Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Enosis Plebisiti’nin kutlanacak olaylar listesine alınmasının, yanlış bir tutum ve provokasyon olduğunu söyledi.
Rum Lider Anastasiadis’in, müzakere masasında kendisinin de bu kararın içine sinmediğini kendilerine söylediğini ifade eden Akıncı, “Bunu sadece bize değil dünya kamuoyuna da söylemesi gerekir” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı TRT Habere yaptığı açıklamada, Rum tarafının, yaptığı bu yanlışı düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
Akıncı, 67 yıl önce yaşanmış bir olayın hala bugünkü gibi kritik bir aşamada yeniden kutsanması ve kutlanacak olaylar listesine alınmasının yanlış olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Daha da vahimi, bunun genç beyinlere aktarılmak istenmesi, okullarda kutlanmasının istenmesidir. Enosis; yani Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanma arzusu, Kıbrıs’taki bütün bu olayın tek sorumlusudur.
Müzakerelerin bu aşamasında böyle bir olayı gündeme taşımak kabul edilebilir bir durum değildi.” diye konuştu.
Ne mutlu ki, Türk toplumu sesini yükseltti
İlk andan itibaren bu durum tepki koyduklarını anlatan Cumhurbaşkanı, “Ne mutlu ki Türk toplumu da 7’den 70’e, en soldan, en sağa kadar bu konuda seslerini yükselttiler. O kadar ki Rum toplumunun kendi içinde de bu konuya tepkiler oluştu” dedi. Akıncı, müzakere süreci çerçevesinde bir barış kültürü oluşturmak adına ortak eğitim komisyonu kurulduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs’ta esas mesele, çözüme ulaşmak değildir. O çözümü yaşanır kılmak çok daha önemlidir” diye konuştu.
ELAM gibi ırkçı ve faşist bir partinin peşine takıldılar
Mustafa Akıncı, kalıcı bir çözümün ise, genç kuşakları doğru eğiterek ve bir barış kültürü oluşturarak yapılabileceğinin altını çizdi.
Yaşanan bu olayda birinci olgunun, kültürel boyut olduğunu belirten Akıncı, Rum Meclisinde bir yasa değişikliği yapılacaksa, cep telefonlarının iki taraf arasında kullanılabilir hale getirilebileceğine dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Akıncı, yapılmak istenen bu düzenlemeye engel olduğu söylenen yasanın da değiştirilebileceğini söyledi.
Akıncı ikinci olgunun ise, Rum meclisinin çoğunluğunun, ELAM gibi ırkçı ve faşist bir partinin peşine takılması olduğuna dikkati çekti. Akıncı, ELAM’ın önerisine, Rum Lider Anastasiadis’in partisi DİSİ’nin de çekimser kalarak meclisten geçmesine yardımcı olduğunu söyledi.
İki kesimli, iki toplumlu federasyona karşılar
Mustafa Akıncı, Güney’de ELAM, DİKO ve EDEK gibi değişik partiler olduğunu belirterek, bu partilerin iki kesimli, iki toplumlu federasyona temelden karşı olduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bu partilerin toplam oy oranların yüzde 30’la 40 arasında olduğunu ve bunun da küçümsenecek bir rakam olmadığını söyledi.
Akıncı,“Bu partiler, Federasyona bu kadar karşıysa, gelecekte biz federasyonu ortadan kaldıralım, anayasayı yeniden yazalım noktasına gelinirse. Geçmişte yaşanan kötü olaylar yeniden patlak verebilir” diye konuştu.
Türkiye’nin garantisinin gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıktı
Akıncı, bu olayın; Türkiye’nin etkin garantisinin ve güvencesinin ne kadar gerekli olduğunu, Kıbrıslı Türklerin de bunu isterken ne kadar haklı olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.
Rum Lider Anastasiadis’in sözcüsünün, alınan bu kararın zamanlamasının yanlış olduğu söylemini de eleştiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu kararın alındığı zamanın yanlış olduğunu söylemek yanlış bir söylemdir. Böyle bir kararın zamanlaması, daha uygun bir zamanı olamaz” diye konuştu.
Hatayı düzeltmelidirler
Akıncı, “bu yanlış, ELAM tarafından tezgahlanmış olabilir ama bu hataya düşenler de bunu düzeltmelidirler. Dağıttıkları bu müzakere masasının toparlanması gerektir. Müzakereler eğer sağlam bir zemin kurulursa yürütülebilir” dedi.
Türk tarafının hiçbir zaman müzakere masasından kaçmadığına vurgu yapan Akıncı, “Sayın Anstasiadis’in, sözcüsü aracılığı ile iddia ettiği gibi; benim masadan kaçma gibi bir niyetimin olmadığını bütün dünya biliyor” diye konuştu.