Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’ya bağlı İnönü, eski ismi ile Sinde köyünde faaliyet gösteren İnönü Sanat Kültür ve Aktivite Derneği’nin (İSKAD) kullandığı binanın, Vakıflar İdaresi tarafından bir şahsa kiralandığını belirten dernek üyeleri ve köylüler, tepkilerini göstermek amacı ile bina önünde toplanarak eylem yaptı.
Diyalog muhabirine açıklama yapan İSKAD Yönetim Kurulu Üyesi Pembe Havutçu, Vakıflar İdaresine ait olan ve köy meydanında atıl olarak bulunan binanın kendilerine tahsis edilmesi için, başvuruda bulunduklarını söyledi.
“Kullanın dediler”
Vakıflar İdaresi’nin kendilerine sözlü olarak binayı kullanmaları konusunda izin verdiğini ve gereken izni kendilerine vereceğini bildirdiğini söyleyen Havutçu, ilk etapta binanın 10 bin TL olan elektrik borcunu ödediklerini ve yaklaşık 10 bin TL’lik bir masrafta daha bulunarak konu binayı kullanmaya başladıklarını aktardı.
“Birçok kültürel faaliyette bulunduk”
İnönü Belediyesi ve Muhtarlığında kendilerine sözlü olarak binaya girmeleri yönünde izin verdiklerini belirten Havutçu, Dernek olarak birçok kültürel faaliyette bulunduklarını ifade etti.
Binanın Vakıflar İdaresi tarafından kendilerine hiç bir şekilde haber verilmeden ve ihaleye çıkarılmadan 5 yıllığına bir şahsa kiralandığını anlatan Havutçu, durumu konu şahsın kendilerini arayıp, “akşama kadar binayı boşaltın” demesinin ardından öğrendiklerinş ve hayatlarının şokunu yaşadıklarını söyledi. Vakıflar İdaresi’nin kendilerine haber vermeden ve ihaleye çıkmadan konu binayı kimseye kiralayamayacağını savunan Havutçu, 500 kadar köylünün de imza toplayarak konu binanın Dernek kullanımında kalmasını istediğini kaydetti.
Efendi: Binayı lokale çevirecekler
Diyalog muhabirine konu ile ilgili görüşlerini aktaran İnönü köy muhtarı Ömer Efendi, binanın Vakıflar İdaresi’ne ait olduğunu ve daha önce İnönü Spor Kulübünün binası olarak kullanıldığını söyledi. Spor Kulübünün yıllar önce kapandığını ve binanın yıllardır atıl olarak kullanıldığını belirten Efendi, İSKAD’ın binayı kullanmaya başladığını ancak binanın haber verilmeden 5 yıllığına başka bir şahsa kiralandığını ifade etti. Konu şahsın binayı lokale çevireceğini savunan Efendi, köylünün binanın lokale çevrilmesine karşı olduğunu ve derneğin kullanmasını istediğini söyledi. Derneğin zor durumda kaldığını belirten Efendi, Vakıflar İdaresi’nin bu durumu çözmesini, en azından derneğe kullanabileceği bir bina tahsis edilmesini istedi.
Özşen: Bu binadan çıkmayacağız
Diyalog muhabirine kısa bir açıklama yapan İnönü Sanat Kültür Akademisi Derneği Asbaşkanı İbrahim Özşen’de 2015 yılının Temmuz ayında Belediye ve Muhtarlığın sözlü izni ile binayı kullanmaya başladıklarını, Vakıflar İdaresine dilekçe yaptıklarını ve kendilerine binayı kullanmaya başlayın şeklinde yanıt verildiğini savundu. Binaya 20 bin TL’ye yakın masraf yaptıklarını anlatan Özşen, bir anda bir şahsın elinde sözleşmesi ile gelerek “bina bana verildi” dediğini ve şok olduklarını söyledi. Vakıflar İdaresi’nin yaptığı haksızlık karşısında isyan ettiklerini belirten Özşen, “kim isterse gelsin kimse bizi bu binadan çıkaramayacak” şeklinde konuştu.