kazalar oluyor ve insanlar ölüyor. Artık buna bir çare bulunması gerekiyor. Her gelen söz veriyor ancak yerine getirmiyor.
Koray Emirhoca: Alt yapıya ihtiyaç var
Öncelikle burada yaşayan bir olarak devletten eksikliklerin giderilmesini talep ediyorum. Buranın bir alt yapıya ihtiyacı var. Sürekli gelişen bir gölge oldu. Hastane, okullara ulaşım engellenmiş durumda. Yaşamın kolaylaştırılması için yol şarttır. Burası turizm açısından da tercih edilen bir bölgedir. Sorunların acil olarak ele alınması lazım.
Zeynel Kıyançiçek: Ulaşım işkence oldu
Yol işkencesi her geçen gün büyüyor. Çocuklar okula gidemez oldu. Ambulanslar bile yolda tıkanıp kalıyor. Bu yolların yapılması lazımdır. Madem Türkiye gerekli kaynağı veriyor o zaman ellerini çabuk tutup sorunları çözmeliler.
Fuat Tek: Yedi yıldan beridir adım atılmıyor
Her gün yolu kullanan herkes adına konuşmak istiyorum. Öncelikle ulaşım kilitlenmiş durumda. Yollarda zaman kayıpları yaşanıyor. Ülkeyi yönetenler gerekli bütçe ayrılmış olmasına rağmen 7 yıldan beridir adım atmıyor. Meclis’e girmek için büyük paralar harcayanlar söz konusu hizmet olduğu zaman geriden geliyor. Umarım yeni kurulacak olan hükümetle beraber 20 bin kişinin yaşadığı bu bölge için gerekli adım atılır.