Diyalog Gazetesi

Bu tavsiyeler  dikkate alınmalı

KIBRIS

Uzmanlar, yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklarda, özelikle çocuklar ve yaşlıların dikkatli olması gerektiğini belirtti

 Özlem GÜRAN

Yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklar, özelikle çocuklar ve yaşlılar için dikkat edilmesi gereken bir konu. Güneş, D vitamini kaynağı olarak vazgeçilmez bir unsur olsa da, yaz aylarında dikkat edilmemesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği biliniyor. Uzmanlar, öğle saatlerinde doğrudan güneş altında bulunulmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Deniz yaz aylarında cilt sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mert Taşkın çocuk sağlığı için nelere dikkat edilmesi ve Uzman Diyetisyen Ayşe Hacıarif de yazın nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda TAK muhabirine bilgiler verdi.
Fatma Deniz, bronzlaşmanın tüm dünya toplumlarında sağlıklı bir görünüm ile ilişkilendirilse de, aslında deri hasarı olduğunu vurguladı ve bronzlaşmanın derinin kendini koruma yöntemi olduğunu, derinin bronzluk derecesinin, aldığı hasara işaret ettiğini ifade etti. 
Deniz, yaz aylarında 11.00-16.00 saatleri arası güneş ışınlarına maruz kalmamanın ve özellikle açık tenli kişilerle 6 aydan büyük bebeklerde “gün örtüsü” denilen güneş koruyucu ürünlerin kullanılmasının önemli olduğunu belirtti. Deniz, Cilt tipine uygun en az 30 koruma faktörlü kremlerin dışarı çıkmadan 15-20 dk. önce sürülmesi ve 3-4 saatte bir tekrar edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yaz mevsiminde vücudun suyla teması arttıkça cilt normalden daha fazla kuruyacağından neme olan ihtiyacının da arttığını kaydeden Dr. Fatma Deniz mutlaka uygun bir nemlendiriciyle cildi nemlendirmek gerektiğine vurgu yaptı.
Sağlıklı bir cilt için taze sebze ve meyve tercih edilmesinin öneminin altını çizen Dr. Deniz yaz aylarında özellikle su içeriği yüksek besinler tüketmenin ve bol su içmenin atlanmaması gerektiğini söyledi.

Taşkın: Su kayıpları konusunda dikkatli olunmalı
Mert Taşkın da aşırı sıcakların 1 Yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü yetişkinleri daha çok etkilediğini kaydetti ve özellikle terlemelerle beraber olan su kaybı konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 
Su kaybının en büyük göstergesinin idrar azalması olduğunu belirten Taşkın, idrar azaldığında ya da rengi koyulaştığında takviye yapılması gerektiğini söyledi. Taşkın, yaz aylarında çocuklarda ishal riskinin tetiklendiğini, havuzlardan ve su kaydıraklardan bulaşabilecek idrar yolu enfeksiyonlarının ise bir diğer tehlike olduğunu ifade etti.

“Klima filtreleri temizlenmeli”
Yaza girerken klima filtrelerinin polen ve bakterilere karşı temizlenmesi gerektiğini de ifade eden Taşkın, klimada bakteri üremesinin özellikle çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olabilecek zatürreye yol açabileceğini belirtti. 
Klima derecesinin dışardaki ısıdan 10-15 derece aşağıda olacak şekilde ayarlanmasının önemli olduğunu da vurgulayan Taşkın, bakteriler sıcak ortamda rahat ürediği için gıdalarda ve genel anlamda hijyene dikkat edilmesi, yiyeceklerin bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini anlattı.


Hacıarif: En önemli şey yeterli su tüketimi…
Uzman Diyetisyen Ayşe Hacıarif de yaz aylarında yeterli sıvı tüketimi özellikle de yeterli su tüketiminin en çok dikkat edilmesi gereken unsur olduğunu vurguladı.
Sıcakların artmasıyla birlikte artan sıvı ihtiyacının gazlı içecekler veya paketli meyve suları ile karşılanmaması gerektiğini kaydeden Hacıarif, sade maden suyu ve ara sıra taze sıkılmış meyve suyu içilebileceğini söyledi. 
Günde 2-2.5 lt su içmenin de ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Hacıarif, “Eğer daha çok ihtiyacımız oluyorsa daha çok içebiliriz. İdrar rengimizi takip ederek yeterli içip içmediğimizi anlayabiliriz, berrağa yakın bir rengi olması gerekiyor” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.