Diyalog Gazetesi

Büyük ayıp

KIBRIS

Toplu taşıma hizmetinin yetersiz olduğunu belirten Bakan Atakan, “Ülkeye gelen öğrenciler de turistler de yollarda otostop çekiyor” dedi

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, daha güvenli bir trafik için alınan kararları ve gerçekleştirecek projeleri dün düzenlediği basın toplantısıyla paylaşarak, “Herkes sorumluluklarını yerine getirdiği takdirde güvenli bir trafik sistemine kavuşabileceğimizi bilmeliyiz” hatırlatmasında bulundu.
Bakan Atakan’a basın toplantısında Müsteşar Kemal Bağzıbağlı ile lisanslı ve profesyonel trafik ve ulaştırma mühendisi Taner Aksu ile Aksu’nun başkanlığında trafik konusunda bakanlıkta danışmanlık yapacak uzman ekip eşlik etti. 
Atakan, trafik güvenliği ve ulaştırma alanlarında tecrübeli ve bilimsel düzeyde çalışacak bir takım oluşturduklarını ve değişim için gereken çalışmalara başladıklarını açıklayarak, “Hem toplum, hem de devlet yapısı olarak değişmemiz şart” dedi.
Tolga Atakan, ülkede öğrencilere de turistlere de toplu taşıma hizmeti verilemediğini kaydederek, “Ülkemize gelen turistler otostop çekiyor. Bu da bizim için bir ayıp” dedi. 
Trafik güvenliği ve ulaştırma sistemini bir bütün olarak ele alma zamanının geldiğini belirten Atakan, “Hedef sadece daha çok yol yapmak veya ülkemize benzer yapılar kazandırmak değil. Toplumun refahı için gerekenler yapılırken trafikte hayat kurtarmak ve ciddi yaralanmaları önlemek hepimizin birincil hedefi olmalı” şeklinde konuştu.

52 hafta sürecek eylem planı…
Trafik Haftasının geride bırakıldığını anımsatan Bakan Atakan, “Biz, sadece bir hafta sürecek bir trafik eylemi için değil, her yıl 52 hafta sürecek bir trafik eylemi için görevde olacağız” vurgusunda bulundu.
Atakan, trafik konusundaki değerlendirmesini şu sözlerle yaptı:
“Toplum olarak yıllardan beridir farkındayız ki Kuzey Kıbrıs’ta gereken trafik güvenliği ve ulaştırma sisteminin oluşturulmaması bizi vahim ötesi bir duruma getirdi. Tüm istatistikler ve her gün yayınlanan haberler bu durumu açıkça ortaya sermektedir. Çok üzücüdür ki, geçmiş yönetimler bu farkındalığı gerektiğince ortaya koyamadılar ve bu vahim ötesi durumu değiştirmeyi düşünmek dahi istemediler. Biz daha önce yapılmamış bir değişimi gerçekleştirmek için buradayız. O nedenle geçmişten daha fazla bahsetmeyi gerekli görmüyorum.”

7 e için çalışmalar başlatıldı
Dünyanın başarılı şekilde kullandığı “eğitim”, “denetim”, “mühendislik”, “acil hizmetlerden” oluşan ve “4E” olarak anılan sisteminden başlayarak yedi unsurdan oluşan “denetim”, “mühendislik”, “eğitim”, “acil hizmetler”, “açığa çıkarma”, “değerlendirme” ve “teşvik”ten oluşan ve “7E” olarak gösterilen trafik güvenliği sistemini hayata geçirmek için çalışmaları başlattıklarını kaydeden Atakan, “Her adımda eğitim değişimin en temel unsuru olacak” vurgusunda bulundu. 

