Diyalog Gazetesi

Bu sese kulak verilmeli

KIBRIS

Tatlısu’da, judo sporuna gönül veren ve başarılı çalışmalara imza atan gençler federasyon kurulmasını istiyor

 Sonuç CEVİZCİ

Diyalog TV’nin ülke gündemini belirleyen Halk Meclisi Programı geçtiğimiz günlerde Tatlısu köyünde toplandı. Belediye Başkanı Hayri Orcan’ın ev sahipliğinde muhtarlık binasındaki canlı yayına büyük katılım oldu. Köydeki sorunların konuşulduğu Programda hem bölgenin hem de ülkenin sorunları tartışıldı. Programda söz alan Judo sporu yapan çocukların federasyon talebi ülke genelinde ilgi uyandırdı ve yetkililerin bu yönde adım atması istendi. Halk Meclisinde söz alan konuşmacıların görüşmeleri şu şekilde oldu:

Ne dediler…?

Hayri Orçan (Tatlısu Belediye Başkanı):
Yıllardır Judo yapan çocuklar ve gençler mağdur ediliyor. Siyasiler büyük laflar ediyorlar. Çocukları kötü alışkanlıklardan kurtarmak için ciddi paralar harcanıyormuş ancak buraya harcanan paraların yüzde bir harcansa önü açılır. Judo hareketi büyük adımlarla büyüdü ,500 sporcuya ulaştı. KKTC takımı Türkiye de birinci geldi. Büyük başarılar elde ediliyor. Ancak küçük siyasi oyunlara kurban ediliyor bu aktiviteler. Her branş ayrı federasyon yapılmalı deniyor yasada. Avrupa’dan Türkiye’den spor federasyonu başkanlarını getirdik. Judo olimpik bir branştır. Federasyon olursak dünyaya açabiliriz. Siyasi irade göstererek engelleri kaldırmaları çağrısı yapıyoruz. Yıllardır Hal Yasası geçirilemedi. Üretici ve tüketici korunamıyor. Devlet üreterek kalkınır, üretime destek yok. Zeytin, harnup, seracı desteklenmiyor. Barajlar doldu sular denize akıyor. Sosyal konut proje çalışmalarında sona gelindi. Belediyelerin mali yapılarının iyi olmadığı gerekçesi ile kapatmalar yapılması gündemde. Merkezi hükümetler yerel yönetimlerin kendi ayakları üzerinde durmaları için talep ettikleri belediyeler yasasını hiç değiştiremediler. Gelirleri artıracak kaynak yaratılmadı. 

Leyla Güvenlier (Tatlısu Muhtarı)
Ülkemize muhtarların yeteri kadar önemi ve değeri yok. Devlet yetkililerinden ilgi alaka göremiyoruz.
İçişleri Bakanlığı yeni yasa çıkarıyor ama muhtarlara yeni yasa ile ilgili bilgi gelmiyor. Oturma izni ile ilgili yasa değişikliklerini öğrenmek için çabalamamız gerekiyor. Muhtarlar işini doğru yapıyor mu? bu denetlenmiyor. Doğru ile yanlış muhtarlara öğretilmiyor. 

Saim Aytürk ( Mormenekşe Muhtarı):
Alt yapılar yetersiz, yol diye bir şey yok. Çocuklar gidip gelmekte zorlanıyor. Yıkılan kiliseyi restore ederek sivil toplum merkezi ve kültür merkezi haline getirdik. Kimseden bir kuruş para istemedik. Sağlık Ocağını restore ettik, doktor odası yaptık. Beş yıldır doktor gelmiyor, hemşire bile yok. 

Şengül Pala: 
Sağlık ocağımız var ama bir doktorumuz yok. Doktor istiyoruz ama verilmiyor. Dâhiliye, diş doktoru, çocuk doktoru hiç bir şey yok. İnsanlar seracılıkla geçimini sağlıyor bölgede çamur halinde olan alanların yapılması gerekiyor.

