Teoman TURAN
Lapta, Great Stone 2 isimli sitede İngilizlere satılan ve müteahhidin ortadan kaybolmasıyla bir bankanın sahipliğine geçen 13 adet konutun açık artırma yöntemiyle satılmasına ilişkin son deneme de başarısız kaldı.
Tamamı 3 milyon 827 bin 250 TL ile satışa sunulan konutlara ‘sırf İngilizlere haksızlık yapılmasın’ diye teklif veren olmadı. Parasını ödedikleri halde, alışık olmadıkları oyunlarla satın aldıkları konutları kaybetme korkusu yaşayan İngilizler, KKTC devletinin bu konuda duyarsız kalmasını hayretle izliyor. İngilizlerin yakın dostları ise, bu konunun KKTC’nin dış ilişkilerdeki itibarını olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekiyor.
Polis geniş güvenlik önlemi aldı
Lapta’da Cuma’nın Kahvesi’nde gerçekleştirilen açık arttırmada hiçbir alıcı çıkmayınca, satış ertelendi. Açık arttırma sırasında herhangi bir olay çıkmaması için, polis geniş güvenlik önlemi aldı.
Olayda mağdur olan çok sayıda İngiliz, Lapta’da Cuma’nın Kahvesi’ndeki açık arttırmayı meraklı gözlerle izledi.
Tapu Satış Memuru Girne’de Muhtarlık yapan Selçuk Oday, saat 14.00’de, Great Stone 2 isimli sitedeki evlerin 3 milyon 827 bin 250 TL. ile açık arttırma usulü ile satılacağını duyurdu. Selçuk Oday, iki saat içerisinde satışın gerçekleşmemesi durumunda, açık arttırmanın ileriki bir tarihe erteleneceğini söyledi.
Açık artırmaya kimse katılmadı
Lapta’da saat 14.00’te başlayan ve iki saat süren açık arttırmaya kimsenin katılmaması üzerine, açık arttırma ileriki bir tarihe ertelendi. İkinci açık arttırmada, 3 milyon 827 bin 250 TL değil yüzde 10 eksiği ile evlerin satışa çıkarılacağı öğrenildi.
İngiliz aileler Diyalog muhabirine yaptıkları açıklamada olayın peşini bırakmayacaklarını, hukuk zemininde mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Olay nasıl gelişti?
Great Stone 2 ismi verilen sitede 13 İngiliz ailesinin evi bulunuyor. Evleri 2006-2007 yıllarında Great Stone şirketi ile yazılı sözleşme ile satın alan İngiliz aileleri, sözleşmedeki tüm şartları yerine getirdiler, satış bedellerini kuruşuna kadar ödediler, ancak o tarihte bu sözleşmeleri Tapu Dairesi’ne yatırmak mümkün olmadığı için yatıramadılar. Müteahhidin eksik bıraktığı işleri de sorun yapmayıp tamamladılar ve evlerine yerleştiler. Tek sorunları KKTC bürokrasisinin süratli hareket etmemesi, müstakil koçanların zamanında çıkarılıp evlerin kendilerine devredilmemesi. İngiliz aileler ayrı koçanlarını alamadan uzun süre evlerinde yaşamaya devam ettiler. Bir gün, felaket kapılarını çalana kadar şikayetleri olmadı. Bir gün evlerinin satılacağını ve sokakta kalacaklarını öğrendiler. Bu kötü sonucu önlemek için her çareye başvurdular.