Kısa ve orta vadeli projeler
Hayata geçirilecek projeleri “çok kısa”, “kısa”, “orta” ve “uzun” vadeli olarak sınıflandıran Bakan Atakan, şu açıklamalarda bulundu:
“Trafik hız tespit kameralarının kullanımına belirli bir standart getirmek ve kameraların tuzak veya sadece bir para makinesi niteliğinden mutlaka çıkarmak ve maksada hizmet etmelerini sağlamamız gerekmektedir. Orta refüjlerdeki ve yol kenarlarındaki reklam panoları trafik güvenliğini olumsuz etkileyen yanlış bir uygulamadır. Bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekmektedir. Bilhassa yol kenarlarındaki reklam panolarındaki alkollü içecek reklamlarının kaldırılması gerekmektedir. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, sürücüye hitap eden tüm alkol reklamlarının yollarımızdan kaldırılması için gereken çalışmayı yapmayı planlamaktayız.
Yoğun güzergahlarımız üzerindeki problemli kavşaklarımızı tayin etmeye de ayrıca başlamış bulunmaktayız. Çok kısa vadede, bu kavşaklara kalıcı çözüm getirme çalışmalarını sürdürürken, bu kavşaklardaki güvenli trafik akışını sağlamaya yönelik geçici bazı iyileştirmeler yapacağız. Örneğin, bu kavşaklardaki eksiklikleri giderecek ve bilhassa sola dönüş şeritlerini daha güvenli olacak şekilde düzenleyeceğiz. Ana yollarımız ve kentlerimizde gerekli ve gereksiz şekilde uygulanan aydınlatma sistemini tamamen çalışır hale getirmek için gerekenleri yapacağız. Bu sistemler ilk kondukları günden beri gerektiği şekilde çalışmamakta, günden güne daha kötüye gitmekte ve dolayısı ile gereken hizmeti vermemektedirler. Var olan ve yakın gelecekte sisteme entegre edeceğimiz trafik ışıklarını dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanılan çağdaş sistemlerin seviyesine getirmek için çalışmalarımız başlamıştır.”
“Kısa ve orta vadede tüm ana yollarımız üzerindeki özellikle geometrik olarak hatalı ve dolayısı ile tehlike saçarak maksada hizmet etmeyen kavşakların güvenli ve akıcı hale getirilmesi için tasarım ve yapım safhalarının nasıl gerçekleştirileceğiyle ilgili çalışmalara da başlamış bulunmaktayız” diyen Tolga Atakan, “Örneğin, Lefkoşa-Mağusa ve Lefkoşa-Güzelyurt ana yolları üzerindeki tehlikeli kavşaklar ve bunlara benzer başka kavşaklar bu çalışmalarımızın kapsamına alınmıştır. Bir örnek verecek olursak, Alayköy kavşağının güvenli hale getirilmesi için gereken çalışmalar başlatılmıştır” şeklinde konuştu.

Hayata geçirilmeyen AB projeleri…
Atakan şöyle devam etti:
“Avrupa Birliği’nin yaklaşık sekiz yıl önce tamamladığı, ama maksada hizmet edecek şekilde hayata geçirilmeyen Kıbrıslı Türkler için yaptırmış olduğu trafik güvenliği projelerinin incelenmesi ve varsa eksiklikleri tamamlanarak hayata geçirilmeleri önceliklerimiz arasındadır. Bu projelere araç muayene, sürücü eğitimi, ehliyet verme sistemi ve polis denetim sistemi yanında trafik güvenliğini sağlamaya yönelik proje çalışması dahildir.”
“Araç sigorta sistemimizi Avrupa Birliği düzeyine taşımak için başlatılmış çalışmaları sürdüreceğiz. Bahsi geçen değişim için gereken tüm yasal değişiklikler üzerinde de yoğun bir çalışma planlamaktayız” diyen Atakan, “Çalışmalarımızda ilerleme sağladıkça da halkımızı bilgilendirerek şeffaflık sağlamak bizim en önemli görevlerimizden biri olacaktır” şeklinde konuştu.