Orhan Bebek: 
Beş yıldır judo sporu ile uğraşıyoruz. Hiçbir yönetim ve siyasi merci sorunumuza çare bulamadı. Judo grubumuz Tekvando Federasyonu yönetimindeydi. 2005 yılında alınan bir kararla Judo faaliyetleri yapılmayarak bakanlığa devredildi. Judo, Hapkido, Kickboks Federasyonu kurarak 10 yıl boyunca judo branşı ada genelinde yaygınlaştı. Özel bir federasyon olmak için dilekçe yaptık ama Tekvando Federasyonu yönetiminde olduğu söylendi. 2020 yılına geliyoruz, Avrupa’ya açılabilmek için Özel Federasyon statüsüne girmek için uğraşıyoruz. Çocuklara resmi olarak kuşakta veremiyoruz. Acil çözüm bekliyoruz.

Abdullah Tanrıtını: 
14 yıldır judo yapıyorum. Federasyonumuz olmadığı için çok zorluklar çekiyoruz. Hocalarımız bize üst kuşaklar veremiyor. Yurt dışına çıkamıyoruz. Çocuklar yıllardır çalışıyor hepsi birer yıldız. Türkiye’ye maçlara gidemiyoruz federasyon olmadığı için. Kuşak bile atlayamıyoruz. 

Damla Aygün:
İlkokul beşe gidiyorum, Judoyu seviyorum. Federasyon olmadığı için yurt dışına maçlara gidemiyoruz. Bunun için çok üzülüyoruz, kuşak atlayamıyoruz. Yine de judoyu seviyoruz, mutluyuz.

Kardelen Bebek:
Dört yıldır judo yapıyorum. Federasyon olamadığı için maçlara katılamıyoruz. O yüzden çok fazla gelişemiyoruz.
Ayşenur Gezer:
Judoyu çok seviyorum ve bu alanda gelişmek istiyorum. Bütün judocular olarak federasyon açılmasını istiyoruz. 

Halit Hamza Karlankuş:
Judo Federasyonu kurulmasını istiyoruz. Bütün dünya turnuvalarına katılmak istiyorum. Yeni bir salonda istiyoruz.

Damla Bebek:
11 yıldır judo yapıyorum. Üniversiteye başlayacağım ve burs alabilecek miyim bilmiyorum. Beş yıldır boşa kürek çekiyor gibi. Başladığımızda 200 sporcuyduk şimdi 500-600 oldu. Hiçbir zaman yılmadan devam edeceğiz.

Ali Saygılı:
Çocuklar judoya gidiyor ama devletten hiçbir destek görmüyoruz. Kendi imkanlarımız ile sağlıyoruz fakat tıkanıyoruz. Federasyon kurulmasını istiyoruz.

Hüseyin Kocaman:
Köyde seracılık ve hayvancılıkla uğraşıyoruz devlet teşvik vermiyor. Başka ürünlere teşvik veriliyor. Harnupa teşvik yok. Tüccarın eline kaldık. Fiyatlar yükselince malın ödemesini geç yapıyorlar. 

Muzaffer Aydın: 
Reform paketi adı altında çalışan bir belediyenin kapatılarak başka bir belediyeye bağlanmasına karşıyız. Yirmi yıldır buranın kalkınması için uğraştık, kendi tırnağımız ile bir yere geldik. Borcumuz yok, borçlu bir yere bağlanmak istemiyoruz. Ağaçlar yolların içine geldi görüş alanını kapatıyor. Her gün kazalar oluyor. Telefon hatları taş ile ağaca bağlı bu çağda.

Orhan Güvenlier: 
Batık belediyelere baksınlar Tatlısu Belediyesi borçsuz bir belediyedir. Tatil köyleri turizme katıldı buralarda. Nüfuslar 4 bin kişiye ulaşıyor. Dünya ülkelerinden buraya evler almaya geliyor insanlar. Göletler denize akıyor, ilgilenen yok. Nasıl tamir edileceği ile kimse ilgilenmiyor. Seracılar su sıkıntısı çekiyor. 

Mustafa Yeşilleme: 
Seçilmiş köy muhtarları dikkate alınmıyor. Hükümetler örgüt başkanlarını dikkate alırsa sorunlar çözülür. Mağusa Muhtarlar Derneği olarak, belediyeler birliği başkanından randevu almaya çalışıyoruz ancak bir yıldır vermiyorlar.

Biray Hamzaoğluları:
Belediye Başkanı beldeye çok güzel yatırımlar yaptı. Çadır kampı alanları, minyatürk projesi, kazı alanı oluşturulması bölgeye turist çekiyor. Yeterli insanlar olmadığı için memur olan insanlar sebebiyle yanlış yasa uygulamaları hayat buldu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.