"Turistler otostop çekiyor"
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, ülkede öğrencilere de turistlere de toplu taşıma hizmeti verilemediğini kaydederek, “Ülkemize gelen turistler otostop çekiyor. Bu da bizim için bir ayıp” dedi. 
Toplu taşıma için sıfırdan bir çalışma başlattıklarını açıklayan Atakan, “Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı olarak bütün ülkenin toplu ulaşımına el atmamız mümkün değil. Şu anda Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne belediyeleri ile çalışma başlattık. Pilot uygulamaları hayata geçireceğiz. 2018’de değilse bile bunun sonuçlarını 2019’da göreceğimizi umuyorum” açıklamasında bulundu. 
Sabit kamera cezalarının istenilen hızda dağıtılamadığını, ciddi birikmeler olduğunu da söyleyen Atakan, bunu ortadan kaldırmak için ilgili firmanın yazılım geliştirdiğini açıkladı. 
Atakan, “Olası ihlallerin anında tespitini sağlayacağız. Sürücü kameraya yazılsın da bu aylar sonra ortaya çıksın... Bu durum son bulacak” dedi.

Lefkoşa-Girne yolundaki işlemler hafta sonu bitecek
Yollar konusundaki soruları da yanıtlayan, Lefkoşa-Girne yolundaki tüm işlemlerin içinde bulunulan haftanın sonu itibarıyla biteceğini kaydeden Bakan Atakan, “Oraya öyle bir alt yapı yapıldı ki bir benzeri KKTC’de şu an yok. 2019’un ikinci yarısına kadar ülke karayolları bağlamında bir şantiyeye dönecek. Kavşakların birçoğunu yeniden elleyeceğiz. Lefkoşa-Mağusa yolunu, Mesarya’da, Karpaz’da, batıda, doğuda, birçok yolu yeniden elleyeceğiz. Bu ellemeler, bugüne kadar yapıldığı gibi ‘bir yeri keselim, oraya asfaltçık dökelim, yolu da boyayalım da bu iş bitsin’ şeklinde olmayacak. 2019’un ikinci yarısına kadar bir şantiyenin içinde yaşamaya bugün itibarıyla alışmak durumundayız. Bu kısa süreli çekeceğimiz cefanın sonu daha uzun süreli bir sefa olacak. Ciddi anlamda da güvenli bir alt yapıya kavuşmuş olacağız” dedi.

Aksu: Hedefe ulaşmak için kararlıyız
Trafik ve Ulaştırma Mühendisi Taner Aksu, “28 yıl sene ülkeye trafik güvenliğinin gelmesi için çalıştım. Sayın Bakan göreve gelir gelmez bana Amerika’dayken ulaştı. Birkaç toplantımızdan sonra, ‘Taner Abi senin yıllardır bahsettiğin değişimi seninle birlikte yapmak istiyoruz. Kararın nedir?’ diye sordu. Sevinçten ve duygusallıktan dondum. Kararım belli değil mi? Niye buradayız? Biz başlangıç yapıyoruz. Trafik güvenliğine ve ulaştırmaya bütün olarak bakacağız. Sayın Bakan’ın ve müsteşarın girişimi, bizlerle birlikte bir takım kurması 1990’lı yıllarda yapılsaydı trafik kazalarında kaybettiklerimizin yarısı hayatta olacaktı, o kadar insan sakat kalmayacaktı” şeklinde konuştu.
Aksu, kimsenin elinde sihirli değnek olmadığını, çalışmaların sonucunun zamanla görüleceğini belirterek, “Hedefe ulaşmak için kararlıyız. Birbirimize güveniyoruz. Gece gündüz çalışmaya hazırız. Başka çaremiz yok” dedi.
Aksu, “Değişime bugün başlıyoruz. 40 yıl başlanmadı. Bir takım kurduk ama biz yeterli değiliz. Hepimiz olmalıyız. 7 E olmalı, bütün bu mekanizma çalışmalı. Çalışmaması için de sebep yok. Uygulanması için hepimiz elimizden geleni yapacağız. Yapmaktayız” dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.